Αποκάλυψη Newsbomb.gr- Φάκελος Μάτι: Οι απολογίες για την τραγωδία- Αλληλοκατηγορίες μεταξύ στελεχών
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ μέχρι στιγμής τα στελέχη που έφεραν την ευθύνη της διαχείρισης της πυρκαγιάς πετούν το μπαλάκι των ευθυνών το ένα στο άλλο.
Για λανθασμένες ενέργειες και άγνοια της πλήρους εικόνας της πυρκαγιάς έκανε λόγο στην απολογία του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ελλιπή ενημέρωση από τους υφισταμένους του, πως δόθηκαν εντολές εν αγνοία του, αλλά και πως κακώς κατά την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς εστάλησαν σε άλλο σημείο εναέρια μέσα. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός του ΠΣ φέρεται να δείχνει στην απολογία του τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό του σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο και τον διοικητή του ΕΣΚΕ Γιάννη Φωστιέρη.
«Δεν ξέρω» ή «αργότερα έμαθα» ήταν οι περισσότερες απαντήσεις του κ. Τερζούδη στον ανακριτή, καθώς όπως φέρεται να υποστήριξε, ο διοικητής του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρης τον είχε παρακάμψει και ενημέρωνε απευθείας τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Προκύπτει αδιαστίκτως ότι ο κ.Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ.Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε. Ο κ.Φωστιέρης συνεπώς έδινε στον Αρχηγό του, δηλαδή εμένα, ελλιπή πληροφόρηση για την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Την ίδια ακριβώς ελλιπή ενημέρωση είχα και από τον κ. Ματθαιόπουλο» φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα που του δόθηκε είναι για κίνδυνο των διυληστηρίων της Κορίνθου, αλλά μελετώντας τη δικογραφία αντιλήφθηκε -όπως φέρεται να είπε- πως η φωτιά στα διυλιστήρια δεν παρουσίαζε κίνδυνο και μάλιστα ήταν «έρπουσα» και έκαιγε θάμνους.
Η ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα
Την «παράξενη» ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον επιχειρησιακό επικεφαλής Βασίλη Ματθαιόπουλο επισήμαναν τόσο ο κ. Τερζούδης, όσο και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
«Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. (…) Επίσης απορία μου προκάλεσε και το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές» φέρεται να είπε ο κ. Τερζούδης, συμπληρώνοντας ότι γνώριζαν την ύπαρξη θυμάτων, αλλά όχι τον αριθμό. «Δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;» φέρεται να επέμεινε ο ανακριτής για να λάβει θετική απάντηση από τον κ. Τερζούδη.
Ρένα Δούρου: «Έβλεπα αξιωματικούς της πυροσβεστικής που είχαν μια στάση αμήχανη και τρομαγμένη»
Ένα χάος την συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων περιέγραψε η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία όπως υποστήριξε μέχρι τις 18.05 είχε λάθος πληροφόρηση για την πορεία της πυρκαγιάς. «Γύρω στις 18.45 περίπου πήρα τηλέφωνο η ίδια την κυρία Τσούπρα, η οποία χαρακτηριστικά μου είπε «καιγόμαστε», ότι βρίσκεται στην λεωφόρο Μαραθώνος μαζί με τον κύριο Γιώτη και δύο υπαλλήλους και η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα» αναφέρει η κ. Δούρου.
Αργότερα, όταν η ίδια έφτασε στο ΕΣΚΕ περίπου στις 20.00, περιέγραψε ότι βρήκε τον Πανό Σκουρλέτη και τον Νικο Τόσκα. «Ο κύριος Τόσκας μου είπε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, ότι έχουμε πάρα πολλά μέτωπα φωτιάς και ότι μάλλον επιχειρούν δυνάμεις διάσωσης. (…) Πάντως κατά το χρόνο που έφτασα στο ΕΣΚΕ όλοι ήταν κατατρομαγμένοι. Αμέσως ρώτησα αν υπήρχαν νεκροί από την πυρκαγιά. Κανείς δε μου έδινε σαφή απάντηση και σαφείς οδηγίες για να βοηθήσω. Πρώτα έμαθα ότι υπάρχουν νεκροί από τις τηλεοράσεις που υπήρχαν στο ΕΣΚΕ. Εγώ έβλεπα αξιωματικούς της πυροσβεστικής που δεν ενεργούσαν και είχαν μια στάση αμήχανη και τρομαγμένη. Είχαν καταλάβει ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό» περιγράφει η πρώην περιφερειάρχης.
Αναφερόμενη στην ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Δούρου περιέγραψε: «Με τον κύριο Τσίπρα μίλησα πολύ αργότερα. Δεν είχε κι αυτός ενημέρωση. Σκεφτείτε ότι η πρώτη ενημέρωση που είχε περίπου στις 22.40 από τον κύριο Ματθαιόπουλο ήταν για την εστία πυρκαγιάς στο Ζεμενό. Εκείνη τη στιγμή τα έχασα, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ξεκινάει επίσημη ενημέρωση ο κύριος Ματθαιόπουλος για την πυρκαγιά στο ζεμένο καθώς και σε άλλες που δεν αφορούσαν την Αττική. Τον διέκοψε πρωθυπουργός και ζήτησε να τον ενημερώσει για την Αττική».
Η εκκένωση που δεν έγινε ποτέ
Για το ζήτημα της εκκένωσης ο ένας φέρεται να τα ρίχνει στον άλλο, ενώ αντικρουόμενες είναι οι καταθέσεις του τοπικού επιεκφαλής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπου Χιώνη και του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς.
«Είπα στο δήμαρχο «αφού είναι δική σου η περιοχή, από εδώ και κάτω διώξε όλο τον κόσμο». Εκείνος δεν απάντησε, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που του είπα και μιλούσε στο τηλέφωνο. Σίγουρα πάντως με άκουσε και κατάλαβε τι του είπα. Στη συνέχεια έφυγα και πήγα να βρω την κ.Τσούπρα. Περίπου στις 18.30 μόλις τη βρήκα της είπα ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον κόσμο. Εκείνη μου απάντησε "τι μπορώ να κάνω εγώ, δεν το είπες στο δήμαρχο;»» φέρεται να λέει στην απολογία του ο κ. Χιώνης.
Στον αντίποδα ο κ. Μπουρνούς φέρεται να υποστήριξε πως δεν έγινε καμία αναφορά σε εκκένωση, αλλά και πως σε κάθε περίπτωση την αρμοδιότητα για εκκένωση είχε η Περιφέρεια, αφού η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε πολλούς Δήμους. «Γύρω στις 18.30 ο Χιώνης μου είπε ότι είχε πει στον δήμαρχο να φύγει ο κόσμος. Εγώ κατάλαβα ότι αυτό αφορούσε τον κόσμο που ήταν εκεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος και εμπόδιζε. Κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο. Ρώτησα τον κ.Χιώνη αν χρειάζεται κάτι από εμάς, την Περιφέρεια. Δεν μου απάντησε» ανέφερε η κ. Τσούπρα στη δική της απολογία.
Άγνοια για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς
Άγνοια δήλωσε για την επικινδυνότητα και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ο επικεφαλής του συντονιστικού - επιχειρησιακού κέντρου του ΠΣ (199) Χρήστος Γκολφίνος κατά το διάστημα 17.30 έως 18.00. «Όταν ενημέρωσα τον κύριο Παναγιωτόπουλο για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού του είπα φτάνοντας εκεί να με πάρει τηλέφωνο να με ενημερώσει για την πορεία και εξέλιξη της πυρκαγιάς, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Στις 17.35 περίπου, ο κύριος Χιώνης επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι κατόπιν εντολής του κυρίου Ματθαιοπούλου μεταβαίνει στο συμβάν. Του είπα φτάνοντας, αν χρειάζονται κι άλλες δυνάμεις, αλλά δε μας ενημέρωσε ούτε κι αυτός, πάρε ενημέρωσαν τον κύριο Ματθαιόπουλο και τον κύριο Τερζούδη απευθείας. (...) Μέχρι τις 18.00 δεν είχα καμία εικόνα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Σχετικά με την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και σημερινός αρχηγός της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Ματθαιόπουλο μεταξύ 19.00 – 19.20, όταν του ζήτησε να πάρει 10 υδροφόρα αυτοκίνητα και μια ομάδα πεζοπόρων και να μεταβεί στη Ραφήνα. «Δε γνωρίζω γιατί με πήρε τηλέφωνο στις 19.00. Υποθέτω όμως ότι με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο διότι προφανώς τότε ενημερώθηκε για την σοβαρότητα της κατάστασης της πυρκαγιάς. Άλλωστε η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και εξελίσσεται διαρκώς. Εγώ σε κάθε περίπτωση από την ώρα που πήρα την εντολή από τον κύριο Ματθαιόπουλο επικοινώνησα άμεσα με τον αξιωματικό κύριο Μπούγια, ο οποίος και αυτός μου είπε ότι είχε λάβει την ίδια εντολή, ώστε να συνεργαστούμε. Φτάσαμε στην Αθήνα περίπου 20.50».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι περίπου στις 21.10 είχε κατέβει στο Μάτι. Περίπου μία ώρα ίσως και παραπάνω αργότερα άκουσε στον ασύρματο ότι βρέθηκε ένας καμένος. «Στον ασύρματο μετά από αρκετή ώρα από την θυμούμαι, μία ώρα ίσως και παραπάνω, μου είπε ο (…) ότι βρήκε έναν καμένο. (…) Κάποια στιγμή πολύ αργά και ίσως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ή πρώτες πρωινές ώρες είπε στον ασύρματο ο πυρονόμος της ΕΜΑΚ ότι υπάρχουν κάποιοι στο τέλος του δρόμου και στην ακτή» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι για μια περίπου εβδομάδα αργότερα βοηθούσε στην περισυλλογή πτωμάτων.
«Δεν παράκουσα εντολές, εκ παραδρομής είπα λάθος ώρα»
Ο κ. Κολοκούρης επέμεινε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ακολούθησε εντολές ή έδειξε ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων του, λέγοντας: «Λανθασμένα αναφέρεται πως έλαβα εντολή να μεταβώ στο σημείο που εξελισσόταν η φωτιά, στην περιοχή του Βουτσά, περί τις 17.15 με 17.30. Εγώ, όπως αναφέρω και ανωτέρω κλήθηκα να μεταβώ στην περιοχή του Βουτσά, στις 19.10 με 19.20 και όχι την ώρα που εκ παραδρομής αναγράφεται στην από 17 Αυγούστου 2018 ένορκη κατάθεση μου. Τα όσα αληθώς αναφέρω αποδεικνύονται και από το πρακτικό επιτροπής, η οποία συνεδρίασε με σκοπό τον έλεγχο των τηρουμένων αρχείων από το σύστημα καταγραφής συνομιλιών, από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα η ώρα κατά την οποία κλήθηκα να παράσχουν τις υπηρεσίες μου και να τελέσω το καθήκον μου για ακόμα μια φορά».
Ηλίας Ψινάκης: «Την ευθύνη έχει ηγεσία της πυροσβεστικής»
Με άδεια στη Μύκονο βρισκόταν -όπως είναι γνωστό- ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης στις 23 Ιουλίου 2018. Ο ίδιος φέρεται να είπε στην απολογία του ότι ενημερώθηκε στις 17.30 για την ύπαρξη φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ενώ ο ίδιος βρισκόταν μεσοπέλαγα.
«Το σήμα ήταν πολύ δύσκολο. Κατάφερα να μιλήσω δύο – τρεις φορές περίπου με τη γενική γραμματέα μου μέσω το τηλέφωνο του αστυνομικού μου που ήταν μαζί μου. Πήρα την απόφαση να επιστρέψω αμέσως» περιέγραψε ο Ηλίας Ψινάκης συμπληρώνοντας: «Μίλησε στο τηλέφωνο αστυνομικός με τη μητέρα μου η οποία βρισκόταν στο σπίτι μου στο Μαραθώνα με φίλες της και τις κυρίες που την προσέχουν. Η μητέρα μου είπε στον αστυνομικό μου «καιγόμαστε, καιγόμαστε, είναι φωτιές παντού, φώναξε την πυροσβεστική»».
Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα περιέγραψε τις προσπάθειες του να επιστρέψει στον Δήμο του, όταν τελικά οδηγήθηκε σε φουσκωτό σκάφος ιδιώτη προκειμένου να τον μεταφέρει στη Νέα Μάκρη.
«Έφυγα από την Δήλο μόνος μου με τον καπετάνιο (…). Στο φουσκωτό που μπήκα δε μιλούσα από το δικό μου τηλέφωνο αλλά του καπετάνιου. Μόλις φτάσαμε με το φουσκωτό έξω από τη Σύρο καιρικές συνθήκες άλλαξαν προς το χειρότερο, τα μποφόρ έγιναν 8 – 10, ήταν αδύνατη η επικοινωνία με το κινητό, το φουσκωτό κουνούσε πάρα πολύ και είχε περίπου 5 μέτρα κύμα. Αισθάνθηκα τον κίνδυνο τόσο εγώ όσο και ο χειριστής. Τα κύματα τελικά μας παρέσυραν στη Σέριφο όπου και φτάσαμε γύρω στις 11 το βράδυ. Περιμέναμε μέσα στο λιμάνι της Σερίφου να σταματήσει κακοκαιρία. Μέχρι εκείνη την ώρα ήταν αδύνατο να επικοινωνήσω με οποιονδήποτε. Δεν είχαμε σήμα. Περίπου στις 04.30-05.00 άρχισε η κακοκαιρία να πέφτει» είπε στον ανακριτή.
Κατά την απολογία του ο κ. Ψινάκης υποστήριξε ότι «εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε καμία κινητοποίηση τόσο από τα εναέρια μέσα όσο και με τα επίγεια», ενώ εξήγησε πως δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το το ελικοδρόμιο της Νέας Μάκρης, το οποίο δεν είχε κλείσει εκείνη την ημέρα και μπορούσαν τα ελικόπτερα να προσγειωθούν και να απογειωθούν από αυτό και να εφοδιαστούν με καύσιμα. «Ωστόσο, από ότι γνωρίζω, δεν έγινε χρήση του ελικοδρόμιού και πιο συγκεκριμένα της βάσης ελικοπτέρου ναυτικού. Αν γινόταν χρήση της βάσης θα ήταν καθοριστικό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής δεν επιχείρησε στον Δήμο Μαραθώνα και καταλήγοντας ανέφερε: « Θεωρώ ότι την ευθύνη για την τραγωδία στις 23 Ιουλίου 2018 έχει ηγεσία της πυροσβεστικής, που σημειώνω ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και και όχι στο πεδίο της πυρκαγιάς, και δεν αφορά τους απλούς πυροσβέστες που εκείνη την ημέρα επιχείρησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Είναι αυτονόητο για εμένα ότι πυροσβεστική είχε τον κυρίαρχο ρόλο σε μία πυρκαγιά, είναι αυτή που δίνει κατευθύνσεις εμάς καθόσον είναι εκπαιδευμένοι γι’ αυτό. Εμείς ως Δήμος είχαμε επικουρικό ρόλο. Δεν μπορώ από μόνος μου να πάρω μια μάνικα και να ρίχνω νερό που να ναι χωρίς να με κατευθύνει ο ειδικός που είναι η πυροσβεστική, δεν μπορώ από μόνος μου να διατάξω και να οργανώσω μια εκκένωση πολιτών».
«Δεν ξεκίνησα εγώ τη φωτιά»
Σε πλήρη άρνηση της κατηγορίας ότι από δική του αμέλεια ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης προχώρησε κατά την απολογία του ο Κ.Α. Μάλιστα, υποστήριξε ότι: «Την φωτιά την αντιλήφθηκα περίπου στις 16.45. Ήταν σε απόσταση 400 m από το σπίτι μου. Αρχικά είδα καπνούς και μέχρι να ανέβω περπατώντας προς την κατεύθυνση των καπνών, στα 300 m περίπου, είδα ότι η φωτιά έφτασε στα όρια μου, εκεί δηλαδή που περπατούσα. Αυτό έγινε σε χρονικό διάστημα 3-4 λεπτών, δηλαδή περίπου στις 16.49. Στις 16.49 δεν είδα κανένα επίγειο μέσο και κανένα εναέριο μέσο να επιχειρεί. Το μόνο που είδα ήταν ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα της Ραφήνας το οποίο δεν μπορούσε να ρίξει νερό. Όταν έφτασε στην Πλαστήρα τους έκανα νόημα με το χέρι να έρθουν προς τα εμένα. (…) Μόλις ήρθε το πυροσβεστικό τους έδωσα νερό με το λάστιχο το δικό μου. Έχω δική μου γεώτρηση. Δεν ήρθε ποτέ κανένα άλλο πυροσβεστικό στο σημείο εκείνο. Δεν θυμάμαι για εναέρια μέσα».
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στο υπόμνημα του ότι η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε παρακείμενο της ιδιοκτησίας του οικόπεδο. «Η όλη παρουσία μου εξαντλήθηκε αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια μου να βοηθήσω στην κατάσβεση της φωτιάς και να εμποδίσω την εξάπλωση αυτής προκειμένου να σώσω το δάσος, την ιδιοκτησία μου και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες των γειτόνων μου. Ουδεμία σχέση έχω εγώ με θεωρίες που αναπτύχθηκαν και διατυπώθηκαν για άναμμα δήθεν φωτιάς και μάλιστα ώρες πριν την εκδήλωση της προκειμένου να κάψω ξερά χόρτα η χαμόκλαδά ή κλαδέματα προερχόμενα από την ιδιοκτησία μου. Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού και φαίνεται να καλλιεργήθηκαν από κάποιους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να μεταθέσουν τις ευθύνες και να συγκαλύψουν την αιτία της φονικής αυτή η πυρκαγιάς».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.