Σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ - Αμετανόητος ο Γεωργίου: Θα ξανάκανα το ίδιο ακριβώς χωρίς δισταγμό
Μόνο ως προσπάθεια να αποσιωπηθούν οι λεπτομέρειες ενός σκανδάλου, πάνω στο οποίο εδράστηκε η εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων, που πλήττουν την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, θα μπορούσε να εκληφθεί η απόπειρα του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με το «φουσκωμένο» έλλειμμα, που παρουσίασε το 2009 η Υπηρεσία, αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Απίστευτες μεθοδεύσεις από τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» τα στοιχεία για το χρέος, βάζοντας την Ελλάδα στα Μνημόνια και την εξαθλίωση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΩΚΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Γεωργίου, υπογραμμίζει πως δε μετανιώνει για ό,τι έκανε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ξανάκανα το ίδιο ακριβώς χωρίς δισταγμό». Και, δίχως να χάσει ευκαιρία, επιδίδεται σε ένα απίστευτο παιχνίδι μεθοδεύσεων, προκαταλαμβάνοντας την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του.
Ενδεικτικά, σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί ότι εάν το δικαστήριο κρίνει σε βάρος του, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος.
Προχωρά, μάλιστα, κι ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι η απόφαση να επανεξεταστεί η υπόθεση των «μαγειρεμένων» στατιστικών στοιχείων θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
«Εάν ο κυβερνητικός υπολογισμός για το χρέος κριθεί λανθασμένος, μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητά του και την ελάφρυνσή του από τους ευρωπαίους εταίρους. Δεν είναι λογικό… το πιο συνετό θα ήταν να διευθετηθεί το θέμα», αναφέρει ο ίδιος στους FT.
Και σημειώνει: «Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου όλα κρέμονται ανάποδα. Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν επικυρωθεί επανειλημμένως από διεθνείς οργανισμούς, ενώ αυτοί που τα αμφισβητούν και ήταν υπεύθυνοι για τα λάθος στοιχεία του παρελθόντος μένουν στο απυρόβλητο. Εάν οι εθνικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από τον φόβο ότι θα σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια, τότε υπονομεύεται σοβαρά η αξιοπιστία της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος».
Εύλογα ερωτήματα και το «φάντασμα» των πολιτικών ευθυνών
Από τα όσα δήλωσε ο κ. Γεωργίου στους FT, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για μια υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων και οι συνέπειες της οποίας ταλανίζουν μια ολόκληρη χώρα, που έχει καταστεί εδώ και μία εξαετία πειραματόζωο στα χέρια των δανειστών.
Γιατί ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εμμένει στο να συνδέει μια τυχόν καταδίκη του με την πορεία των συζητήσεων Αθήνας – Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος; Μήπως επιχειρεί να πέσει στα… μαλακά του νόμου;
Ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα, το οποίο δεν είναι διόλου ήσσονος σημασίας, είναι τι θα γίνει και με το κομμάτι των πολιτικών ευθυνών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές Αυγούστου, το Newsbomb.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχαν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τη σιωπή της επίσημης ΝΔ στην απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπεμφθεί τελικά για κακούργημα ο κ. Γεωργίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR
Εξάλλου, στο δημοσίευμα των FT, όπου φιλοξενούνται οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η υπόθεση Γεωργίου έχει ξεσηκώσει οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας ή να δεχθεί την κυριότητα για ένα πικρό επταετές πρόγραμμα δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων».
Επομένως, στο σημείο αυτό, εγείρεται ένα σοβαρό ζήτημα: εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια, θα υπάρξει συνέχεια ως προς την αναζήτηση εκείνων των πολιτικών υπεύθυνων που συνηγόρησαν τότε, το 2009, να παρουσιάσουν τα «μαγειρεμένα» στοιχεία για το έλλειμμα στους τότε Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας;
Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση που δημιουργείται είναι εξόχως σοβαρή και φαίνεται πως οι πολιτικές προεκτάσεις ενός σκανδάλου ολκής που οδήγησε την Ελλάδα στην αιματηρή ατραπό των Μνημονίων, παραμένουν ακόμη καλά κλεισμένες σε ντουλάπια και συρτάρια πρώην – ίσως και νυν- «πρωταγωνιστών» της ελληνικής πολιτικής σκηνής.