Ξηροί καρποί: Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα αν τους καταναλώνετε καθημερινά
Πόσο υγιεινοί είναι και τι θρεπτικά συστατικά περιέχουν οι ξηροί καρποί;
Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Με τη βοτανική έννοια, οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος του φρούτου: οι λεγόμενοι καρποί ή ξηροί καρποί έχουν περικάρπιο τριών στρωμάτων που γίνεται ξυλώδες και σχηματίζει το κέλυφος του καρπού. Μέσα είναι ο σπόρος, που στην καθομιλουμένη λέμε παξιμάδι.
Τι ξηροί καρποί υπάρχουν;
Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών ξηρών καρπών:
Η υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών μεταξύ των ποικιλιών ξηρών καρπών, περιλαμβάνει:
- Με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Φιστίκια, κάσιους, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης.
- Με τα υψηλότερα λιπαρά: Macadamias, καρύδια Βραζιλίας, κουκουνάρι και καρύδια.
- Με τα υψηλότερα ακόρεστα λιπαρά: φουντούκια, πεκάν, καρύδια Βραζιλίας και κουκουνάρι.
- Με τους υψηλότερους υδατάνθρακες: Πεκάν.
Οι ξηροί καρποί χαρίζουν αντιοξειδωτικά
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι γνωστό ότι περιέχουν φλαβονοειδή, μια ομάδα ενώσεων που υπάρχουν φυσικά σε φυτικά τρόφιμα.
Δεν είναι μόνο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν την ικανότητα να σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων (γνωστή και ως αθηροσκλήρωση) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ποια είδη μπορούμε να τρώμε καθημερινά;
Σε γενικές γραμμές, κάθε τύπος ξηρών καρπών προσφέρει διαφορετικές ποσότητες και είδη θρεπτικών συστατικών, επομένως συνιστάται η κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών.
Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τα καρύδια Βραζιλίας σε μικρότερες μερίδες και πιο περιστασιακά λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σελήνιο.
Επιπλέον, το μέγεθος της μερίδας των ξηρών καρπών που τρώτε έχει επίσης σημασία. Ακόμα και αν είναι θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία, παραμένουν «πυκνοί» σε θερμίδες. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε, ώστε να μην ξεπερνάτε την μερίδα που συνιστούν οι ειδικοί.