Τα υποθαλάσσια καλώδια και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Οι αναφορές του ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα συνεχιστεί κανονικά», επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τα υποθαλάσσια καλώδια και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Οι αναφορές του ΝΑΤΟ
Αρχείου - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου δεν αφορούν μόνο το οικονομικό θέμα και ποιος θα επωμιστεί την ευθύνη σε περίπτωση παρεμπόδισης από την Τουρκία.

Στο ΝΑΤΟ επικρατεί διάχυτος προβληματισμός γενικότερα για τα υποθαλάσσια δίκτυα μεταφοράς δεδομένων και ενέργειας που βρίσκονται όχι μόνο στη θάλασσα της Μεσογείου αλλά και στη θάλασσα της Βόρειας Ευρώπης. Πριν από έναν χρόνο, υπήρξε δολιοφθορά σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και σε αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Εσθονίας και Φιλανδίας. Και σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τότε διαπιστώθηκε ότι κοντά στην περιοχή έπλεαν ένα ρωσικό και ένα κινέζικο πλοίο.

Νατοϊκοί αξιωματούχοι σε αναφορές του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτά είναι εκτεθειμένα σε τρομοκρατικές επιθέσεις και δολιοφθορές. Το ΝΑΤΟ έχει εξοπλιστεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των ευάλωτων υποβρύχιων δικτύων καθώς το 90% του παγκόσμιου ίντερνετ διακινείται μέσω υποθαλάσσιων δικτύων ενώ πραγματοποιούνται συναλλαγές που φτάνουν τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας αποφάσισαν πρόσφατα σε Σύνοδο Κορυφής, την ίδρυση θαλάσσιου κέντρου ασφάλειας κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στο πλαίσιο ναυτικής διοίκησης της Συμμαχίας στο αρχηγείο στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα για την ώρα δεν τονίζει αυτή τη διάσταση του κινδύνου αν και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι: «Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία.

«Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα μας περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει. Επισήμανε, δε, πως το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του. Το έργο, όπως υπενθύμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωσή της.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ. Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κάσου, απάντησε ότι όταν υπήρχε προγραμματισμός για να βγει στην ελληνική ΑΟΖ, «η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή