Υπέρ της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης τάσσεται η Ολομέλεια του Ε.Σ.
Στην κατεύθυνση της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου προσανατολίζεται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτό διαφάνηκε κατά την πρώτη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες διασκέψεις που θα καταγράψουν την πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας. Πάντως για την ώρα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη εισφορά, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Συνεπώς, δεν πρόκειται να επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει ήδη αποδοθεί από τους συνταξιούχους και άρα δεν θα δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να πρέπει να εξευρεθούν ισοδύναμα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα και όχι των εν ενεργεία εργαζομένων του δημοσίου ή των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως σε περίπτωση που τελικώς εκδοθεί μια τέτοια απόφαση από την Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τα άλλα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο) σε περίπτωση που τεθεί και εκεί το ζήτημα αυτό για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, τους απασχολουμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) του ιδιωτικού τομέα, κ.λπ., χωρίς όμως αυτό αναγκαία να δημιουργεί δεδικασμένο.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.
Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας.