Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση για το 2025 - Οι γεωπολιτικοί φόβοι και η ακρίβεια

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά με σαφή τάση βελτίωσης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024, βρίσκονται οι δείκτες αισιοδοξιάς των πολιτών σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB

Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση για το 2025 - Οι γεωπολιτικοί φόβοι και η ακρίβεια
8'

Να ρίξει το βάρος στην οικονομία και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αξιοποιώντας κάθε πιθανό εργαλείο για κάθε δυνατότητα, ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Real News, τα νοικοκυριά δοκιμάζονται, με τους πολίτες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να κατατάσσουν την ακρίβεια ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα θέματα της οικονομίας.

Όπως και το 2023, η αντιμετώπιση της ακρίβειας έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ως πρώτη απάντηση (55%) στο ερώτημα «Ποιες θα πρέπει να είναι οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα». Στη δέυτερη θέση βρίσκονται τα θέματα ποιότητας ζωής, όπως η υγεία, η παιδεία και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην τρίτη θέση τα θέματα της Δικαιοσύνης και λειτουργίας των θεσμών, ενώ ακολουθούν τα θέματα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά με σαφή τάση βελτίωσης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024, οπότε και χτύπησαν κόκκινο, βρίσκονται οι δείκτες αισιοδοξιάς. Στο ερώτημα «Πώς πάνε γενικά τα πράγματα στη χώρα» ο δέικτης βρέθηκε στο -50,8 (προκύπτει από τη διαφορά θετικής-αρνητικής αξιολόγησης) έναντι του -42 τον Δεκέμβριο του 2023 και -54 τον Ιούλιο του 2024.

Στο ερώτημα «Πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με το αν θα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις ή να αναθεωρήσει στόχους» το 25,1% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει, ενώ το 66,9% των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της σε πολλούς και βασικούς τομείς του έργου της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2024 θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της, την ίδια ώρα που το 14,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην πολιτική της.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι όμως και τα ευρήματα στο ερώτημα «Ποια θα πρέπει να είναι η βασική επιλογή της χώρας έως το 2050». Το 49,1% υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τα εθνικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής και την ανεξαρτησία της στη διεθνή σκηνή, σεβόμενη τις στρατηγικές της επιλογές, το 25,2% είπε ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την πλήρη εναρμόνιση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ το 17,8% υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια εντελώς ανεξάρτητη πορεία.

Στην ανάλυση με βάση την ψήφο το 2024 προκύπτουν όμως ευρήματα τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση. Μεταξύ αυτών ότι το 25,3% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ είπε ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την πλήρη εναρμόνιση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και το ότι η συγκεκριμένη απάντηση για τη στρατηγική της χώρας είχε μεγαλύτερο ποσοστό στις τάξεις των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (42,1% και 32,1% έναντι 28,4%).

Πιο αισιόδοξοι οι νέοι, απαισιόδοξοι οι άνω των 65

Ο Ιούλιος του 2024, το διάστημα δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, ήταν η περίοδος κατά την οποία τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων χτύπησαν κόκκινο. Όπως προκύπτει από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, έκτοτε όλοι οι δείκτες αισιοδοξίας παρουσιάζουν ελαφρά έστω βελτίωση, με μόνη εξαίρεση το πως βλέπουν οι πολίτες την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Κατά τα λοιπά, ο φόβος παραμένει το κυρίαρχο συναίσθημα, ενδεικτικό της αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πόλεμοι στη γειτονιά της Ελλάδας και, φυσικά, η ακρίβεια.

Στο ερώτημα για το «Ποιες λέξεις σας εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας» (μέχρι δύο απαντήσεις), οι πολίτες κατέταξαν τη λέξη «φόβος» στην πρώτη θέση με 49,4%, ενώ ακολούθησαν οι λέξεις «οργή» με 46,9% και η «παραίτηση» με 39,1%. Η λέξη «ελπίδα» περιορίστηκε στο 27,6% από το 25,4% που βρέθηκε τον Ιούλιο του 2024, η «υπερηφάνεια» στο 11,3% και η «σιγουριά» μόλις στο 7,9%.

