Ένα βήμα πριν το Συμβούλιο Εφετών το σκάνδαλο του ΤΤ
Τη διαλεύκανση του σκανδάλου των «κόκκινων» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένει ο ελληνικός λαός από τη Δικαιοσύνη, οι λειτουργοί της οποίας εργάζονται με σταθερούς ρυθμούς, για να πέσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα φως, στην υπόθεση.
Με την ανακριτική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών, η οποία ετοιμάζει την εισήγησή της προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Στη συνέχεια, με την έκδοση βουλεύματος, θα καθοριστεί εάν, ποιοι από τους κατηγορούμενους και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων, το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα φέρονται να έχουν λάβει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοίκησης Άγγελου Φιλιππίδη επισφαλή δάνεια που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, η ζημία για το τραπεζικό ίδρυμα, από τα υπέρογκα δάνεια προς «ημετέρους» χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγυήσεις, τα οποία χορηγούσε η διοίκηση Φιλιππίδη, ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, καθώς και ο Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Φιλιππίδη στη διοίκηση του ΤΤ. Και οι δύο έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έλαβε συνολικά δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 95 εκατ. αφορούσαν στην πτωχευμένη φαρμακευτική επιχείρηση Alapis.
Συνολικά, 25 άτομα κατηγορούνται για επισφαλείς δανειοδοτήσεις και πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50, κακουργηματική απιστία και άμεση συνέπεια σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα) και άμεση συνέργια σε αυτήν. Η εισαγγελική έρευνα είχε αναδείξει, επίσης, κυκλοφορία χρήματος σε off-shore του εξωτερικού με έδρα την Ελβετία, τις Παρθένους Νήσους, την Κύπρο κλπ. Εντοπίστηκαν επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό.
Παρά, πάντως, τις χρονοβόρες διαδικασίες, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, καθώς οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με σοβαρά, οικονομικής φύσης, κακουργήματα. Ωστόσο, και από αυτή τη σοβαρή υπόθεση «λεηλασίας» των καταθέσεων του ελληνικού λαού, καταδεικνύεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών απόδοσης Δικαιοσύνης, ειδικά για τα οικονομικά εγκλήματα, στόχος που έχει τεθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.