Εύα Καϊλή: Απάντηση Δημητρακόπουλου για τα εμβάσματα από το Κατάρ
Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Έλληνας συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με την Τράπεζα του Παναμά, που εμφανίστηκε να δέχεται χρήματα από το Κατάρ σε λογαριασμό της ερευνώμενης Ευρωβουλευτή, δεν προκύπτουν όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα επίμαχα εμβάσματα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Δημητρακοπούλου η παναμέζικη τράπεζα τονίζει πως" δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή".
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Τράπεζα BLADEX με την από 21.12.2022 δημόσια ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της ( https://www.bladex.com/en/node/784) καταρρίπτει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί μυθικών εμβασμάτων από το Κατάρ στην κυρία Εύα Καϊλή.
Σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση η Τράπεζα, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στα αρχεία της, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή .
Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η τράπεζά δεν παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και δεν πραγματοποιεί πληρωμές τρίτων, επομένως αποδεικνύεται παραχρήμα η πλαστότητα των δήθεν εμβασμάτων από το Κατάρ σε δήθεν προσωπικό λογαριασμό της Εύας Καϊλή.
Είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί ότι και τα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα με το σύντροφό της δεν είναι δικά της και δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική δραστηριότητα της κυρίας Καϊλή .
Δημητρακόπουλος: Δικό μας αίτημα η δικαστική συνδρομή από τον Παναμά
Υπενθυμίζεται ότι αίτημα για ενημέρωση από την ομόλογη Αρχή, απέστειλε η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων που προέρχονται από Εγκληματική Δραστηριότητα, στον Παναμά έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εμβάσματα από το Κατάρ στο όνομα της Εύας Καϊλή, σε τράπεζες της χώρας. Συγκεκριμένα, μετά από αναρτήσεις εγγράφων στα social media στα οποία φέρονται 28 εκατ. ευρώ να έχουν περάσει την κ. Καϊλή και συγγενικά της πρόσωπα από αξιωματούχους του Κατάρ μέσω της τράπεζας Bladex of Panama, ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχώρησε στην αποστολή του αιτήματος.
Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, με ανακοίνωσή του τονίζει πως η αποστολή του συγκεκριμένου αιτήματος ήταν και δική του προτροπή προς την ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
«Εδώ και μέρες έχω καταθέσει αίτημα στον κύριο Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων, που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τον Παναμά ώστε να διαπιστωθεί η πλαστότητα των παραστατικών των μυθικών εμβασμάτων από το Κατάρ στην κυρία Εύα Καϊλή», αναφέρει στην ανακοίνωση και τονίζει:
«Επιτέλους ικανοποιήθηκε το αίτημα μας και θα διαπιστωθεί το ΨΕΥΔΟΣ και οι οργανωτές του».
QatarGate: «Στημένη» η ομιλία του υπουργού του Κατάρ
Εν τω μεταξύ, τη δράση του «κυκλώματος» του Παντσέρι αποκαλύπτει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι στην κατάθεσή του, κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι» στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ.
Όπως υποστήριξε ο Τζόρτζι, ο Παντσέρι όχι μόνο προετοίμασε την ομιλία του υπουργού αλλά έγραψε και τις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών προς τον Ali Bin Samikh Al Marri, προκειμένου να έχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Ο Τζόρτζι ως βοηθός του στο κοινοβούλιο ήταν σε επικοινωνία μαζί του και ο Παντσέρι του υπαγόρευε τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο υπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubblica.
Στις 14 Νοεμβρίου 2022 λοιπόν ο υπουργός Εργασίας Ali Bin Samikh Al Marri δέχτηκε τις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών σχετικά με τους θανάτους εργαζομένων στο Κατάρ, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει προς βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σκοπός ήταν οι απαντήσεις να οδηγήσουν σε μια πιο καλή εικόνα του Κατάρ. Μάλιστα, ένας εκ των βουλευτών, ενώ στην αρχή τοποθετήθηκε με αυστηρό τρόπο, κατέληξε ότι το Κατάρ σημειώνει πρόοδο σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα.
Το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με την κατάθεση του Τζόρτζι, ο Παντσέρι τηλεφώνησε στην πρόεδρο της επιτροπής Maria Arena και την ενημέρωσε ότι ο υπουργός του Κατάρ είναι ικανοποιημένος. Ο Τζόρτζι έδωσε τα ονόματα των Ευρωβουλευτών που συμμετείχαν. Πρόκειται για τους Alessandra Moretti, Andrea Cozolino και Marc Tarabella.
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού, το έγραψε ο Παντσέρι και το μετέφρασα. Η ομιλία θα διαρκούσε περίπου οκτώ λεπτά με δυνατότητα απάντησης σε ερωτήσεις βουλευτών. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, αλλά ο στόχος ήταν να επισημανθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει το Κατάρ, οι οποίες είχαν γίνει. Μιλήσαμε επίσης για το πώς να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες δηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους από αξιωματούχους του Κατάρ. Μετά ήταν η εποχή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σταδίων. Έγινε επίσης λόγος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στο Μεξικό, μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά. Η ομιλία υποτίθεται ότι υπογράμμιζε αυτό το διπλό “ταμπλό” των ευρωπαϊκών αρχών, αναδεικνύοντας ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ, παρόλο που ήταν η μόνη χώρα του Κόλπου που έδειξε ένα ορισμένο άνοιγμα σε συγκεκριμένο είδος θεμάτων», κατέθεσε ο Τζόρτζι.
Με την κατάθεσή του ο Τζόρτζι προσπαθεί να αποδείξει ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε ούτε εμπλεκόταν στο «κύκλωμα». Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να ανέφερε στις ανακριτικές Αρχές του Βελγίου τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι και φέρεται να δήλωσε ανακουφισμένος, στην προσπάθειά του να απεμπλέξει από το σκάνδαλο του Qatar Gate την Εύα Καϊλή.
«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» δήλωσε προς τις Αρχές ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Ωστόσο, η La Repubblica αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η Εύα Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα που της έκαναν οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψή της, δηλαδή: σε ποιον ανήκαν τα λεφτά, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει, όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.
Η Εύα Καϊλή, κατά τη La Repubblica, περιέγραψε στον ανακριτή τα τηλεφωνήματα που έκανε. «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».
Στην ίδια κατάθεση, η Εύα Καϊλή αναφέρεται ακόμη και σε μια δεύτερη βαλίτσα με χρήματα, λέγονται πως «αυτά τα χρήματα ήταν αυτά που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του», κατέληξε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Εύα Καϊλή «θεωρεί τον σύζυγό της προδότη, ο οποίος δε σεβάστηκε ούτε την 22 μηνών κόρη τους». Παράλληλα, επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα και ότι τα βρήκε την ημέρα που συνελήφθη. «Δεν ήξερα τίποτα για τα χρήματα, τις διαδρομές και τις τσάντες. Όλα τα έμαθα την ημέρα της σύλληψής μου. Δεν έχω να κρύψω τίποτα», φέρεται να είπε.