Νίκος Ρωμανός: Πρόταση εισαγγελέα για χορήγηση ελαφρυντικού
Την άσκηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στη μη χορήγηση του ελαφρυντικού της «καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη» για τους Νίκο Ρωμανό και Αργύρη Ντάλιο, αλλά όχι και για τον Γ. Μιχαηλίδη, πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης, ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Ο Νίκος Ρωμανός (φίλος του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της τελεσίδικης καταδικαστικής (κάθειρξη 18 ετών) εις βάρος του απόφασης, για τα μεμονωμένα αδικήματα της κατοχής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκλησης τριών εκρήξεων (μια εκ ων οποίων στο σπίτι του ήδη προφυλακισμένου Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά) και διακεκριμένης φθορά ξένης περιουσίας, ενώ είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς).
Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε και για την περίπτωση του Ρωμανού και του Ντάλιου ότι η δευτεροβάθμια απόφαση για επιμέρους πράξεις που αφορούσαν τη δράση τους απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο Εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο για τον Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξαιτίας των πεποιθήσεών του όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.
Όμως «ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το Λύκειο και μπαίνουν Πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγόρης Πεπόνης και συνέπειες: «Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τι σημασία έχει;».
Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες. Ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δικαιολογώντας την κρίση για ενοχή τους για σειρά πράξεις ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).
Όπως ανέπτυξε και ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, η εν λόγω δικαστική κρίση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρελά ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας: «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο».
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.