Η δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις: Τι άκουσε η ΕΛΑΣ - Ο «Ζάσα» και το «εννιαράκι»
Δύο στελέχη φαρμακευτικής εταιρίας εμπλέκονται στο κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, το οποίο «ξηλώθηκε» από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τον πρόεδρο εταιρείας και τον διευθυντή πωλήσεων. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ., οι δύο άντρες φέρονται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Συγκεκριμένα στη δικογραφία αναφέρεται ότι από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών διαπιστώθηκε ότι «ιατρικοί επισκέπτες των φαρμακευτικών εταιριών… έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου, όσο και ιδιωτών, σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων των εταιρειών τους, με τους ιατρούς να λαμβάνουν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά-αθέμιτα ωφελήματα, τις εταιρείες να αποκομίζουν κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους και τους φαρμακοποιούς να αποκομίζουν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας τοιουτοτρόπως το Ελληνικό Δημόσιο».
Σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» της Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση «συγκροτήθηκε από τον πρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρίας, τουλάχιστον από τον μήνα Απρίλιο του 2021, οπότε και διακριβώθηκε η πρώτη περίπτωση δωροληψίας ιατρού, όμως εκτιμάται πως η δράση της εκτείνεται σε βάθος χρόνων, με την ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και την προσβολή των λοιπών έννομων αγαθών να συμπαρεκτείνεται αναλογικά στην ίδια μακρόχρονο περίοδο». Ο «κοριός» της Αστυνομίας κατέγραψε πολλούς διαλόγους ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η φράση: «Σου έστειλα ένα εννιαράκι (σ.σ. 9.000 ευρώ) ωραίο ζεστό». Για όσο χρόνο διήρκησε η έρευνα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να παρέδωσαν στο δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών τουλάχιστον 128.000 ευρώ. Πρώτος στην κατάταξη των υπαλλήλων της εταιρείας, φέρεται να ήταν ένας ιατρικός επισκέπτης με το προσωνύμιο «Ζάζα».
Ο ίδιος εντόπιζε γιατρούς στην Πελοπόννησο. Χαρακτηρίζεται ως ένα άτομο ιδιαίτερα «δραστήριο» και φέρεται να έβρισκε «μηδενικά» Α.Μ.Κ.Α. ακόμα και από ψυχιατρικές κλινικές, είτε από Ρομά είτε από Πακιστανούς, στους οποίους συνταγογραφούνταν παράνομα φάρμακα, σε συνεργασία με ψυχιάτρους.
Ο ίδιος μαζί με ακόμα πέντε άτομα και συγκεκριμένα τον αδερφό του, μία υγειονομικό, έναν γιατρό και ακόμα μία γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν είναι γνωστά, φέρεται να ακολούθησαν διαδικασία εικονικού εμβολιασμού. Ενδεικτική της δράσης της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είναι η συνομιλία μεταξύ μελών του κυκλώματος, στην οποία άντρας προσπαθεί να υποβαθμίσει την εγκληματική του δράση, σε σχέση με άλλα μέλη της οργάνωσης, αναφέροντας ότι αυτό που κάνουν οι ίδιοι παραλαμβάνοντας τις συνταγογραφήσεις («εκτυπώσεις») των ιατρών και διαμοιράζοντας σε αυτούς τα αναλογούντα χρηματικά ποσά, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, χαρακτηρίζοντάς το «πταίσμα», αποδεχόμενος, ωστόσο, ότι συμβάλλουν τοιουτοτρόπως στη διακίνηση μαύρου χρήματος («…δίνεις και εσύ μαύρο χρήμα…»), διαχωρίζοντάς το από την «διασπάθιση δημόσιου χρήματος», το οποίο αναφέρει ότι διαπράττουν άλλοι συνάδελφοί τους. Επίσης, ενδεικτική είναι και η ακόλουθη συνομιλία:
«Μοιράζω χρήματα, και ταχυδρόμος τώρα (ΓΕΛΙΟ), τρέχω και μοιράζω» «Καλά κάνεις. Πάω να δώσω τα πολλά, να φύγουν τα πολλά. Πήγα έδωσα επάνω τώρα, να πάω να τα δώσω, να φύγουν, άμα φύγουν τα πολλά από πάνω μου, μετά εντάξει.(...) Στον… τον έδωσες; Στον τον έδωσες; Τον… , τα πήγα στη γυναίκα του, μίλησα και το πρωί μαζί του, μίλησες μου είπε, με την. … τα έδωσα τα λεφτά έτσι κι αλλιώς, τα πήγα στο φαρμακείο, στον γιο του τα άφησα από εκεί. … μετά δεν μου μένουνε πολλοί, οι άλλοι διακόσια πενηντάρικα θα 'χα δώσει.
Εμπλοκή 113 γιατρών
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 13 μέλη του κυκλώματος και σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.
Αναλυτικότερα, σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν την Πέμπτη σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.
Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης (modus operandi):
Στοχευμένη - κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και
Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.
Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.
Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.
Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη - παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.
Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση, τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης - προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.
Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα που πρέπει να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.
Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
123.300 ευρώ,
12 βιβλιάρια καταθέσεων,
54 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb),
5 μαχαίρια,
χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,
2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων,
λίστες με συνεργάτες ιατρούς,
393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και
ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία: Κύματα στον Φλοίσβο παρέσυραν ρεπόρτερ – Διέκοψε για διαφημίσεις ο Νίκος Μάνεσης (vid)
Ο κορονοϊός έφυγε, η παροσμία μένει: Πώς είναι να σου μυρίζουν όλα σαν χαλασμένο κρέας
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Έκλεισε η Α21 - Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση