«Τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για να εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους»
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου αλλά και της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ο κ. Σεβαστίδης επεσήμανε ότι «η δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μία πολιτική διελκυνστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της.... Η δικαιοσύνη αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιθέσεις κατά καιρούς σε δικαστές και εισαγγελείς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ότι θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα. Επίσης ο κ.Σεβαστίδης τάχθηκε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης υπέρ της κατάργησης του ειδικού δικαστηρίου (Μισθοδικείου) το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται το κύρος της δικαιοσύνης. Παράλληλα ο Πρόεδρος των δικαστικών λειτουργών χαρακτήρισε θετική την πρόταση να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικών λειτουργών.
Αναφερόμενος στις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ.Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους ενώ τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είπε μεταξύ άλλων ότι κοινός σκοπός του υπουργείου και των δικαστών είναι η απονομή δικαιοσύνης στους πολίτες, ενώ τόνισε «ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες». Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως για το δικαστικό σώμα, όπως μισθολογικές ωριμάνσεις και άλλα.
Ο κ. Καλογήρου επίσης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό αλλά και καλύτερη κατανομή των πιστώσεων προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης και ειδικά στην e- justice.
Για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση τόνισε σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της προεργασίας της αναθεώρησης θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών και η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες αλλαγές.
Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της δικαιοσύνης τόνισε ότι "η δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας" ενώ για την αναθεώρηση του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. "Άλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει" υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την παρέμβασή της.
Απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Βουλής ο Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας της Ένωσης ανέφερε ότι μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά πρόσθεσε με νόημα " είναι γνωστό ποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους".
Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.
Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν "πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα" και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο, επισήμανε τις άθλιες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία, συγκρίνοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες σε άλλες χώρες σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης.
Στη γενική συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.