Σε εγρήγορση και η Αθήνα: Τι θα συζητηθεί σήμερα στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ - Όλα τα σενάρια εξετάζονται

Στις 16.30 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να δούνε με ποιους τρόπους θα χειριστεί την κατάσταση και η ελληνική κυβέρνηση

Σε εγρήγορση και η Αθήνα: Τι θα συζητηθεί σήμερα στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ - Όλα τα σενάρια εξετάζονται

Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έγκειται στο γεγονός ότι πλέον μιλάμε για επίθεση ενός κράτους (Ιράν) εναντίον ενός άλλους κράτους (Ισραήλ) και εναντίον μια τρομοκρατικής οργάνωσης όπως έκανε μέχρι χθες το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Στις 16.30 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να δούνε με ποιους τρόπους θα χειριστεί την κατάσταση και η ελληνική κυβέρνηση. Η αρχική ώρα ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30 το πρωί όμως αποφασίστηκε τελικά να γίνει το απόγευμα προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Η προσοχή στρέφεται στη ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που ζούνε στην περιοχή και με ποιο τρόπο θα γίνει η εκκένωσή τους. Στην Τεχεράνη ζούνε λιγότεροι από 50 Έλληνες αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στο ελληνικό προξενείο και περίπου 3.500 είναι στον Λίβανο.

Kυβερνητικές πηγές ανέφεραν χτες ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχανε ζητηθεί εκκενώσεις.

Το σχέδιο εμπεριέχει αρχικά τη χρήση εμπορικών πτήσεων αυτό όμως δεν είναι εύκολο, καθώς σχεδόν όλες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μέσων. Και αυτό δεν είναι εύκολο διότι την άδεια πτήσης στον εναέριο χώρο θα πρέπει να τη δώσει το Ισραήλ. Η εκκένωση με πλωτά μέσα επίσης δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει δυσκολία προσέγγισης. Ασκήσεις επί χάρτου θα γίνουν και για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων αυξημένων ροών μεταναστών.

Η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ασφαλώς και με την Ουάσιγκτον, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες και πιθανότατα θα αποτελέσουν στόχο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στους πιθανούς στόχους είναι επίσης το νησί Χαργκ στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίο γίνεται το 95% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα επίσης το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν 11 εκτροπές αεροσκαφών από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας αντί να πάνε στο Τελ Αβίβ, αφού ο εναέριος χώρος του έχει κλείσει.

Λίγο μετά την γνωστοποίηση της επίθεσης του Ιράν προς το Ισραήλ, Κύπριοι πολίτες διέκριναν στον ουρανό κόκκινο φως που έμοιαζε με πυραύλους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από βίντεο και εικόνες στα οποία κατέγραφαν οι πολίτες το φως στον ουρανό, κυρίως από περιοχές τη Λεμεσού και της Λάρνακας. Πολλοί πολίτες επικοινώνησαν ακόμη και με την Αστυνομία, ζητώντας να ενημερωθούν τι ακριβώς συμβαίνει και αν κινδυνεύουν.

Στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί ακόμη ενδεχόμενη εμπλοκή και της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ετοιμάζεται «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, να βάλει στο στόχαστρο τα εδάφη της Τουρκίας» καθώς «ο Νετανιάχου περιλαμβάνει την Ανατολία στα όνειρά του». Η Τουρκία με αυτοκίνητο απέχει με τον Λίβανο μόλις 2,5 ώρες. « Εμείς ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός δεν θα αφήσουμε μόνα τα αδέλφια μας στον Λίβανο και θα τα στηρίξουμε με κάθε μέσο», κατέληξε με νόημα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή