Τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου «απάντηση» στην τουρκική επιθετικότητα
Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στη δέκατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου με τη συμμετοχή των προέδρων Αλ Σίσι και Νίκου Χριστοδουλίδη.
Εκτός από τις συνομιλίες των ηγετών θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και από τα τρία κράτη, µε σκοπό τη διερεύνηση των επενδυτικών προοπτικών και τη συνεργασία κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση στέλνοντας μήνυμα ότι επιθυμούν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την τριμερή στρατηγική συνεργασία, υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα ότι το σχήμα αυτό συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έναν άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
Η συγκυρία ασφαλώς έχει πολύ μεγάλη σημασία λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή κυρίως στη Συρία με την Αίγυπτο να είναι καχύποπτη απέναντι στη νέα ηγεσία στη Δαμασκό λόγω των σχέσεων των τζιχαντιστών με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η Αίγυπτος, αν και η μεγαλύτερη αραβική χώρα, αντιμετωπίζει κρίσιμες απειλές ασφάλειας στα σύνορά της αλλά και στον ζωτικό χώρο της στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζαν άλλωστε ότι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που διαθέτει και να κερδίσει πόντους στη διεθνή σκακιέρα.
Σε ότι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την συφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ είναι άριστες πολύ περισσότερο που το Κάιρο έχει καταδικάσει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ενώ και προσφάτα στην αντιπαράθεση της με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις παρακείμενες ακτές, το Κάιρο επέλεξε γραμμή οριοθέτησης η οποία δεν ακολουθεί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και αυτό ήταν ένα καθαρό μήνυμα για την Τουρκία.
Για την Ελλάδα είναι σε προτεραιότητα και το θέμα της ηλεκτρικής Διασύνδεσης GREGY το οποίο προχωρά κανονικά και μάλιστα θα ζητηθεί να ενταχθεί στα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος προγράμματα.
Σήμερα πάντως επέλεξε και καθόλου τυχαία να επισκεφτεί τα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα αξιολογηθούν οι διμερείς σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότξα και οι τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, απάντηση ετοιμάζει η Τουρκία στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Ηλέκτρα», που αναμένεται να αρχίσουν εντός μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα θα αντιδράσει κι αυτό, όπως διαφαίνεται, θα γίνεται κλιμακωτά.
Ως πρώτο βήμα αντίδρασης στις γεωτρήσεις που θα γίνουν από την αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία της Exxon-Qatar Energy, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού και τα κράτη-μέλη, με αφορμή την έκδοση από τη Λευκωσία ΝΑVTEX για γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Την επιστολή υπέγραψε ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους.