Μητροπολίτης Ναυπάκτου στο Newsbomb.gr: Έχουμε υποχρέωση να μην μένουμε απαθείς

Εμβόλιο κορονοϊού: «Είναι τραγικό το πώς ζουν μέσα εκεί στα νοσοκομεία, το πώς πεθαίνουν με τραγικό θάνατο, το πώς γίνεται ο ενταφιασμός και οι κηδείες», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου στο Newsbomb.gr: Έχουμε υποχρέωση να μην μένουμε απαθείς
InTime
8'

Για την απόφασή του να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στο Νewsbomb και τη Μαρία Γιαχνάκη σημειώνοντας ότι ένα από τα τραγικότερα αποτελέσματα της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσα στη μοναξιά τους και γι αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας και πρέπει να μην φερόμαστε εγωιστικά αλλά να σκεφτούμε υπεύθυνα τι πρέπει να κάνουμε τελειώνει αυτό το δράμα.

«Η εμπειρία δεν είναι καθόλου διαφορετική από αυτή του εμβολίου της γρίπης. Είναι ακριβώς το ίδιο, που κάνουμε εμείς που είμαστε σε μεγαλύτερη ηλικία, κάθε χρόνο για τη γρίπη… Η διαφορά ήταν ότι έπρεπε να συντάξω ένα χαρτί, να απαντήσω σε ένα δελτίο, όπου θα έγραφα αν έχω αλλεργίες από φάρμακα, τι ακριβώς φάρμακα παίρνω… Μου μέτρησαν την πίεση, το οξυγόνο, τη θερμοκρασία του σώματος κι αμέσως μετά με έβαλαν στην καρέκλα και μου έκαναν το εμβόλιο, το οποίο δεν κράτησε ούτε δέκα δευτερόλεπτα… Πέντε λεπτά καθίσαμε με τον υφυπουργό υγείας, τον κ. Κοντοζαμάνη, και με την αναισθησιολόγο και μετά έφυγα. Μπήκα στο αυτοκίνητο κι επέστρεψα στη Ναύπακτο. Χθες το βράδυ δεν είχα απολύτως τίποτα, κοιμήθηκα κανονικά, ούτε και σήμερα το πρωί… Δεν έχω ούτε μούδιασμα ούτε τίποτα…».

Ερωτηθείς για το πώς αποφασίστηκε να γίνει ο ίδιος ο πρώτος Ιεράρχης που θα εμβολιαστεί, ο Σεβασμιώτατος απάντησε:

«Πρέπει να θυμηθείτε ότι την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου ήμουν εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του ιού. Τότε είχα μάθει όλα αυτά τα θέματα και είχα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν σχέση με τον ιό. Πριν από λίγες μέρες μία δημοσιογράφος με ρώτησε εάν θα εμβολιαστώ και απάντησα ότι «ναι, θα εμβολιαστώ». Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας αποφάσεως. Το είχα σκεφτεί επανειλημμένως. Τόνισα ότι βεβαίως και θα εμβολιαστώ όταν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ευρωπαϊκό, να δούμε τι θα μας πει και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα ρωτήσω και τους θεράποντες ιατρούς μου. Αυτό ακριβώς έκανα. Παρακολούθησα όλο αυτόν τον καιρό ό,τι λεγόταν για το εμβόλιο, τα υπέρ και τα κατά… Είχα μια προσωπική γνώση, επειδή ασχολούμαι με θέματα ιατρικά και βιοηθικής, ξέρω τι θα πει dna, rna, και βεβαίως ρώτησα τους θεράποντες ιατρούς μου και δύο καθηγητές από την Ελλάδα και τρεις καθηγητές γνωστούς μου από την Αμερική. Όλοι μου είπαν άφοβα να προχωρήσω στο εμβόλιο. Μετά από αυτό, είχα σχηματίσει άποψη. Κατόπιν, με κάλεσε ο Υπουργός Υγείας και μου είπε ότι είχε ακούσει τις απόψεις μου και ότι θα ήθελε να είμαι μεταξύ των πρώτων, που θα έκανα το εμβόλιο. Του υπέδειξα ότι πρέπει να κληθεί ο Αρχιεπίσκοπος, όμως επειδή εκείνος είχε ασθενήσει, είχε αποκτήσει κάποια αντισώματα και δεν γινόταν. Έτσι, του είπα ότι θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να ορίσει κάποιον στη θέση του… Κι έτσι ακριβώς ορίστηκα εγώ. Όχι ως αντικατάσταση, βέβαια, αλλά στη σειρά των εμβολιαζομένων. Πιστεύω ότι πολλοί αρχιερείς, για να μην πω όλοι θα κάνουν τα εμβόλια όταν έρθει η σειρά τους».

Όσον αφορά το εάν η εκκλησία μπορεί να συστήσει τον εμβολιασμό, ο Σεβασμιώτατος απάντησε πως η εκκλησία δεν ερωτήθηκε ποτέ ούτε απαντάει για τα φάρμακα που θα πάρει κάποιος και για τα εμβόλια που θα κάνει. Όταν γεννιέται ένα βρέφος μέχρι την ηλικία των 10 ετών, εμβολιάζεται για 16 ασθένειες (13 υποχρεωτικοί και 3 προαιρετικοί εμβολιασμοί). Δεν ερωτήθηκε ποτέ η εκκλησία για το αν θα κάνουν τα παιδιά αυτούς τους εμβολιασμούς από την ημέρα που γεννιούνται. Αυτό έγκειται στην ελευθερία του κάθε χριστιανού, ο οποίος θα ρυθμίσει τα πράγματα, θα ρωτήσει τους ιατρούς και θα πράξει ανάλογα και με τις αντιδράσεις του κάθε οργανισμού.

Το θέμα του εμβολιασμού είναι θέμα σωματικής υγείας…

Ξέρουμε από την ορθόδοξη παράδοσή μας, ότι δεν μας συντηρούν οι βιταμίνες, οι θερμίδες και οι τροφές στη ζωή, αλλά η άκτιστη ενέργεια του Θεού διά των τροφών, διά των βιταμινών, διά των θερμίδων, διά των φαρμάκων, διά των εμβολίων…Με αυτή την έννοια είναι θεολογικό το ζήτημα. Μόνο με αυτήν.

Όσο για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει η εκκλησία στο θέμα αυτό, απάντησε:

Ο πιστός Χριστιανός θα ρωτήσει το γιατρό του… Θα ρωτήσει βέβαια και τους πνευματικούς, Είναι, όμως, θέμα καθαρά ιατρικό. Τονίζουν υπερβολικά ότι υπάρχουν παρενέργειες…

Παρενέργειες υπάρχουν με όλα τα φάρμακα… Όλα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες… Ακόμα και στο κουτί του depon, υπάρχει η ένδειξη «ανεπιθύμητες ενέργειες». Αν διαβάσει κανείς τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα τρελαθεί. Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο πολύ δυνατό. Έχει μεγάλες παρενέργειες, αλλά οι γιατροί την ονομάζουν «αγία» κορτιζόνη. Κάποιες φορές πρέπει να την πάρουμε με έναν λελογισμένο τρόπο…Δεν πρέπει να δίνουμε άλλη ερμηνεία σε ορισμένα φάρμακα…».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου αναφέρθηκε, επίσης, στο κλείσιμο των εκκλησίων, με αφορμή τη δήλωσή του ότι «το πνευματικό εμβόλιο, που είναι η Θεία Κοινωνία, το αρνούνται στους ανθρώπους και αυτό με στεναχωρεί».

«Αυτό το είπα με την έννοια ότι κλείνουν οι ναοί, διότι υπάρχει συγχρωτισμός και για να μην μεταδοθεί ο ιός. Άρα εδώ έχουμε μια υποχρέωση, να υψώσουμε ένα τείχος, να δημιουργήσουμε μια ανοσία, ώστε να επικρατήσει ελευθερία και για τη μετακίνησή μας και για τα υπόλοιπα… Κάτι πρέπει να κάνουμε και με αυτή την έννοια το εμβόλιο βοηθάει. Να φτιάξουμε ένα τείχος ανοσίας…

Η Θεία Κοινωνία είναι πνευματικό εμβόλιο και προξενεί και υγεία στο σώμα, όταν περισσεύει η πίστη, όταν κάποιος προσέρχεται με την κατάλληλη προετοιμασία. Με την προσευχή γίνονται θαύματα, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να πάρω και τα φάρμακα. Δεν σημαίνει το ότι επειδή προσεύχομαι, δεν παίρνω τα φάρμακα ή δεν κάνω την επέμβαση… Πρέπει να μάθουμε ότι υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ της πνευματικής ζωής και της θεολογίας και της επιστήμης και αυτά δεν πρέπει να συγκρούονται. Η επιστήμη από μόνη της είναι άθεη. Ο καθένας έχει την ελευθερία να γευτεί τα μέσα και τα επιτεύγματα της επιστήμης ή όχι….

Η θεολογία, όπως την εκφράζουν οι Άγιοι πατέρες, βοηθάει τον άνθρωπο να έρθει σε κοινωνία με τον Θεό.

Η επιστήμη βοηθάει τα προβλήματα του σώματος, τις συνέπειες της πτώσεως, βοηθάει να αντιμετωπιστεί η φθαρτότητα. Η θεολογία ενδιαφέρεται πώς θα αποκτήσει ο άνθρωπος ψυχική πνευματική υγεία. Πώς οι δυνάμεις της ψυχής του -τα ουσιώδη της θεολογίας- θα λειτουργούν κατά φύση και υπέρ φύση, πώς θα εξυψωθούν. Πώς θα γίνουμε σαν τον Άγιο Παϊσιο, σαν τον Άγιο Πορφύριο, σαν τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, σαν τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, αυτό είναι υπόθεση της εκκλησίας και της θεολογίας, πώς θα αποκτήσουμε καθαρό νου, καθαρή καρδιά, πώς θα δούμε δόξαν Θεού…

Ας μην τα μπλέκουμε… Ας μην θεωρούμε τα μη ουσιώδη, ουσιώδη. Λυπάμαι, γιατί βλέπω μερικούς χριστιανούς, κληρικούς, μοναχούς να ασχολούνται με πολλές άλλες λεπτομέρειες, τις οποίες ανάγουν σε δόγματα…

Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είναι οι εκκλησίες κλειστές, τα καταστήματα κλειστά, είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια κλειστά, οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Να μην μείνουμε απαθείς… Υπάρχει ένας πόλεμος και μέσα στα νοσοκομεία, με τους νοσηλευτές που υποφέρουν, τους ανθρώπους -και κληρικούς- που ασθενούν… Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς… Το πώς ζουν μέσα εκεί στα νοσοκομεία, το πώς πεθαίνουν με τραγικό θάνατο, το πώς γίνεται ο ενταφιασμός και οι κηδείες… Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Δεν μπορούμε να λέμε: δε με νοιάζει, δεν με ενδιαφέρει… Όταν έχουμε έναν εχθρό, η εκκλησία δεν μπαίνει μπροστά; Το ’40 στον πόλεμο η εκκλησία δεν μπήκε μπροστά; Υπέρ βωμών και εστιών! Για να ανοίξουν και οι εκκλησίες και να ανοίξουν και τα σπίτια… Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Να κολλήσουμε εμείς και να ταλαιπωρηθούν οι άλλοι ή να κολλήσουμε εμείς τους άλλους και να βασανιστούν», διερωτήθηκε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό - Πότε αναμένονται τα υπόλοιπα εμβόλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή