Παραιτήθηκε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου!

Παραίτηση «βόμβα» της Ελένης Ράικου με αιχμές περί στοχοποίησής της.

Παραιτήθηκε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου!
4'

Αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε σήμερα, Παρασκευή (24/03/2017) με έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε διενεργήσει όλες τις μεγάλες έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τετρασέλιδη επιστολή της, η κυρία Ράικου με αφορμή δημοσίευμα στον Τύπο, καταγγέλλει τη στοχοποίησή της από παράκεντρα εξουσίας.

Συγκεκριμένα, με μια πολυσέλιδη, έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην οποία περιλαμβάνει καταγγελίες για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης και στοχοποίησής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου με αφορμή σοβαρές εξελίξεις στην έρευνα για μίζες από την εταιρεία Novartis, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατα της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητεί την «άμεση αντικατάστασή της από τη θέση».

Η κυρία Ράικου, η οποία ηταν η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στη χώρα, επέλεξε χρονικά να υποβάλει παραίτηση (από τη θέση της όχι απο το εισαγγελικό σώμα) λίγες μέρες πριν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας της για τρίτη φορά.

Συμπίπτει χρονικά δε (και αιτιολογικά όπως η ίδια καταγγέλλει) με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» στο οποίο, όπως αναφέρει η ίδια, περιγράφεται αναφορά ανακρίτριας κατά της Διαφθόρας που εστάλη στον εισαγγελέα επόπτη δικαστηρίων, κύριο Δασκαλόπουλο. Στη συγκεκριμένη αναφορά περιγράφονται «παραλείψεις και καθυστερήσεις» στην υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου, καθώς «υπήρξαν στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που - εκ παραδρομής- είχαν ξεχαστεί και δεν είχαν σταλεί στην ανακρίτρια». Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η συγκεκριμένη αναφορά είχε παραμείνει επί μακρόν στα χέρια του κυρίου Δασκαλόπουλου.

Τι αναφέρει στην επιστολή της

Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που θίγονται από τα νέα στοιχεία τα οποία, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί από τη συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιφνίδια παραίτησή της, όπως σημειώνεται στο έγγραφό της, προκλήθηκε από διαφημιστικό σποτ Κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα». Η κ. Ράικου φέρεται να υποστηρίζει πως «έχει στοχοποιηθεί απο παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».

Αφήνει αιχμές, ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς όπως αναφέρει η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάστασή της.

Αρνείται δε, όπως φέρεται να γράφει στην επιστολή, «να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, εν όψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς της».

Μίζες 28 εκατομμυρίων ευρώ

Στο έγγραφό της συνδέει την επίθεση που δέχεται με το γεγονός «ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους».

Η κυρία Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά, ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως έως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. εύρω.

Απαντά στις καταγγελίες

Απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες της ανακρίτριας για ολιγωρία στις υποθέσεις Λιακουνάκου και Παπαντωνίου, αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμιαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το αίτημα της Εισαγγελέως Διαφθοράς για αντικατάστασή της θα κριθεί απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή