Δίκη Λιγνάδη: Σε 12 έτη κάθειρξης καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης για τους δύο βιασμούς

Δίκη Λιγνάδη: Κατά πλειοψηφία η απόφαση να υιοθετηθεί η πρόταση του εισαγγελέα για τους δύο βιασμούς

Δίκη Λιγνάδη: Σε 12 έτη κάθειρξης καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης για τους δύο βιασμούς
4'

Την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση επέβαλλε στον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Η απόφαση παρθηκε πλειοψηφία (4-3), με την προεδρο, μια σύνεδρο και έναν ένορκο να ζητούν ποινή 11 ετών.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο εισαγγελέας ζήτησε να μην του δοθεί αναστολή μέχρι την έφεση. «Να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση είχε προτείνει ο εισαγγελέας μετά την απόφαση του δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς.

Νωρίτερα, οι δικαστές ανακοίνωσαν αναλυτικά τις ποινές που επιβάλλουν στον σκηνοθέτη. Ειδικότερα:

  • για την πράξη σε βάρος του S. επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 5 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 2 ένορκοι και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 7 ετών
  • για την πράξη του βιασμού σε βάρος του Π.Φ επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν μια ένορκος και η προεδρος και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 6 ετών.

Πριν την ανακοίνωση των ποινών για τον Δημήτρη Λιγνάδη το δικαστήριο είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημά του για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία (5-2) αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας Κωνσταντίνος Κούντριας.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου», είχε αναφέρει ο εισαγγελέας ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου, που αιτήθηκε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορείται τον Δημήτρη Λιγνάδης. Οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους καταδικάζοντας τον σκηνοθέτη για δυο υποθέσεις, ενώ κρίθηκε κατά πλειοψηφία αθώος λόγω αμφιβολιών για άλλες δυο υποθέσεις.

Ειδικότερα, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2 ένορκοι) για τον πρώτο μηνυτή Α., αθώος ομόφωνα για τον Δ.Μ που δεν ήρθε στο δικαστήριο, (4-3) ένοχος για S, μειοψήφησαν 1 ένορκος, η πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών και (5-2) ένοχος για τον Π.Φ, μειοψήφησαν πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Βαρύ ήταν το κλίμα από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπου στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε ο αδελφός του κατηγορουμένου Γιάννης Λιγνάδης και η Ελένη Κούρκουλα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή