Διεθνής έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Το Avaaz, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών παγκοσμίως με 41 εκατομμύρια μέλη από 194 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινάει διεθνή εκστρατεία με μια έκκληση προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας για την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Την εκστρατεία οργανώνει το International Hellenic Association το οποίο έχει δημιουργήσει και ειδική ιστοσελίδα για την έκκληση αυτή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://professors-phds.com/projects/petition/open-the-theological-school-of-halki/
Η έκκληση προς τους ηγέτες της Τουρκίας σε 20 περίπου γλώσσες, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφών από ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνότητας ή χρώματος, κοινοποιείται σε χιλιάδες προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο όπως: Γ. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε. Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όλους τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προέδρους και μέλη των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Κοινοβουλίων Αυστραλίας και Καναδά καθώς και σε δεκάδες Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το λιτό κείμενο της έκκλησης λόγω των περιορισμών στον αριθμό των λέξεων που θέτει το Avaaz, έχει ως εξής:
Οι παρακάτω υπογράφοντες εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην επαναλειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο νησί της Χάλκης (Heybeliada). Η Θεολογική Σχολή αντιπροσωπεύει την πνευματική, διανοητική και πολιτιστική ζωή της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας.
Σαν κοιτίδα εκπαίδευσης και μάθησης, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέχρι το κλείσιμό της το 1971, φιλοξενούσε φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο και από ένα ευρύτατο φάσμα πολιτιστικής και εθνικής καταγωγής. Πρόκειται για ένα κέντρο εκπαίδευσης κληρικών ενός από τα αρχαιότερα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα του κόσμου.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ιστορικό κέντρο και πολύτιμο θησαυρό για ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ της ΕΚΚΛΗΣΗΣ
Η σύγχρονη Θεολογική Σχολή της Χάλκης άνοιξε το 1844 στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε το κέντρο εκπαίδευσης των ιεραρχών του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία. Το βίαιο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 1971, μετά το περίφημο πογκρόμ και τις απελάσεις των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών το 1955 και το 1964 αντίστοιχα, συνιστούν –μεταξύ άλλων- παραβίαση των άρθρων 37 έως 44 της Συνθήκης της Λωζάνης, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και των βασικών αρχών για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η Τουρκική Κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την διακριτική μεταχείριση που εφαρμόζει, θέτοντας προς την Ελλάδα διάφορα θέματα τα οποία δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δεν υπήρχαν καθόλου όταν απαγορεύτηκε η λειτουργία της Σχολής πριν από 45 χρόνια.
Την ίδια στιγμή που απαγορεύτηκε η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, άλλα ιδιωτικά κολέγια συνέχισαν κανονικά την λειτουργία τους, αποδεικνύοντας την πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζει η Τουρκία κλείνοντας την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Τόσο το Αμερικανικό Κογκρέσο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησαν ψηφίσματα ζητώντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τουλάχιστον δύο Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εκατοντάδες άλλες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα της Ρώμης, έχουν ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να άρουν τις πολιτικές διακρίσεων που συνεχίζουν να εφαρμόζουν στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
ΠΗΓΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