Η κυριαρχία του συναισθήματος του φόβου και η έλλειψη σιγουριάς εξηγούν και το ότι οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν απαισιοδοξία σε σχέση με το αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ίδια ποιότητα ζωής και για το 2025.

Συγκεκριμένα, το 59,7% δήλωσε καθόλου ή λίγο δυνατό/ικανό να διατηρήσει την ίδια ποιότητα ζωής, έναντι του 37,6% που δήλωσε πολύ ή αρκετά δυνατό/ικανό να τη διατηρήσει. Με βάση την ίδια εξήγηση προκύπτουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για το αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει μέσα στο 2025. Σε αυτό, το 30,5% των πολιτών απάντησε ότι μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερεύσει, το 22,5% ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί, ενώ το 39,4% δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή.

Σε ηλικιακό διαχωρισμό πιο αισιόδοξη όλων για το μέλλον της εμφανίζεται η ηλικιακή ομάδα των 17-24 ετών, η οποία σε ποσοστό 35,9% δηλώνει ότι η ζωή μάλλον θα βελτιωθεί, ενώ πιο απαισιόδοξη όλων είναι οι 65 και άνω.

Η αβεβαιότητα για τα οικονομικά και η ακρίβεια διαπερνούν όλες τις απαντήσεις. Στο ερώτημα για το ποια ευχή κάνατε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, η βελτίωση των οικονομικών κατατάσσεται μακράν πρώτη με 41%, ακολουθεί η διατήρηση/βελτίωση των σχέσεων με τους οικείους με 30,1% και η μεγαλύτερη σιγουριά με 19,7%.

Τα πρόσωπα της νέας χρονιάς

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπουν οι πολίτες ως το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστήσει το 2025. Στην έρευνα της MRB ο πρωθυπουργός κατατάσσεται πρώτος στο ερώτημα για το ποιος θα πρωταγωνιστήσει το 2025 με ποσοστό 15%, ενώ ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με 13,5% και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης με 9,8%.

Όσον αφορά, πάντως, τη χρονιά που πέρασε, οι πολίτες αναδεικνύουν μακράν πρώτο ως πρόσωπο του 2024 τον Στ. Κασσελάκη με ποσοστό 46,3%. Δεύτερος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 12,7% και τρίτος, αρκετά μακριά παρά την εκλογική του επικράτηση στο ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη του αξιώματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ν. Ανδρουλάκης με μόλις 3,4%.

Σε διεθνές επίπεδο, τα δύο γεγονότα που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών ήταν αναμφίβολα η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τον Ντ. Τραμπ, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς την αξιολόγηση της εκλογής του, με ελαφρύ προβάδισμα πάντως να έχουν οι θετικές απόψεις για τη νέα θητεία του, η οποία αρχίζει με την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου του 2025. Συγκεκριμένα, το 45,4% εμφανίζεται να αξιολογεί σίγουρα ή μάλλον θετικά την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ το 44,6% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

Αν κάτι, πάντως, απασχολεί εντονότερα την ελληνική πλευρά είναι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά τη θητεία του Τραμπ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών εκτιμά ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν ίδιες χωρίς μεταβολή, έναντι 26,4% που βλέπει έστω μικρή βελτίωση και 19,4% που βλέπει έστω μικρή επιδείνωση.

Στον αντίποδα της έστω και με μικρό προβάδισμα θετικής οπτικής για την εκλογή Τραμπ, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξελισσόμενη πολεμική σύρραξη να ξυπνά και εφιαλτικά σενάρια. Το 67,6% των πολιτών φοβάται την επέκταση του πολέμου και σε άλλες χώρες, έναντι μόλις 27,2% το οποίο δηλώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως πως θα προκύψει μια τέτοια εξέλιξη. Η συντριπτική πλειονότητα δείχνει να φοβάται μια γενίκευση της σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Σημαιώνεται ότι μόλις πρίν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2024, το ποσοστό ήταν στο 63,9%.

Ο εφιάλτης που μοιάζει να ξυπνά έχει να κάνει με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων. Στο ερώτημα «Κατά πόσο σας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη» το 67,7% των πολιτών δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά ότι μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έναντι μόλις 27,7%, που δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο ή καθόλου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή