Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία - Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό

«Μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για την τραγική επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία - Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο για την επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η παρουσία για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ήταν σημαντική από άποψη συμβολισμού αλλά και ουσίας. Παρά τη μεγάλη ζέστη ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ήταν κατάμεστος από κόσμο, από συγγενείς νεκρών, συγγενείς αγνοουμένων, με πολλούς να κρατούν τις φωτογραφίες των ανθρώπων τους στα χέρια, ενώ στον χώρο δέσποζε σε γιγαντοοθόνη ένα πράσινο φύλλο στο σχήμα του νησιού και πάνω ο τραγικός αριθμός «50».

Τόσο η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Νίκου Χριστοδουλίδη έδειχνε ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι ενδεχομένως αναμένονται εξελίξεις.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαπίστωσα και πριν λίγες μέρες. Ο τρόπος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε, μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Αναφέρομαι σε μια κατεύθυνση που δεν μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι απόψε εδώ, πενήντα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, για να τονίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για εμένα, για τη δική μου γενιά, για τη γενιά της εισβολής, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια και προτεραιότητά μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ωστόσο η τοποθέτηση και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

«Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί της Κύπρου δεν οδηγεί πουθενά», είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο».

Το ερώτημα λοιπόν είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, διότι φαίνεται ότι ένα πλαίσιο υπάρχει. Οι διαβουλεύσεις όμως των 50 χρόνων έχουν δείξει ότι ξεκινούν με καλές προθέσεις αλλά καταλήγουν σε ναυάγιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή