Οι σεισμοί που καταγράφονται στο Συναξάρι της Εκκλησίας
Ειδήσεις | Σεισμός: Διαβάζοντας το Συναξαριστή της 14ης Δεκεμβρίου γίνεται αναφορά στη «μνήμη φοβερής απειλής σεισμού».
Της Κάτιας Τσιμπλάκη
Ἔσεισας, ἀλλ' ἔστησας αὖθις γῆν Λόγε.
Τῆς σῆς γὰρ ὀργῆς οἶκτός ἐστι τὸ πλέον.
«Η Εκκλησία μνημονεύει ένα σεισμό;», εύλογα διερωτάται ο αναγνώστης. Ναι, γιατί το φυσικό αυτό φαινόμενο συνδέεται με τη ζωή των ανθρώπων σε όλες τις ιστορικές περιόδους, αφού προκαλεί μεγάλες καταστροφές και καλλιεργεί το φόβο.
Και δεν είναι μόνο ο σεισμός που έγινε τα μεσάνυχτα της 14ης Δεκεμβρίου του 557 μ.Χ. (όπως αναφέρουν οι χρονογράφοι Θεοφάνης, Κεδρηνός και Μαλάλας), ο οποίος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ακόμη και στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά στο Συναξάρι της Εκκλησίας καθημερινά κατά την ακολουθία του Όρθρου καταγράφονται οι ανά τους αιώνες μνήμες από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Άλλωστε και ο μοναχός υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης δημιούργησε το 1953 μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά ακολουθία με το όνομα: «ἰκετήριος καὶ εὐχαριστήριος», η οποία ψάλλεται στις 11 Αυγούστου.
Οι σεισμοί που καταγράφονται στο Συναξαριστή
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ. Ιερόθεος σε άρθρο του με τίτλο «οι σεισμοί στα Συναξάρια της Εκκλησίας», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού παρουσιάζει τους σεισμούς που καταγράφονται στο Εκκλησιαστικό Μηνολόγιο. Αναλυτικότερα:
Στις 25 και στις 26 Σεπτεμβρίου έγιναν δύο μεγάλοι σεισμοί. Ο πρώτος έγινε στην αρχή της βασιλείας του Θεοδοσίου του Β' (408-450) και ο δεύτερος στο τέλος της. Ο χρονογράφος Θεοφάνης αναφέρει ότι φοβηθήκαν τόσο πολύ οι Βυζαντινοί από τον σεισμό της 25ης Σεπτεμβρίου, ώστε έφυγαν έξω από την πόλη «και ήσαν διημερεύοντες συν τω επισκόπω εν ταίς προς Θεόν δεησεσι λιτανεύοντες». Μάλιστα, κατά την διάρκεια της λιτανείας «κυμαινομένης της γης και παντός του λαού κράζοντoς το Κύριε, ελέησον» ένα μικρό παιδί ηρπάγη στον αέρα και άκουσε μια θεϊκή φωνή που του έλεγε να αναγγείλει στον επίσκοπο και τον λαό να ψάλλουν τον ύμνο «Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος αθάνατος, ελέησον ημάς...» Κατά τη διάρκεια του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου γκρεμιστήκαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, πολλά σπίτια καθώς και το λιμάνι.
Στις 7η Οκτωβρίου 524 επί του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' στα Συναξάρια καταγράφεται η «μνήμη της μετὰ φιλανθρωπίας επενεχθείσης ημὶν φοβεράς απειλής του μεγάλου σεισμού».
Για το σεισμό που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 542 οι χρονογράφοι Γεδεών και Θεοφάνης στις περιγραφές τους αναφέρουν ότι γκρεμιστήκαν εκκλησίες, σπίτια, το τείχος της Κωνσταντινουπόλεως «και απέθανον πολλοί και εγένετο φόβος μέγας».
Στο Συναξάρι της Εκκλησιάς υπάρχει αναφορά για το σεισμό που σημειώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 557 μ.Χ. Ο χρονογράφος Θεοφάνης αναφέρει ότι προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, έπεσαν πολλές Εκκλησίες και ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Μάλιστα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α' δεν φόρεσε για σαράντα μέρες το στέμμα του, ούτε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Στις 26 Οκτωβρίου 740 μ.Χ ο σεισμός διήρκεσε έντεκα ή δώδεκα μήνες (προφανώς γίνεται αναφορά στις μετασεισμικές δονήσεις). Ο χρονογράφος Θεοφάνης γράφει: «επτωήθησαν εκκλησίαι και μοναστήρια, λαός τε πολύς τέθνηκεν». Έπεσαν πολλοί ανδριάντες «τα τε χερσαία της πόλεως τείχη και πόλεις και χωριά εν τη Θράκη και η Νικομήδεια εν Βιθυνία και η Πραίνετος και η Νίκαια, εν η μια εσώθη Εκκλησία». Σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου και φοβερού σεισμού, ο υμνογράφος της Εκκλησίας άγιος Ιωσήφ έγραψε ειδικό κανόνα, ο οποίος ψάλλεται στις 26η Οκτωβρίου, κατά την ακολουθία του Αγίου Δημητρίου.
Επίσης γίνεται αναφορά σε έναν ακόμη σεισμό που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου 790.
Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου του 870 στην αρχή της βασιλείας του Βασιλείου του Α' συνοδεύθηκε από μετασεισμικές δονήσεις που διήρκεσαν 40 μέρες. Ο χρονογράφος Νικήτας Παφλάγων, τον χαρακτηρίζει «φρικωδέστατον» και προσθέτει ότι κατεδαφίστηκαν πολλές Εκκλησιές, στοές και οικίες «κτήνων τε και ανθρώπων αμύθητος γέγονε πανωλεθρία». Μάλιστα όπως αναφέρει θα μπορούσε να κινδυνεύσει ακόμη και ο ναός της Αγιάς Σοφιάς.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τους σεισμούς