Η ενόχληση της Τουρκίας για τον ρόλο της Κύπρου βάζει στο στόχαστρο και το Αιγαίο

Η Άγκυρα στέλνει μήνυμα στην Αθήνα βάζοντας στο στόχαστρο το Αιγαίο

Η ενόχληση της Τουρκίας για τον ρόλο της Κύπρου βάζει στο στόχαστρο και το Αιγαίο

Η αγκυροβόληση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Λεμεσό αλλά και άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, οι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Κυπριακής κυβέρνησης αλλά και γενικότερα ο ρόλος- κλειδί που διαδραματίζει καθώς είναι ένα πολύ κοντινό νησί στην εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή έχει ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι επανειλημμένα προειδοποίησε τον πρόεδρο της Κύπρου να απέχει από τη λήψη μέτρων που θα διακινδύνευαν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού για πολιτικούς σκοπούς.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ιδιαίτερη έκταση στο θέμα, προβάλλοντας δήλωσή του που είπε ότι είναι σημαντικό το νησί της Κύπρου, που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της βίας, να διατηρήσει τουλάχιστον την ουδετερότητά του, ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό να μην ανησυχούν για επιθέσεις.

«Αλλά δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή ηγεσία, που αυξάνει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες μέρα με τη μέρα, επέλεξε να κάνει το αντίθετο και επέλεξε να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής άσκησης, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα». Σε αυτό το στάδιο, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, «η νότια Κύπρος έχει γίνει στρατιωτικός σταθμός για χώρες που έχουν δείξει με κάθε ευκαιρία ότι είναι συμβαλλόμενες στην κρίση και συνένοχες στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολιτικά λιμάνια για στρατιωτικούς σκοπούς».

Με βάση αυτή τη διάθεση, η Αγκυρα βάζει στο στόχαστρο και το Αιγαίο στέλνοντας μήνυμα και στην Αθήνα. Η έκδοση ΝΟΤΑΜ που προχώρησε η Τουρκία, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, εντός του FIR Αθηνών και του Αιγαίου, δεσμεύοντας συνολικά πέντε περιοχές είναι ενδεικτική του κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει αφού εκ των πραγμάτων το Κυπριακό σχετίζεται και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αθήνα και Λευκωσία δεν θέλουν σε καμμία περίπτωση να σηκώσουν τους τόνους και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο να προσκληθεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο επερχόμενο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες θεωρώντας ότι αποτελεί μια στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας και έμπρακτη ένδειξη καλής θέλησης.

«Η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας και έμπρακτη ένδειξη καλής θέλησης και ειλικρινούς πολιτικής βούλησης τόσο για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας, όσο και για πρόοδο στις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, κεφάλαια εκ των πραγμάτων συνδεδεμένα με αυτά που προβλέπουν τα Συμπεράσματα του ΕΣ του Απριλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Στην εξίωση ασφαλώς μπαίνουν και οι Αμερικανοί αλλά και τα εξοπλιστικά καθώς Τούρκοι αναλυτές καλλιεργούν κλίμα ότι η Ουάσινγκτον ευννοεί την Αθήνα κάτι που οδήγησε τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα να δηλώει ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα έγιναν για την υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Lockheed Martin και άλλων προμηθευτών για τον καθορισμό λεπτομερειών όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής και οι προδιαγραφές παράδοσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή