Δολοφονία Ζέμπερη: Σήμερα εισαγγελική πρόταση και η απόφαση του δικαστηρίου

Την Πέμπτη η εισαγγελική πρόταση και η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, τον Οκτώβριο του 2017 στο Β νεκροταφείο της Αθήνας.

Δολοφονία Ζέμπερη: Σήμερα εισαγγελική πρόταση και η απόφαση του δικαστηρίου
H Δολοφονία Ζέμπερη
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου
6'

Αυλαία αναμένεται να πέσει σήμερα στη δίκη για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας και χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου Μανώλη Σοροπίδη.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει με την εισαγγελική πρόταση και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για την ποινή του κατηγορουμένου που αφαίρεσε τη ζωή της εφοριακού με 14 μαχαιριές τον Οκτώβριο του 2017 στο Β' νεκροταφείο της Αθήνας.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Μανώλης Σοροπιδης είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια, ενώ τότε η Εισαγγελεας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για την πράξη του.

«Χάλασε την ζωή του, αλλά και τη ζωή μιας χρήσιμης κοπέλας και τη ζωή μιας οικογένειας», είχε σημειώσει η εισαγγελική λειτουργός εντοπίζοντας σημαντικές αντιφάσεις στην εκδοχή που έδωσε ο κατηγορούμενος για την μοιραία ημέρα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος τρίτος να συνέταξε τα υπομνήματα, που άλλαξαν την αρχική του απολογία.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε ούτε κατ’ ελάχιστο από τον ισχυρισμό που προέβαλε απολογούμενος ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας ότι ένας Αθηναίος δικηγόρος και ένα ακόμα πρόσωπο με το ψευδώνυμο Χάρης ήταν εκείνοι από τους οποίους πήρε την εντολή να βγάλει για 3-4 μήνες εκτός υπηρεσίας την άτυχη εφοριακό.

Αγορεύοντας η εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει αξιόλογη την Δώρα Ζέμπερη για την κοινωνία και την οικογένειά της, η οποία αντί να χαίρεται την ηλικία της, ξεχρέωνε χρέη από τζόγο.

«Είχε πολλά φορτία στην πλάτη της. Είχε πικρία από την οικογένεια. Δεν φρόντισε και ο πατέρας να την προστατεύσει» είχα σχολιάσει η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας σχετικά με τον κατηγορούμενο, που είχε αποφυλακιστεί λίγο καιρό πριν διάπραξη το έγκλημα: «Δεν ήταν έτοιμος να αποφυλακιστεί. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα της πολιτείας. Τρεις τέσσερις μήνες μετά έκανε έγκλημα. Την παρακολουθούσε ένα μήνα. Χάλασε τη ζωή του, τη ζωή μιας κοπέλας και της οικογένειας. Αν βρει το δρόμο για την αλήθεια ας κοιτάξει τον Θεό και ας την πει».

Ο δεύτερος βαθμός

Κατα την έναρξη της διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σύσσωμη η οικογένεια του θύματος υποστήριξε πως δεν πιστεύει ότι η 32χρονη δολοφονήθηκε για να της κλέψει την τσάντα ο κατηγορούμενος, αλλά εκτιμούν ότι υπήρχε άλλος λόγος και ζητούν να ανοίξει νέα έρευνα.

«Το παιδί το σκότωσαν από υπόθεση της δουλειάς. Ο δολοφόνος κατηγόρησε γνωστό μεγαλοδικηγόρο ότι τον πλήρωσε για να τη σκοτώσει. Τι κάνατε με αυτό; Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους. Αυτός είναι πιόνι! Εγώ πιστεύω ότι στη δουλειά της ξέρουν!» ξέσπασε ο πατέρας της Δώρας Ζέμπερη. Σε υψηλούς τόνους υποστήριξε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε επειδή έχει στα χέρια της υποθέσεις της λίστας Λανγκαρντ, ζητώντας από το δικαστήριο να ερευνήσει αυτήν την εκδοχή. «Γιατί φωνάζετε;» είπε ο πρόεδρος της έδρας με τον μάρτυρα να απαντά: «Σκότωσαν το παιδί μου! Αυτή είναι η δουλειά σας!».

Η κατάθεση της μητέρας

Νωρίτερα, έδωσε κατάθεση της μητέρας της Δώρας Ζέμπερη, η οποία είπε στο δικαστήριο: «Ξέρω ότι ήρθαν οι αστυνομικοί σπίτι και μου είπαν το συμβάν. Μου είπαν ότι σκότωσαν το παιδί μου με 14 μαχαιριές. Δεν ήξερα τι να κάνω. Το παιδί μου μέχρι τις 16.30 ήταν καλά και στο νεκροταφείο για να ανάψει το καντήλι στο τάφο του καλύτερου της φίλου που είχε χαθεί λίγο καιρό νωρίτερα. Της έλεγα να μη πηγαίνει συχνά για ψυχολογικούς λόγους».

