Η δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό και τι ζητά η Άγκυρα στο Κυπριακό

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το Κυπριακό

Η δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό και τι ζητά η Άγκυρα στο Κυπριακό

Με την Αθήνα να μην αποκλείει ακόμη και πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου, είναι βέβαιο ότι το Σάββατο θα είναι μια δύσκολη ημέρα καθώς ανήμερα της θλιβερής επετείου από την εισβολή ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποεί επίσκεψη στα κατεχόμενα. «Θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον ελληνισμό» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δική του επίσκεψη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «50 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατοχή ουσιαστικά.

Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά». Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει ότι αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», τόνισε. Aπό την άλλη πλευρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα διαμηνύει ότι οι τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν να γίνουν μειονότητα σε μία «ελληνοκυπριακή δημοκρατία» και επιμένουν ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να αναγνωριστεί η «ισότητα» των τουρκοκυπρίων. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν με νόημα ότι η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρή ώστε οι δύο πλευρές να γυρίσουν η μία την πλάτη στην άλλη. Και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόοδος.

Αισιοδοξία πάντως για βήματα στο Κυπριακό δεν υπάρχει στην τουρκική πλευρά. Το αντίθετο μάλιστα. Καλά πληροφορημένες πηγές στην Άγκυρα εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξες, επιμένοντας στην κυριαρχική ισότητα και θεωρώντας υπεύθυνη για τις αποτυχίες την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μέχρι σήμερα, ο διάλογος με την Τουρκία έχει στηριχθεί στη θετική ατζέντα και στα Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν συζητηθεί θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, τονίζεται από την Αθήνα ενώ σαφώς θέματα κυριαρχίας εκφεύγουν των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την έντονη πεποίθηση ότι η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένη, εξέφρασε η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά την επανεκλογή της στην προεδρία του σώματος.

Στην εναρκτήρια ομιλία της μετά την επανεκλογή της στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο ζήτημα, κάνοντας αναφορά στα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. «Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που με τεχνητό τρόπο διαχωρίστηκε η Κύπρος στα δύο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε η γενιά που θα είναι σε θέση να βρει ένα δρόμο προς τα μπρος υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Πρέπει, επιτέλους, να κλείσουμε το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης, με μια βιώσιμη λύση σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή