Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι θέλημα του Θεού να μείνουμε εδώ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για την μαρτυρία της επιμονής και της ανθεκτικότητας της Ρωμηοσύνης
Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αρχή της Ινδίκτου, η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά, ημέρα που από το 1989 η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης την έχει αφιερώσει και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, συγχοροστατούντων και συμπροσευχομένων ιεραρχών του Θρόνου από όλον τον κόσμο, που βρέθηκαν στο Φανάρι, επειδή φέτος πραγματοποιείται η ανά τριετία Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στη Θεία Λειτουργία αναγνώστηκε και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ημέρα του περιβάλλοντος και στο τέλος της ο Πατριάρχης και οι αρχιερείς υπέγραψαν κατά την τάξη τον κώδικα της Ινδίκτου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Πέρα. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί, Αγιορείτες μοναχοί, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.
Μετά την Απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου τον Ιερομόναχο κ. Καλλίνικο Χασάπη.
Ακολούθως, στον αυλόγυρο του Καθεδρικού Ναού, τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων των εκ βάθρων αναστηλωμένων κελίων του, στα οποία κατά το παρελθόν διέμεναν οι εφημέριοι του Ναού, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Η αναστήλωση των κελίων έγινε δυνατή μετά από δωρεά του Ελληνοαμερικανού Άρχοντος Οφφικιαλίου Εντιμολ. κ. George Marcus, από την Καλιφόρνια.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι το έργο αυτό αποτελεί μία ακόμα μαρτυρία της επιμονής και της ανθεκτικότητας της Ρωμηοσύνης.
“Δίνουμε τη μαρτυρία της αποφασιστικότητάς μας να μείνουμε εδώ, να φυλάξουμε τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, όσα κληρονομήσαμε από τους αείμνηστους προγόνους μας, και με αισιοδοξία και με ελπίδα, η οποία ουδέποτε καταισχύνει, με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, να πορευόμεθα προς το μέλλον με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες”, είπε ο Πατριάρχης και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:
“Αντέχουμε, αγωνιζόμεθα και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον γιατί πιστεύουμε στην πρόνοια του Θεού, η οποία φύλαξε την Ρωμηοσύνη, και προ πάντων και υπεράνω όλων το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σε αυτήν την γωνία της γης, στις όχθες του Βοσπόρου και του Κερατίου επί τόσους πολλούς συναπτούς αιώνες. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι θέλημα του Θεού να μείνουμε εδώ και από εδώ να διακονούμε την οικουμένη, την Εκκλησία, την Ορθοδοξία, τον πανανθρώπινο πολιτισμό.”