Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν: Με καλές προθέσεις αλλά...
Αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
Ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη, η οποία μπορεί να ήταν άτυπη και στους... καναπέδες, ωστόσο έδωσε το πολιτικό σήμα που χρειαζόταν, ώστε η σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών να διεξαχθεί σε πολιτικό κλίμα και με καλές προθέσεις.
Ωστόσο η ουσία στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπορεί να αλλάξει. Τουλάχιστον όχι εύκολα. Όταν ο Χαφάν Φιντάν μιλά και εκείνος όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας για «ολιστική προσέγγιση», αυτό σημαίνει ότι θέλουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να τα βρούμε στη μέση.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στον διάλογο τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία για όλα τα «αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία».
Είναι το casus belli «αλληλένδετο πρόβλημα»;
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε όλες τις δηλώσεις του, δημόσια, έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές λέγοντας ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» απαντώντας στον Φιντάν ότι απορρίπτεται κάθε συζήτηση υπό μορφή πακέτου. Με άλλα λόγια, η Χάγη είναι μακριά.
Στο Κυπριακό όμως, ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις, αφού προκάλεσε έκπληξη η χθεσινή συνάντηση του Ερντογάν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που είναι αρχηγός κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Και εδώ βέβαια καλές προθέσεις φαίνεται ότι υπάρχουν. Στην ουσία όμως, η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή της λύσης των δύο κρατών με τον Χακάν Φιντάν να εμφανίζεται αδιάλλακτος και ενώ προετοιμάζεται η σύγκληση της άτυπης «διευρυμένης» συνάντησης υπό τον ΟΗΕ, είτε πενταμερής είτε τετραμερής. «Θα πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “Επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει και πρέπει να αναζητηθεί λύση βασισμένη στις «στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες», είπε στη Χουριέτ. Η λύση αυτή κατά τον Τούρκο αξιωματούχο θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία, την ειρήνη και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Για την Ελλάδα είναι σαφές ότι οι διεργασίες στον ΟΗΕ αλλά και η διευρυμένη συνάντηση θα πρέπει να έχει σαφές αντικείμενο και στόχο την επιδίωξη λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης «εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συμβάλουμε στον διάλογο για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Η συνάντηση αναμένεται να οριστεί ως θετική, και συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής ακόμη και για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων όπου η Αθήνα έχει κάνει σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να παραπλανήσει με οποιονδήποτε τρόπο και ότι τα δυο θαλάσσια πάρκα, στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν θίγουν τα δικαιώματα άλλων κρατών. Η Άγκυρα από την άλλη πλευρά, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται οικουμενικές αξίες όπως το περιβάλλον για πολιτικούς σκοπούς και ενεργεί σαν «να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου» προτείνοντας συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.