Διάλογος με «ναι μεν, αλλά…» – Τι λένε Γεραπετρίτης και Φιντάν λίγο πριν από τη συνάντηση
Τι αναφέρουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Η βούληση για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και η χαώδης απόσταση στις «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς.
Σε μία… πρόγευση της αυριανής τους συνάντησης (08/11), οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, μίλησαν για την έναρξη του διαλόγου ως προς την αναζήτηση τρόπων για επίλυση της διαφοράς αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στη Hürriyet και τα «Νέα» αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας», ενώ, επεσήμανε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα σε μία ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, «τα ενδιαφερόμενα κράτη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βάσει συνυποσχετικού», προσέθεσε, ενώ, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.
Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε μεν ότι «υπάρχει θετικό μομέντουμ στις σχέσεις μας, πιστεύω πως θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις αν αρχίσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες», ωστόσο, σχολίασε πως «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μία ολιστική προσέγγιση».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά στη σκληρή γραμμή της λύσης των δύο κρατών, με τον Φιντάν να «παγώνει» κάθε προσδοκία από την προγραμματιζόμενη σύγκληση άτυπης «διευρυμένης» συνάντησης υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (αποφεύγει τον όρο της πενταμερούς), υποστηρίζοντας ότι «πλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει» και πρέπει να αναζητηθεί λύση βασισμένη «στις πραγματικότητες του νησιού.
Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα – δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες. Αυτή η λύση θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία, την ειρήνη και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι οι διεργασίες στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και η διευρυμένη συνάντηση θα πρέπει να έχει σαφές αντικείμενο και στόχο την επιδίωξη λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Χάρτας και όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού ώστε να συμβάλλουμε στον διάλογο για την εξεύρεση μίας δίκαιας, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων».
Ο κ. Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί αύριο, Παρασκευή 08 Νοεμβρίου (10:30) τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.