Συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις: Τι έδειξε το πρώτο κρας τεστ του νέου σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ.

Το πρώτο κρας τεστ της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις διαδηλώσεις έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε και συγκεκριμένα από τις 18 έως τις 24 Ιανουαρίου 2021.
INTIME

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρχηγείο της Αστυνομίας:

  • την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 συναθροίσεις-πορείες στην Αττική, εκ των οποίων οι έξι στο κέντρο της Αθήνας.
  • από αυτές τις 14 πορείες-συγκεντρώσεις σε καμία δεν υπήρξε γνωστοποίηση από τον οργανωτή στις Αρχές, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τις συναθροίσεις.
  • ορίστηκε αστυνομικός διαμεσολαβητής σε 11 εξ αυτών, ενώ σε καμία συνάθροιση δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί. Επίσης, σε καμία συνάθροιση δεν σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ υπήρξε παρακώλυση της κυκλοφορίας σε μία από τις 14 συναθροίσεις.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε επίσημα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων.

Το σχέδιο προβλέπει στάδια κλιμάκωσης στη χρήση κατασταλτικών μέσων κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Το πρώτο βήμα θα περιλαμβάνει τη διαχείριση από την νεοσύστατη ομάδα «ΟΔΟΣ», η οποία θα έρχεται σε επαφή με τους διαδηλωτές για την οριοθέτηση της συγκέντρωσης ή της πορείας. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούνται ομάδες ήπιας διαχείρισης, όπως τα ΥΜΕΤ.

Εάν παρά ταύτα ξεσπάσουν επεισόδια, τότε αρχικά θα «επιστρατεύονται» οι υδροφόρες (Αίαντες), που θα εκτοξεύουν νερό. Αυτό γίνεται, όπως λένε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αποφεύγεται η εκτεταμένη χρήση χημικών.

Εάν, ωστόσο, τα επεισόδια πάρουν έκταση, τότε θα επεμβαίνουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και η ομάδα Δράση.

Επίσης, οι ομάδες «πρώτης γραμμής» (ΜΑΤ, Δράση, ΟΠΚΕ) θα φέρουν κάμερες. Αυτό γίνεται ήδη στα ΜΑΤ, τα οποία επιχειρούν πλέον έχοντας μία κάμερα σε κάθε διμοιρία. Ένας από τους 16 αστυνομικούς της διμοιρίας είναι υπεύθυνος για τη χρήση της κάμερας. Πρώτη φορά έγινε χρήση καμερών από τα ΜΑΤ στις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το επόμενο διάστημα κάμερες θα παραδοθούν και στις ομάδες ΟΠΚΕ και Δράση, ενώ ήδη έχει γίνει η σχετική παρουσίασή τους στο προσωπικό.

Οι κατηγορίες των συγκεντρώσεων

Η κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων για την Αττική, βάσει μεγέθους, έχει ως ακολούθως:

  • 1-100 άτομα: πολύ μικρή συνάθροιση
  • 101- 500 άτομα: μικρή συνάθροιση
  • 501- 1.000 άτομα: μεσαία συνάθροιση
  • 1001- 10.000 άτομα: μεγάλη συνάθροιση
  • 10.001 άτομα και πάνω: πολύ μεγάλη συνάθροιση

Επικοινωνία με τους διοργανωτές

Όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις και λοιπές εκδηλώσεις, τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτούς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως τονίζεται, βασίζεται στην συνεχή επικοινωνία της Αστυνομίας με τους διοργανωτές μίας συνάθροισης, η οποία και ξεκινά από την υποχρέωση της γνωστοποίησης της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή.

Η Αστυνομική Αρχή με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάθροισης, ο Επικεφαλής των Αστυνομικών Δυνάμεων διατηρεί άμεση επαφή και διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με τον Οργανωτή της συνάθροισης και τον ενημερώνει για τις οποιεσδήποτε αλλαγές σε περιορισμούς μπορεί να απαιτηθούν.

Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, συνεργάζεται διαρκώς με τον Οργανωτή, παραμένοντας στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης και μέχρι την αποχώρηση των συμμετεχόντων και διαμεσολαβεί για την άμεση και ειρηνική επίλυση τυχόν προβλημάτων ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ή μεταξύ των συμμετεχόντων και των Αστυνομικών Δυνάμεων.

Σε συναθροίσεις χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή συνεπικουρούν στη διαρκή επικοινωνία με τους διοργανωτές, τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ).

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Μέσω της πλατφόρμας:

1. Ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.

2. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της κυκλοφορίας και τις σχετικές ρυθμίσεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε εβδομαδιαίο επίπεδο για τις προγραμματισμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διοργάνωσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Η πλατφόρμα θα καλύπτει την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης προς τους πολίτες μέσω εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και η ροή πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας τους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»