Η μάρτυρας υποστήριξε πως ήταν φοβισμένη η κόρη της το τελευταίο διάστημα και ήθελε να φύγει από το τμήμα ελέγχου τις εφορίας. «Είχε κάνει κάποια αίτηση για να έρθει πιο κοντά στο σπίτι. Είχε αρκετή δουλειά και την είχαν φορτώσει με όγκο υποθέσεων. Η αίτηση έγινε δεκτή, αλλά τελικά δεν άλλαξε τομέα επειδή οι συνάδελφοι της ήταν καλοί. Βέβαια κάποια στιγμή μου είχε πει ότι είχε δεχθεί απειλές ο προϊστάμενος της».

Κλείνοντας την κατάθεση της η μητέρα του θύματος ξεκαθάρισε: «Δεν πιστεύω πως έγινε για να της πάρει τα πέντε ευρώ και την τσάντα. Την παρακολουθούσε μάθαμε, γύριζε γύρω από το σπίτι μας. Δεν είμαι σίγουρη ότι το έκανε για να πάρει ναρκωτικά. Μπορεί κάποιος να τον έβαλε να το κάνει. Γιατί μου σκότωσε το παιδί μου;».

«Δεν ήταν ληστεία, θέλω να συνεχιστούν οι έρευνες»

Ακολούθησε η κατάθεση της αδελφή της, η οποία περιέγραψε τη Δώρα Ζέμπερη ως ένα ήσυχο κορίτσι, εργατικό. «Είχα δει τη συμπεριφορά της αδελφής μου να έχει αλλάξει. Ήταν ανήσυχη. Δεν ήθελε να βγαίνει έξω. Την έβλεπα φοβισμένη. Πιστεύω ήταν κάτι με τη δουλειά της» είπε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως ο δράστης «ήθελε να τη σκοτώσει οπωσδήποτε, της έκανε τόσες μαχαιριές, φαίνεται να την παρακολουθούσε, δεν πιστεύω ότι ήταν ληστεία, πιστεύω ότι είχε να κάνει με τη δουλειά της και θα ήθελα να συνεχιστούν οι έρευνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του αδελφού της, που εργαζόταν μαζί της στην εφορία. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο δράστης θα μπορούσε εύκολα να την παρακολουθήσει γιατί το σπίτι του ήταν απέναντι από τη στάση του λεωφορείου που πήγαινε στη δουλειά της η Δώρα. «Εγώ αυτό δεν το βλέπω ληστεία, το βλέπω δολοφονία. Τη χτύπησε πισώπλατα ενώ έφευγε. Αυτό πως το βλέπετε; Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος, βρέθηκε 100 μέτρα παρακάτω. Μόνος του τι έκανε, αλλά δε νομίζω ότι το έκανε για 25 ευρώ. Η εμφάνιση της Δώρας δεν προϊδεάζει για πολλά χρήματα. Μέσα στο νεκροταφείο υπήρχαν πιο εύκολοι στόχοι, όπως γιαγιαδες που μπορεί να έχουν ένα χρυσαφικό ή μια σύνταξη».

Μπουζιάνης: «Τα χτυπήματα δείχνουν πρόθεση να σκοτώσει»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, εξηγώντας: «Ο θάνατος προήλθε από τις κακώσεις στο θώρακα. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά επιβεβαιώνω όσα αναφέρω στην έκθεση μου. Ήταν επικεντρωμένα. Οπωσδήποτε υπήρχε βιαιότητα και μορφολογικά και τοπογραφικά ήταν όλα συγκεντρωμένα στο θώρακα και την καρδιά. Το που τοποθετούνται τοπογραφικά τα χτυπήματα δείχνει ότι υπήρχε η πρόθεση να σκοτώσει. Γνωρίζουμε ότι όταν χτυπάς στο θώρακα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, ο οποίος ανέφερε ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειριζόταν η 32χρόνη ήταν απλές, ενώ στις λιγοστές δύσκολες υποθέσεις ήταν δίπλα της και τη βοηθούσε. «Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας. Την ίδια απάντηση έδωσαν και δυο ακόμη συνάδελφοι της που κατέθεσαν στη δίκη. «Είχε υποθέσεις με μεγάλα ποσά, αλλά το εάν ήταν σοβαρές είναι υποκειμενικό» είπε ένας εκ των συναδέλφων της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή