Στα θρανία στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος τους κληρικούς

Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας (Κ.Ι.Μ.) με στόχο την προετοιμασία και την κατάρτιση των κληρικών ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν με επάρκεια τα ιερατικά τους καθήκοντα σχεδιάζει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Στα θρανία στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος τους κληρικούς
3'

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».

Ο μητροπολίτης πρότεινε τη δημιουργία εκκλησιαστικών σχολείων, θέση την οποία υπερψήφισε η Ιεραρχία.
Τη σκυτάλη για να υλοποιήσει τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, παίρνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των μητροπολιτών. Στη συνέχεια θα τις παρουσιάσει στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συγκροτηθούν τα Κ.Ι.Μ.

Ο μητροπολίτης στην εισήγησή του τόνισε ότι για να υπάρχει υψηλού επιπέδου Εκκλησιαστική Εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας. Άφησε όμως και αιχμές για τον τρόπο που χειρίζεται η Πολιτεία το θέμα και ζητά από το Κράτος, η Εκκλησία να αναλάβει την εκπαίδευση των στελεχών της.
«Τα της εκπαιδεύσεως κείνται υπό την άμεση ευθύνη της Πολιτείας. Στην Εκκλησία όμως ανήκει αποκλειστικώς η ευθύνη να εμπνεύσει το ήθος και το πνεύμα που πρέπει να κοσμεί όσους θα αναλάβουν εκκλησιαστική διακονία. Αυτή η αρμοδιότητα της Εκκλησίας καθίσταται επιβεβλημένη στην οργάνωση των Δομών της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, όταν μάλιστα η Πολιτεία διακηρύσσει, ότι είναι «ουδετερόθρησκη», δεν έχει δηλαδή ουδεμία θρησκεία ή και ότι είναι «άθεη». Είναι δυνατόν μία Πολιτεία χωρίς θρησκεία να αναλαμβάνει μόνη της να μορφώσει τους Ιερείς της Εκκλησίας; Σ’αυτήν την περίπτωση το καθήκον της Πολιτείας είναι να εμπιστευθεί την Ιερά Σύνοδο, ώστε εκείνη ως διαθέτουσα την εξουσία και η Εκκλησία ως μεταδίδουσα το πνεύμα της ιερατικής διακονίας να μεριμνήσουν για την εκπαίδευση όσων θα γίνουν υπηρέτες των μυστηρίων του Θεού προς μείζονα ωφέλεια της κοινωνίας».

Η εικόνα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
Σύμφωνα με την εισήγηση του μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού η κατάσταση στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση έχει μεταβαλλόμενη μορφή και δομή γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην εξασφάλιση στελεχών της. «Η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε την οργάνωση και χρηματοδότηση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως για δικούς της λόγους που είναι προφανείς. Ολίγον ενδιαφερόταν να καλύψει τις ανάγκες των πιστών. Αφού ιδιοποιήθηκε τις περιουσίες των Μονών, ακόμη και τις χορηγίες των ευσεβών, αφαίρεσε ζηλοτύπως από την Εκκλησία την δυνατότητα να μορφώσει και να εκπαιδεύσει τα στελέχη της. Την έσυρε ικέτιδα της φιλοτιμίας των εκάστοτε κυβερνώντων να παρακαλεί για ολίγα ψιχία της κρατικής επιχορηγήσεως», κατέληξε ο μητροπολίτης Καισαριανής.

Βράβευση του γηραιότερου ιεράρχη
Κατά την πρώτη μέρα της έκτακτης σύγκλισης της Ιεραρχίας, η Εκκλησία της Ελλάδος, τίμησε σε μια λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή τον μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος συμπληρώνει 50 χρόνια αρχιερατείας.
Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος του απένειμε το δίπλωμα και τα διάσημα του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή