Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκαν 14 συμμορίες, 37 συλλήψεις – Πώς δρούσαν

Οι κωδικοί που έσπασαν οι αστυνομικοί: «Πάμε μια βόλτα» που σήμαινε έτοιμοι για διάρρηξη, τα «κόκκινα» χρυσαφικά και οι «κοπέλες» για τα διαμερίσματα - Πετούσαν τα αυτοκίνητά τους στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκαν 14 συμμορίες, 37 συλλήψεις – Πώς δρούσαν
3'

Στην εξάρθρωση 14 εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» εξάρθρωσαν μετά από συστηματική έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας της υπόθεσης είναι ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπίστωσαν ότι η αρχική εγκληματική οργάνωση στη συνέχεια έσπασε σε κομμάτια ωστόσο τα μέλη τους είχαν διασύνδεση μεταξύ τους, ενώ κάποια από αυτά συμμετείχαν σε παραπάνω από μία ομάδα και άλλοι συνδέονταν με συγγενικές σχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 37 συλληφθέντων (35 Έλληνες και 2 Αλβανοί) απαριθμεί πάνω από 20.000 σελίδες, ενώ 21 από αυτούς είναι ήδη έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, εκβιασμών, τοκογλυφιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας, δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αθήνας.

Από την έρευνα της αστυνομίας ταυτοποιήθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό – οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων επέλεγαν τα διαμερίσματα και τις επιχειρήσεις που «χτυπούσαν» αφού πρώτα πραγματοποιούσαν έρευνα για να διαπιστώσουν κυρίως για τις οικίες πότε απουσίαζαν οι ένοικοί τους.

Για παράδειγμα, έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν κάποια ονομαστική εορτή, άρα και συνακόλουθη απουσία των ενοίκων πραγματοποιούσαν τις διαρρήξεις.

Τα μέλη μιας εκ των εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας με το παράνομο όφελός που αποκόμισαν από την δράση τους να ξεπερνά το 1. 476.000 ευρώ. Είναι εντυπωσιακό ότι το 1.100.000 ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μιας και μόνο κατοικίας.

Τα κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ήταν συνολικά 14, τα τέσσερα εκ των οποίων τα πέταξαν στην λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, τα τρία τα έβαλαν φωτιά, ενώ τα υπόλοιπα βρέθηκαν από την αστυνομία.

Οι εννέα μάλιστα από τις εγκληματικές οργανώσεις είχαν κοινό «τραπεζίτη» στον οποίο άφηναν κυρίως κλεμμένα χρυσαφικά και όταν χρειάζονταν για «επιχειρησιακούς λόγους» χρήματα αυτός τους τα έδινε.

Να σημειωθεί ότι οι οργανώσεις προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητές τους κατέβαλαν χρηματικά ποσά για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων – καταστημάτων για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών καθώς και για εξαγορές ποινών.

Χρησιμοποιούσαν μάλιστα και κωδικούς στις συνομιλίες τους όπως για παράδειγμα τη φράση «πάμε μια βόλτα» που σήμαινε πάμε για διάρρηξη. Τα χρυσαφικά τα έλεγαν τα «κόκκινα» και τα διαμερίσματα «κοπέλες».

Τρεις μάλιστα από τους συλληφθέντες προμήθευαν κρατούμενους με κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατάφεραν να πετάξουν στον αύλειο χώρο των φυλακών με αυτοσχέδιες συσκευασίες.

Επιπρόσθετα 32 από τους εμπλεκόμενους στις συμμορίες εμπλέκονται σε 18 περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης ενώ κατείχαν παράνομα πυροβόλα όπλα.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή 320 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες και με ειδικούς σκύλους της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 37 άτομα τα οποία οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα και τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο Χρήστο Μπουλούμπαση.

Με πληροφορίες από voria.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή