Πάτρα: Με απόφαση δικαστικού συμβουλίου διατάχθηκε νεκροψία σε ασθενή που πέθανε από κορονοϊό
Αν και το αρχικό αίτημα της οικογένειας για διενέργεια νεκροψίας εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πύργου και δόθηκε η σχετική εντολή, στη συνέχεια η αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αρνούνταν να προχωρήσει στη νεκροψία λόγω κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.
Με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας κατέληξε στη μη αναγκαιότητα διενέργειας νεκροψίας, αλλά ασκήθηκε έφεση από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Πατρών κατά του βουλεύματος. Την τελική κρίση διατύπωσε το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για τη διακρίβωση των συνθηκών θανάτου του 41χρονου.
Η υπόθεση
Όπως περιγράφεται στην απόφαση 77/2021 του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, ο 41χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του έπειτα από νοσηλεία 28 ημερών στο νοσοκομείο στις 30 Μαρτίου 2021. Την επόμενη ημέρα, η σύζυγος του και η μητέρα του υπέβαλλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ζήτησαν τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, καθώς δεν αρκέστηκαν στην αναφορά στο πιστοποιητικό θανάτου πως η αιτία ήταν λοίμωξη αναπνευστικού λόγω κορονοϊού.
Αρχικά ενώ δόθηκε εντολή από την Εισαγγελία Πλημ/κών Πύργου για νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, στη συνέχεια η εντολή ανακλήθηκε ύστερα από το από 1-4-2021 έγγραφο της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, η οποία επικαλούνταν αφενός οδηγίες του ΕΟΔΥ περί κινδύνου διασποράς του κορονοϊού και αφετέρου την έλλειψη κατάλληλης υποδομής των εγκαταστάσεων του νεκροτομείου Πάτρας. Η οικογένεια του αποθανόντος επέμενε στο να γίνει νεκροψία, ενώ η Εισαγγελία Πλημ/κών Πύργου βασιζόμενη στο έγγραφο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας αρνούνταν. Έτσι, με βούλευμα του συμβουλίου Πλημ/κών Ηλείας αποφασίστηκε η μη διενέργεια νεκροψία - νεκροτομής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, «δεδομένης της διαγνωσμένης αιτίας θανάτου, η νεκροτομική διερεύνηση ουδέν το επιπρόσθετο μπορεί να προσφέρει μετά τη διάγνωση των κλινικών ιατρών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή δεν υπέχει θέση αιφνίδιου ή βίαιου θανάτου, ώστε να δικαιολογείται - απαιτείται η διενέργεια νεκροτομής». Επιπλέον, είχε κριθεί ότι «ακόμη δε και η δειγματοληψία, η οποία θα γινόταν στο πλαίσιο μιας νεκροτομικής διερεύνησης προς τεκμηρίωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν εφικτό να συνεισφέρει στην εξακρίβωση των συνθηκών νοσηλείας, ιατρικής φροντίδας κ.α. του θανόντα, παρά μόνο θα επιβεβαίωνε τη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (ως αιτία θανάτου), συνεπεία του κορονοϊού».
Τι ανέφερε ο Αντεισαγγελέας που άσκησε την έφεση
Ωστόσο, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, Ιωάννης Πενταγιώτης, ανέφερε στην έφεση που άσκησε κατά του συγκεριμένου βουλεύματος: «Χωρίς τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής είναι αδύνατο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του … αν δηλαδή ήταν αποτέλεσμα του κορονοϊού ή αν πέθανε από άλλη αιτία με κορονοϊό, αν του δόθηκε η κατάλληλη ιατρική αγωγή και φροντίδα, αν υπήρχε οποιαδήποτε πλημμέλεια, ως προς τη νοσηλεία του. Το προσβαλλόμενο βούλευμα εσφαλμένα θεώρησε ότι αρκεί το πιστοποιητικό θανάτου που υπέγραψαν οι θεράποντες ιατροί του ότι ο 41χρονος απεβίωσε από λοίμωξη αναπνευστικού COVID και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο … νοσηλευόταν με αυτές τις αιτίες, όμως χωρίς να έχει γίνει νεκροψία – νεκροτομή πως οι ιατροί που συνέταξαν το ως άνω πιστοποιητικό είναι σίγουροι για την αιτία θανάτου;» αναφέρει ο αντιεισαγγελέας.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την εποχή προ του κορονοϊού, εξηγώντας ότι δεν θα έπρεπε ούτε τότε να γίνονται νεκροψίες υπό τον φόβο διασποράς αντίστοιχων ιώσεων. «Μα τότε σε κάθε ερευνώμενη περίπτωση θανατηφόρας ιατρικής αμέλειας θα μας αρκούσαν οι διαβεβαιώσεις των ιατρών για τα αίτια θανάτου και δεν θα χρειάζονταν νεκροψίες, οι οποίες διατάσσονται από την Εισαγγελία ακριβώς για να διακριβωθούν τα όποια αίτια ιατρικής αμέλειας» συμπληρώνει και καταλήγει: «Καθίσταται σαφές ότι ο μόνος τρόπος να διερευνηθεί η υπό κρίση υπόθεση του θανάτου είναι μόνο με νεκροψία – νεκροτομή η οποία θα μας δείξει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του και κατά συνέπεια το Συμβούλιο σας πρέπει να κάνει δεκτή τυπικά και ουσιαστικά την υπό κρίση έφεσή μας και να επιτρέψει τη νεκροψία – νεκροτομή στο σώμα του (…)».
Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς
Στη μήνυση που υπέβαλλε η μητέρα και η σύζυγός του 41χρονου περιγράφουν ότι στις 30 Μαρτίου 2021 έφτασαν στο νοσοκομείο προκειμένου να υπογράψουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την μεταφορά του διασωληνωμένου 41χρονου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Αχαΐας με ιδιωτικό ασθενοφόρο.
«Απροσδόκητα κατά την άφιξή μας, αφού μας ταλαιπώρησαν μέχρι να βρούμε τον αρμόδιο ιατρό, μας ενημέρωσε η κα (…) περί τις 21:20 ότι ο αποβιώσας έχασε τον αγώνα για τη ζωή του. Για την ακρίβεια μας ρώτησε «τι κάνετε εδώ» και απάντησε η δεύτερη εξ ημών ότι ήρθαμε να πάρουμε το παιδί για να το πάμε στο Ρίο. Τότε η κα (…) μας είπε «Δεν τα μάθατε, δυστυχώς έχασε τον αγώνα» και η δεύτερη εξ ημών ρώτησε, «Έχασε το παιδί μου τη ζωή του και δεν ενημερώθηκε κανένας» και μας απάντησε ότι κάλεσαν τη μητέρα στο τηλέφωνο». Μάλιστα, όπως περιγράφουν στη μήνυση, όταν την επόμενη ημέρα η σύζυγος του 41χρονου πήγε ξανά στο νοσοκομείο για να παραλάβει το πιστοποιητικό θανάτου, αυτό έγραφε επάνω πως η ώρα θανάτου ήταν στις 22.01, δηλαδή 40 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του στους συγγενείς του.
«Εν ολίγοις, μέσα σε πολύ λίγη ώρα, και ενώ ήταν έτοιμη η μεταφορά του στο Ρίο, την οποία επιδιώξαμε και πετύχαμε ακριβώς λόγω των αθλίων και υπόπτων συνθηκών νοσηλείας του στον Πύργο, ο άνθρωπος μας διασωληνώθηκε και αμέσως σχεδόν μετά πέθανε. Ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή όχι απλώς επικοινωνούσε με την οικογένειά του και επιβεβαίωνε την καλή σε γενικές γραμμές κατάσταση της υγείας του, αλλά έστελνε γραπτά μηνύματα και οπτικό υλικό που επιβεβαίωνε κατά τα άνω την καλή αυτή κατάσταση της υγείας του. Είναι δε γνωστές στην ιατρική κοινότητα, και όχι μόνον, οι προϋποθέσεις και τα επιστημονικά εκείνα δεδομένα που επιβάλλουν και μετά ταύτα νομιμοποιούν τη διασωλήνωση, ως έσχατη ιατρική πράξη παροχής βοήθειας και διάσωσης ενός ασθενή. Το οξυγόνο είναι ένα εξ αυτών, μεταξύ άλλων, όπως όλως ενδεικτικά τα αέρια του αίματος. Το “99” όχι απλώς δεν δικαιολογεί την διασωλήνωση, ούτε μπορεί να γίνει η αποδεκτή η πτώση κατά 29 μονάδες μέσα σε ελάχιστα λεπτά (από 99 σε 70, όπως “ενημερωθήκαμε”), πολλώ μάλλον όταν η “πτώση” αυτή συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο, την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του επεδίωξαν και πέτυχαν και με μεγάλη προσμονή ανέμεναν» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συγγενείς του 41χρονου.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών
Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών που διατύπωσε και την τελική κρίση στην υπόθεση, δέχθηκε την έφεση του αντιεισαγγελέα και διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας. Στην απόφασή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής είναι αναγκαία ανακριτική πράξη για τη διερεύνηση της ανωτέρω καταμηνυθείσας αξιόποινης πράξης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αφού γενικά το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής ουσιαστικά συμβάλλει στην υποβοήθηση του έργου των εισαγγελικών-δικαστικών αρχών σε ειδικά επιστημονικά ζητήματα και δη ιατρικά που ανακύπτουν κατά τη διερεύνηση ενός θανάτου. Το τι αποδεικτικά στοιχεία θα εισφέρει εν προκειμένω η νεκροψία – νεκροτομή, δηλ. αν θα επιβεβαιώσει ή όχι την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό θανάτου αιτία θανάτου του … («λοίμωξη αναπνευστικού COVID+ (θετικό) – αναπνευστική ανεπάρκεια – σκλήρυνση κατά πλάκας»), μόνο με τη διενέργεια της ανωτέρω πράξης [νεκροψίας-νεκροτομής] μπορεί να καταδειχθεί».
Σχετικά με τον ισχυρισμό περί μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και την πιθανότητα διασποράς μέσω της νεκροψίας, το Συμβούλιο έκρινε: «Περαιτέρω, εφόσον τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπορεί να διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή, σε έναν άνθρωπο που νοσούσε από Covid 19 και έτσι ελαχιστοποιείται ο επικαλούμενος από την Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής που στεγάζεται στο χώρο του Π.Γ.Ν. Πατρών, στους κοινόχρηστους χώρους του οποίου, έχουν καθημερινή παρουσία εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί καθώς επίσης και συγγενείς νεκρών και υπάλληλοι γραφείων τελετών (που επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί) οι οποίοι εισέρχονται στο χώρο προς διεκπεραίωση της διαδικασίας φύλαξης και μεταφοράς των σορών».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις