Γεωπολιτικό ρίσκο με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου - Το τουρκικό «ναρκοπέδιο»

Είναι η Τουρκία , ο λόγος που καθυστερεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου; 

Γεωπολιτικό ρίσκο με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου - Το τουρκικό «ναρκοπέδιο»

Με τηλεδιάσκεψη συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου καθώς χτες, η σύσκεψη στη Λευκωσία με τους εμπλεκόμενους φορείς παρουσία του προέδρου της Κύπρου, δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα.

Η αναφορά του Κυριακού Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ ότι «οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχουν θα ξεπεραστούν» και το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα συμπυκνώνει τον λόγο της δυσκολίας της συμφωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι απλώς μια οικονομική διαφορά αλλά είναι καθαρά πολιτικό. Διότι είναι ορατός ο κίνδυνος, η Τουρκία να επιχειρήσει και πάλι να εμποδίσει την κατασκευή του έργου όπως έκανε πρόσφατα στην Κάσο παρεμποδίζοντας τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Και σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι αν συμβεί αυτό ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις από την εμπλοκή.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες του θέματος στην Κύπρο, η Άγκυρα διά της ισχύος θα μπορούσε να σταματήσει ένα σημαντικό έργο στο οποίο είναι εμπλεκόμενη η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα. Αυτό βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς στο έργο για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης δεν εμπλέκονται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τοποθέτηση της αμερικανίδας πρέσβεως στη Λευκωσία υπερ του έργου δείχνει ότι θα
υπάρξει και εμπλοκή των Αμερικανών. H κ. Τζούλι Φίσερ, ανέφερε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, για τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και για να μπει τέλος στην ενεργειακή της απομόνωση.

Η εμπλοκή τους θα είναι μάλλον επιχειρηματική αλλά στην Ουάσιγκτον πάντα προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα, ακόμη και ιδιωτών δικών τους εταιρειών. Η
Τουρκία πάντως έστειλε και τα μηνύματά της.

Ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών τα κατεχόμενα είπε ότι «όπως ακριβώς φέραμε νερό κάτω από τη θάλασσα στο παρελθόν, με τη θέληση του Θεού, θα φέρουμε ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, η μητέρα πατρίδα και η ‘’ΤΔΒΚ’’ θα συνδεθούν μεταξύ τους με πολύ ισχυρότερους δεσμούς». Αλλά και ο αρχηγός των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, έσπευσε να υπενθυμίσει την πρόταση που υπέβαλε μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ, την 1η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την οποία θα συνεργασθούν τα “δύο κράτη” στο πεδίο αυτό, υπενθυμίζοντας πως “βορράς και νότος” είναι διασυνδεδεμένοι.

Η απάντηση Γεραπετρίτη

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη από το βήμα της Βουλής: «Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να
ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το όποιο δε γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε
ότι σε καμία περίπτωση μπορεί να εμποδίσει τη συνέχιση του έργου
αυτού».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή