Άλλη μια παρωδία: Διακόπηκε η δίκη της Siemens

Παρά το δήθεν κώλυμα που είχε επικαλεστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις 90.000 ευρώ που θα κόστιζε η μετάφραση των εγγράφων της δικογραφίας από τα ελληνικά στα γερμανικά, η δίκη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, ξεκίνησε με καθυστέρηση 10 ετών σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, για να διακοπεί, όμως λόγω έτερου κωλύματος και συγκεκριμένα... χωρητικότητας.

Άλλη μια παρωδία: Διακόπηκε η δίκη της Siemens
4'

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ – Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Ναι, σωστά διαβάσατε: η δίκη για το σκάνδαλο-μαμούθ με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, επειδή κρίθηκε πως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου ορόφου στο Εφετείο Αθηνών ήταν ακατάλληλη και δεν μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η πλειονότητα συνηγόρων, παρόντων κατηγορουμένων και μαρτύρων ήταν όρθιοι.

Κι εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Δεν γνώριζε το υπουργείο Δικαιοσύνης τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτή τη δίκη; Κι αν τον γνώριζε, γιατί δεν προνόησε, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της δίκης; Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο...

Και μέσα σε όλα αυτό, στο δικαστήριο δεν πρόλαβε να προσέλθει η μεταφράστρια της γαλλικής που είχε ζητηθεί νωρίτερα για τον κατηγορούμενο Ζαν-Κλoντ Όσβαλντ.

Λίγο πριν τη διακοπή, ο πρόεδρος της έδρας ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Δημήτρης Κοντομηνάς και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Όσο για το εάν θα καθίσουν πολιτικοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Ούτε λόγος...

Έλαμψε διά... της απουσίας του ο Χριστοφοράκος

Τη στιγμή, όμως, που οι 64 κατηγορούμενοι ετοιμάζονταν να βρεθούν στο «σκαμνί», ένα πρόσωπο που γνώριζε πολλά για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» λάμπει διά της απουσίας του στη δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος εκπροσωπήθηκε σήμερα από το συνήγορό του, καθώς εξακολουθεί να ζει στο Μόναχο ως φυγόδικος.

Ο Χριστοφοράκος είναι, κατά πολλούς, ο άνθρωπος-κλειδί που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Siemens κατέχει σημαντικές πληροφορίες για τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος από και προς την Ελλάδα και σίγουρα θα είχε πολλά να πει, αν βεβαίως δεν είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από την χώρα με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο.

Μάλιστα, κατόρθωσε να γλιτώσει από τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου για έκδοσή του στην Ελλάδα, τελικά το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης ως αντισυνταγματικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όλα τα αδικήματα που τον βάρυναν από πλευράς γερμανικής δικαιοσύνης είχαν ήδη παραγραφεί, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαμβέργης τον Νοέμβριο 2009.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας, μάλιστα, κατά την εξέτασή του από Έλληνες βουλευτές (μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στις 27 Οκτωβρίου 2010 ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δωροδοκήσει κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμη και σήμερα παραμένει απορίας άξιον γιατί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν κίνησαν εκ νέου τις δέουσες διαδικασίες για την κλήτευσή του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τα «ορφανά» εκατομμύρια και υπόλοιποι «πρωταγωνιστές»

Οι δικαστικές αρχές καλούνται στη δίκη-μαμούθ να ανακαλύψουν και το τι συμβαίνει με ένα ποσό ύψους 55 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου αποδέκτη».

Παράλληλα, θα εξεταστεί και η «αμαρτωλή» σύμβαση 8002/97 της Siemens με τον ΟΤΕ, η οποία, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, επέφερε σημαντική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο.

Εξάλλου, στο εδώλιο θα καθίσουν και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία είχαν εισπράξει συγκεκριμένα ποσά. Στους κατηγορούμενος ξεχωρίζει η περίπτωση του Πρόδρομου Μαυρίδη, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε διακινηθεί από τους Γερμανούς διαχειριστές του παράνομου ταμείου, τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ και τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.

Κατηγορούμενοι για διακίνηση ποσού πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαφεύγει τη σύλληψη αλλά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δικάζεται ήδη για την ίδια υπόθεση στο Εφετείο μαζί με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή