Η ενόχληση της Ελλάδας για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- Γερμανίας
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει την ενόχλήσή της και έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα διαταραχθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας
Ενοχλημένη φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση από την απόφαση του Βερολίνου να δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να άρει τους άτυπους περιορισμούς που είχε επιβάλλει στην Αγκυρα από το 2016 και στη συνέχεια το 2019 λόγω των
τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.
Ο Ολαφ Σόλτς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και στις δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και επιφυλακτικός δεν έκλεισε την πόρτα μιας συμφωνίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ένα βήμα πιο μπροστά και είπε ότι «στο πλαίσιο
της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος».
Μάλιστα, το Anadolu μετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».
Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων τύπου 214 πάλι για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει την ενόχλήσή της και έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε διμερής συμφωνία δεν θα διαταρράξει τις νατοικές ισορροπίες και κατ’επέκταση τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η ικανοποίηση όμως του Σολτς για την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την οποία εξέφρασε χτες επί τουρκικού εδάφους θα μπορούσε να εκληφθεί ότι δίνει το πράσινο φως για την γερμανοτουρκική στρατιωτική συνεργασία αφού κατά τον ίδιο , εξαλείφεται ο κίνδυνος μιας ελληνοτουρκικής κρίσης. «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση. Ελπίζω αυτή η πορεία να οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων.
Παράλληλα, επιθυμούμε να δούμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε με νόημα ο Σολτς. Γερμανοί αναλυτές αφηνούν να εννοηθεί ότι στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία μπαίνει στο κάδρο η πίεση που ασκείται στον Ερντογάν για ενισχυμένη συνεργασία στο μεταναστευτικό, δηλαδή να ελέγξει περισσότερο ο πρόεδρος της Τουρκίας τις ροές για να μην καταλήξουν οι πρόσφυγες σε γερμανικό έδαφος. Ρόλο στην απόκτηση των Εurofighter έχει και η Μεγάλη Βρετανία.
Διότι έχει παραλάβει συνολικά 53 Eurofighter Typhoon Tranche 1, από τα οποία παραμένουν στο απόθεμα 30. Από αυτά 20 βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αποθηκευμένα. Όταν αυτά αποσουρθούν θα έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο του 50% των ωρών χρήσης που προβλέπει ο κατασκευαστής. Αυτό καθιστά τα μαχητικά αυτά της Βασιλικής Αεροπορίας ελκυστικά για αγορά από άλλες χώρες καθώς έχουν ακόμη διαθέσιμη τουλάχιστον τη μισή τους «ζωή». Ετσι κ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός να επισκεφτεί το Λονδίνο και να συναντηθεί με
τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Σταιμερ για να συζητήσουν και τις τουρκικές επιδιώξεις και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.