Πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη - Η μικρή αίθουσα και οι 213 μάρτυρες

Έπειτα από αρκετές «βόλτες» σε δικαστικά γραφεία η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι οδηγείται στο ακροατήριο τη Δευτέρα, με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη - Η μικρή αίθουσα και οι 213 μάρτυρες
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου
5'

Σχεδόν 4,5 χρόνια απαιτήθηκαν προκειμένου να φτάσει στη μικροσκοπική αίθουσα του κτιρίου 9 της Ευελπίδων η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που κατέκαψε τη Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, αφήνοντας πίσω δεκάδες εγκαυματίες και διαλύοντας οικογένειες.

Έπειτα από αρκετές «βόλτες» σε δικαστικά γραφεία η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο τη Δευτέρα, με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η αίθουσα στην οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη είναι εξαιρετικά μικρή και σε καμία περίπτωση δεν χωράει τους 21 κατηγορουμένους στην υπόθεση, τους συνηγόρους τους και βέβαια τους συγγενείς των 102 ανθρώπων που χάθηκαν στην φωτιά αλλά και επιζήσαντες της καταστροφής.

Η πρόθεση φαίνεται πως είναι η μετακίνηση στο κτίριο 13 της Ευελπίδων το οποίο διαθέτει μια ελαφρώς μεγαλύτερη αμφιθεατρική αίθουσα, η οποία επίσης όμως κρίνεται μικρή για τον αριθμό των παραγόντων της δίκης. Μάλιστα, η διαδικασία αναμένεται πολύμηνη, αφού τον κατάλογο των μαρτύρων συμπληρώνουν 213 πρόσωπα, ενώ αναμένεται να διαβαστούν δεκαετές έγγραφα και να ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών μεταξύ των αρμοδίων φορέων το επίμαχο απόγευμα.

Το βούλευμα «φωτιά»

Έπειτα από αρκετά πέρα - δώθε της δικογραφίας και κάποιες διαφωνίες μεταξύ των λειτουργών της δικαιοσύνης εκδόθηκε το βούλευμα που οδηγεί την υπόθεση στο ακροατήριο. Στις 544 σελίδες του δικαστικού βουλεύματος, υιοθετείται πλήρως και το σκεπτικό της έφεσης του αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Μεϊνδάνη, που έκανε λόγο για απόλυτη ακυρότητα του προηγούμενου βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών, υπέρβαση εξουσίας των δικαστών και εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Υπενθυμίζεται, πως το πρώτο βούλευμα που εκδόθηκε ζητούσε μεταξύ άλλων τον διαχωρισμό της για πέντε πρόσωπα και την αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος τους σε κακούργημα, αλλά και την απαλλαγή 10 προσώπων από τις κατηγορίες.

«Δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα 3 από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή», αναφέρουν οι δικαστές για τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη. Όπως εξηγούν, και τα 3 ελικόπτερα προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό σε κλειστό αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν, ενώ καταλήγουν ότι ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής δεν μερίμνησε ούτε για την κινητοποίηση και ορθή επιχειρησιακά αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επίγειων και, κυρίως, εναέριων μέσων πυρόσβεσης βάσει των πραγματικών αναγκών, αλλά και «ενέκρινε λανθασμένες επιχειρησιακά εκτροπές εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε άλλες περιοχές που δεν παρουσίαζαν κίνδυνο, όπως Σουσάκι – καλαμάκι – Ίσθμια Κορινθίας για να επιχειρήσουν στις εγκαταστάσεις της motor oil».

Οι δικαστές αποδόμησαν και τους ισχυρισμούς του τότε Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του ΠΣ, Βασίλη Ματθαιόπουλου περί επιβοηθητικού ρόλου, κρίνοντας πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ενεργό ανάμιξη και συμμετοχή καθόλη την διάρκεια εξέλιξης της πυρκαγιάς στον οικισμό Νταού Πεντέλης. «Δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική, ούτε εκμεταλλεύτηκε σωστά τη νεοσύστατη υπηρεσία των drones». Μάλιστα, εμφανίζεται να γνώριζε από τους πυροσβέστες, ότι υπήρχε ανάγκη ενίσχυσης με επίγεια και εναέρια μέσα, και στις 17:10, ο σύνδεσμος του ελικοπτέρου τύπου S-64, που επιτηρούσε την περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά, ενημέρωσε ότι «η φωτιά είναι γύρω από σπίτια, σε περίβολο σπιτιών και 20 λεπτά αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος τον ενημέρωσε ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι κοντά σε σπίτια κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια».

Λανθασμένη επιχειρησιακά εκτροπή ελικοπτέρου «χρεώνουν» οι δικαστές στον τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος ζήτησε το ελικοπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL, σε πάρα πολύ κρίσιμο χρόνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αν και γνώριζε «ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη».

«Παρακοή» και «αδιαφορία» εντόπισαν στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής και τότε Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ. Στέφανο Κολοκούρη. «Δεν μερίμνησε να εκτελέσει άμεσα την εντολή, ώστε να βρεθεί τουλάχιστον στις 18.00 ή το ταχύτερο δυνατόν στον τόπο της πυρκαγιάς και να τεθεί επικεφαλής σχέδιο διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν, αλλά αντιθέτως παρέμεινε στην πυρκαγιά της Κινέττας μέχρι 19.59, ακολούθως μετέβη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Μαγούλα, αναχώρησε από εκεί μετά τις 20.30 και αφίχθη με μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή του συμβάντος στις 21.30. (…) δεν συνέδραμε με αποτελεσματικό τρόπο στην απομάκρυνση των πολιτών και όταν πια η απομάκρυνση δεν ήταν εφικτή, δεν συνέβαλε ουσιαστικά σε επιχείρηση διάσωσης».

Παραλείψεις σε καθαρισμούς και αμέλειες που αφορούσαν στο συντονισμό βρήκε το δικαστικό συμβούλιο στην πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. «Δεν συγκάλεσε έγκαιρα το έκτακτο Σ.Ο.Π.Π., το οποίο και συνεδρίασε τελικά στις 20:30, αφού η πυρκαγιά είχε πλέον αυτοκατασβεστεί. Δεν εισηγήθηκε έγκαιρα στο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας την έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας των συνδυασμένων παραλείψεων της η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, καθώς συνέδραμε σε αυτό μη καθορισμός της περιοχής ευθύνης της».

Διαβάστε ακόμα:

Μάτι: Κατέληξε άλλη μία εγκαυματίας - 104 τα θύματα από τη φονική πυρκαγιά

Φωτιά στο Μάτι: Να διερευνηθούν τα στοιχεία που δείχνουν κακούργημα, ζητούν οι συγγενείς

Τραγωδία στο Μάτι: Κανείς δεν ξεχνά! Ράγισαν καρδιές στην τελετή μνήμης - Το αδημοσίευτο υλικό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή