Δίκη Χρυσής Αυγής - Αναστολές: Τα «δίνουν όλα» οι καταδικασθέντες για να μην μπουν φυλακή
Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιστρατεύουν κάθε πιθανό «επιχείρημα», προκειμένου να αποφύγουν τη φυλακή.
Στις 10.30 το πρωί σήμερα θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η διαδικασία για τις αναστολές στις ποινές των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Την Πέμπτη, η διαδικασία -πριν τη διακοπή της συνεδρίασης- ολοκληρώθηκε με την υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλους της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου.
Σήμερα, συνεχίζεται με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Η εσχάτη των «μαχών» για να γλιτώσουν τη φυλακή
Τα τελευταία «όπλα» από τη φαρέτρα τους έβγαλαν την Πέμπτη οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων. Από τις 10 το πρωί έδωσαν την πιο... σκληρή μάχη τους διεκδικώντας για τους εντολείς τους αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι την έφεση, δηλαδή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την ανακοίνωση των τελικών κατά συγχώνευση ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τους.
Για το λόγο αυτόν, η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, αφού η διαδικασία λήψης της απόφασης επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, περιλαμβάνει την εισαγγελική πρόταση (εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα), την εξέταση μαρτύρων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, και, τέλος, την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Με βάση τα παραπάνω, αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών τα έδωσαν όλα για όλα.
Με μάρτυρα την κουνιάδα του
Μάρτυρας για τον Ιωάννη Άγγο, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 2 μηνών, ήταν η κουνιάδα του, η οποία απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου τόνισε ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή ο Άγγος «έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια. Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές του, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 3 έως 8 μήνες. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου υπήρξε για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.
Ισόβια δεσμά επιβλήθηκαν στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η έφεση σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν είναι διαφορετική η κρίση του δικαστηρίου.
Με τον πατέρα του στο δικαστήριο ο Μπαρμπαρούσης
Να πείσει τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιού του επιχείρησε πριν από λίγο ο πατέρας του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» Κώστα Μπαρμπαρούση.
Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης. Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως «Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα Μπαρμπαρούση, σημειώθηκε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος: Μπορείτε να αποχωρήσετε.
Μπαρμπαρούσης (πρώην βουλευτής): Κι εγώ;
Πρόεδρος: Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε για πρώτη φορά σήμερα...
Η απόφαση θα κριθεί από το είδος του εγκλήματος
Ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηναίων μίλησε στη ΕΡΤ και εξήγησε τις πιθανές ποινές που θα εκτίσουν οι κατηγορούμενοι.
Ο Ρουπακιάς θα εκτίσει πιθανότατα πάνω από 17 χρόνια, οι υπόλοιποι επικεφαλής γύρω στα 5-6 χρόνια ενώ τα λοιπά μέλη το πολύ 2-3 χρόνια, εκτιμά.
Φαίνεται ωστόσο πως ο δικηγορικός σύλλογος είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της δίκης.
«Η δίκη της Χρυσής Αυγής κράτησε συνολικά 7,5 χρόνια (2 χρόνια συλλογή στοιχείων, 5,5 χρόνια η εκδίκαση). «Είμαστε προβληματισμένοι για την καθυστέρηση που έγινε η διαδικασία ποινικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής, διότι καθυστέρησε πολύ και η δημοκρατία και η ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθούν, παρά ταύτα είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την δύσκολη δίκη δόθηκε η δυνατότητα στους κατηγορουμένους και στους δικηγόρους να αναπτύξουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν μία δίκη που καταδίκασε ανθρώπους με μια συνοπτική διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.
Επίσης ξεκαθάρισε ο κ. Βερβεσός ότι η εκδίκαση είναι μια διαδικασία πολύ μεγάλη που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αρχικά η πρωτόδικη υπόθεση θα μεταφερθεί στο Εφετείο, κάτι που συμβαίνει για όλους τους κατηγορούμενους, ακόμα και για αυτούς που δικάζονται για τα πιο βαριά εγκλήματα. Στη συνέχεια η υπόθεση μπορεί να πάει σε δεύτερο βαθμό, έπειτα στον Άρειο Πάγο και ίσως στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. «Δίκες σαν και αυτή της Χρυσής Αυγής δεν συμβαίνουν συχνά και παίρνουν χρόνο, είμαστε στο πρώτο στάδιο μιας συνολικής διαδικασίας, που μπορεί συνολικά να κρατήσει 3-5 χρόνια ακόμα» υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός.
Η κρίση του δικαστηρίου και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της Εφέσου θα επηρεαστεί από το είδος του εγκλήματος, που τέλεσαν οι κατηγορούμενοι, τη βαρύτητα των ποινών που τους επιβλήθηκε και τα προσωπικά στοιχεία του καθενός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Γιατί η Κοζάνη μπήκε στο επίπεδο 4 - Έκκληση από Χαρδαλιά, «είμαστε σε κρίσιμη φάση»