Συνεργούς της Πόλας Ρούπα ψάχνει η Αστυνομία για τη βόμβα σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας
Το ενδεχόμενο δύο πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην Πόλα Ρούπα να εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση στα γραφεία τράπεζας στην οδό Σανταρόσα, την περασμένη Τετάρτη (19/04), εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ο «ξανθός» και ο «σγουρομάλλης», πλαστές ταυτότητες των οποίων είχαν βρεθεί στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, μαζί με τρία ακόμη άτομα (ένας άνδρας και δύο γυναίκες) και έναν ποινικό «μάγειρα» - κατασκευαστή βομβών, εξετάζεται από στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αν εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank, σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Τους τελευταίους επτά μήνες, διαπιστώνουν τα ίδια στελέχη, εξελίσσεται ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων (εννέα ενέργειες) από ασύλληπτους ή άγνωστους συνεργούς της… κοινοπραξίας «Επαναστατικού Αγώνα», «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» και «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», το οποίο εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί εναντίον πολιτικών και οικονομικών στόχων.
Αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος ανταγωνισμός για τα «σκήπτρα» της εγχώριας τρομοκρατίας, ο οποίος εκδηλώνεται με διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις και ένοπλες ενέργειες, συμπληρώνει το δημοσίευμα. Οι απανωτές επιθέσεις των τελευταίων μηνών αποτελούν και «απάντηση» της εγχώριας τρομοκρατίας πως, παρά τις δεκάδες συλλήψεις μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, αυτές μπορούν να ανανεώνονται και να παραμένουν ενεργές και επικίνδυνες, δίνοντας το μήνυμα ότι μπορούν να επιχειρούν όπου και όποτε θέλουν.
Ο επιχειρησιακός βραχίονας
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι κάποιες τρομοκρατικές επωνυμίες είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές, που αποτελείτο από την Πόλα Ρούπα, την 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, δύο τουλάχιστον άνδρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος», «Ιωάννης Παπαδόπουλος», δύο ακόμη γυναίκες και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν και προμηθευτής οπλισμού.
Τα πρόσωπα των δύο ταυτοτήτων που είχαν βρεθεί στο σπίτι της Πόλας Ρούπα είχαν συγκεντρώσει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των αρμόδιων αστυνομικών. Η ταυτότητα του «ξανθού», με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής, φερόταν να έχει εκδοθεί στις 09-01-2005 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Η δεύτερη, του «σγουρομάλλη», με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας, είχε εκδοθεί στις 09-04-2008 από το Τ.Α. Ηλιούπολης. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.
Από την πορεία των αστυνομικών ερευνών προέκυπτε διασύνδεση των δύο αυτών προσώπων με την Πόλα Ρούπα και χαρακτηρίζονταν ως ασύλληπτοι συνεργοί της. Η δράση τους και οι εμφανίσεις τους παρέμεναν μυστήριο, με τους αστυνομικούς απλά να διαπιστώνουν ότι για τον «ξανθό» υπήρχαν αναφορές για παρουσία του σε αίθουσες δικαστηρίων κατά τη διάρκεια εκδίκασης υποθέσεων κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Για τον «σγουρομάλλη» η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη, κάτι που τον έχριζε «καθαρό τρομοκράτη», ο οποίος ενδεχομένως βρισκόταν στο περιβάλλον της 25χρονης συνεργού της Πόλας Ρούπα.
Ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν τα στελέχη των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, προσθέτει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι η στρατολόγηση νέων προσώπων στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλες τρομοκρατικές επωνυμίες, τα οποία συμμετείχαν στην αποστολή εκρηκτικών φακέλων, καθώς και σε επιτυχημένες και αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις.
Στην περίπτωση της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία της Eurobank, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν προβεί σε πολλές «αυτοψίες» του στόχου, ενώ επέλεξαν και πάλι να δράσουν στο κέντρο της πόλης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα διαφυγής προς την περιοχή των Εξαρχείων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρείται ο εντοπισμός υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής σε προηγούμενο χρόνο, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της παρουσίας «παρατηρητών», που μπορεί να ήταν… ακάλυπτοι.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν τις δύο «ορφανές» αποτυχημένες βομβιστικές ενέργειες στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 και στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης στις 25 Φεβρουαρίου 2017, όπου οι δράστες ενδεχομένως «πειραματίζονταν» στην κατασκευή βομβών, σημειώνοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη μέσα στο κενό κέλυφος χειροβομβίδων. Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι αυτή τη φορά εξετάζεται η πιθανότητα, όπως και στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη τον Οκτώβριο του 2016, την οποία ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο κατασκευαστής της βόμβας να είναι «ποινικός», ο οποίος κατά… παραγγελία την παρέδωσε σε άτομα της νεοτρομοκρατίας προκειμένου να την τοποθετήσουν στον στόχο τους με «επιτυχημένο» αποτέλεσμα.
Δεν μπορούν όμως να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι «πειραματισμοί» να τελείωσαν και οι «μαθητές» να ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, καταλήγει το δημοσίευμα.