Έτσι στήθηκε η απάτη – μαμούθ με δεκάδες off shore εταιρείες και θύματα γνωστούς επιχειρηματίες
«Παρακολουθούσαμε εδώ τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του διεθνούς κυκλώματος και τους ακούγαμε να λένε, ό,τι δεν πρόκειται οι Αρχές να βρουν τίποτα το πολύ - πολύ να μας καλέσουν για μία ανωμοτί κατάθεση. Δεν πίστευαν, λόγω των σημαντικών γνώσεών τους στα οικονομικά, αλλά κι επειδή είχαν στήσει αριστοτεχνικά την απάτη, ότι θα καταφέρναμε να τους "ξεσκεπάσουμε".
Η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλυγουντ. Παγίδευαν τα θύματά τους υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη. Στην αρχή τους άφηναν να κερδίζουν κάποια χρήματα για "ξεκάρφωμα" από τις εικονικές επενδύσεις, για να "τσιμπάνε" και να τους δίνουν έτσι μεγαλύτερα ποσά, τα οποία όμως στη συνέχεια έχαναν…»
Τα λόγια αξιωματικού της Αστυνομίας δείχνουν πώς και με τη βοήθεια του «κοριού» της ΕΥΠ εξιχνιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη χώρα μας. Εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούσαν το διεθνές κύκλωμα που μέσω funds και 60 εταιρειών off shore σε 15 χώρες - κυρίως στην Κύπρο - είχε καταφέρει να εξαπατήσει δεκάδες γνωστούς Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος έχασε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και συνταξιούχους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Συνελήφθησαν τα πέντε αρχηγικά στελέχη - Δεκάδες άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση
Σύμφωνα με τον διοικητή ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, ο οποίος προχώρησε σε επίσημες ανακοίνωσεις, για την υπόθεση συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης (10/05) σε Αττική και Καλαμάτα, πέντε άτομα, άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι συνδιευθύνοντες της οργάνωσης και τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών, μέλη, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι επίσης 18 άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες, δύο υπήκοοι Τουρκίας, δύο Κύπρου, ένας Ρωσίας και ένας Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι χρηματιστές, δικηγόροι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν πληροφορίες για δράση μπράβων αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών. Το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει μία εταιρεία - κλώνο πραγματικής βρετανικής εταιρείας για να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.
Ο «μετρ των επενδύσεων»
Ρόλο - κλειδί στο κύκλωμα φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ότι έπαιζε ο 48χρονος ο Γ. Δασκαλέας, ο οποίος εμφανιζόταν σαν «γκουρού» στα οικονομικά και στις επενδύσεις με γραφείο στην Αγία Παρασκευή. Έπειθε τους επενδυτές ότι μπορεί να τους αγοράσει συνάλλαγμα με απόδοση 3 %, ενώ είχε δημιουργήσει τρία εταιρικά σχήματα με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Όπως λένε αστυνομικοί φέρεται να εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις από επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, παίζοντας κυρίως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο 48χρονος, είχε κατηγορηθεί το 2010 για τη δημιουργία «πυραμίδας». Και τότε τα θύματά του νόμιζαν ότι τα χρήματά τους τοποθετούνται σε κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Το 2013 όμως το Εφετείο Αθηνών τον απήλλαξε από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Έτσι όπως φαίνεται συνέχισε και με τη βοήθεια Έλληνα επιχειρηματία, τον εθιμοτυπικά επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, Ιωάννη Λίτινα, ο οποίος είχε αναλάβει να «ψαρεύει» επιχειρηματίες. Μάλιστα, ο επίτιμος προξενος θεώρησε ότι υπάρχει σε βάρος του συμβόλαιο θανάτου και γι αυτό , όπως εκτιμούν οι Αρχές προχώρησε σε αποκαλύψεις για την υπόθεση.
Ανάμεσα στα θύματα του «μετρ των επενδύσεων» και των συνεργών του υπάρχουν τα ονόματα Ουκρανών επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είχε βραβευτεί στην Ουκρανία ως ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2015. Τους πρώτους μήνες τα θύματα λάμβαναν κανονικά ειδοποιήσεις για την πορεία της επένδυσής τους και μάλιστα ενημερώνονταν για τις υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της απάτης, άρχισε όταν τον Μάιο του 2015 εταιρεία του κυκλώματος με έδρα την Αγγλία ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για πληρωμές μερισμάτων και ότι δεν διατηρεί χρήματα σε κανέναν τραπεζικό λογαριασμό. Έλληνες και Ουκρανοί επενδυτές κατήγγειλαν την απάτη και οι αστυνομικοί άρχισαν τις έρευνες.
Έστελναν ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές - θύματα
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, προκειμένου οι απατεώνες να γίνονται πειστικοί έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους... επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν. Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο διοικητής ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγοςΧρήστος Παπαζαφείρης.
Έβαλαν στις τσέπες τους... εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ. «Λαμβάνοντας όμως υπ΄ όψιν ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματα τους μετρητά, απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, υπολογίζεται ότι τα κέρδη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα προαναφερόμενα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες - γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες μεταξύ επενδυτικών δομών και επενδυτών, πλήθος παραστατικών τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων» ανέφερε ο διοικητής της Ασφάλειας.
Την υπόθεση ανέλαβε ειδική ομάδα της Αστυνομίας με... master στα Οικονομικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης στις έρευνες συμμετείχε ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., με αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν... ''Master'' στα Οικονομικά.
Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης
Ποινικές διώξεις στους κατηγορούμενους
Πέντε εκ των οποίων οδηγήθηκαν την Τρίτη (10/5/2016) ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας.
Σε βάρος των 23 κατηγορούμενων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εξαπάτησης επενδυτών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:
- Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
- Απάτη
- Άμεση συνέργεια σε απάτη
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα
- Επιπλέον, εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.
- Οι πέντε συλληφθέντες (δύο άνδρες και τρεις γυναίκες) οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας και ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Οι απολογίες τους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και την Κυριακή.