Άγιος Δημήτριος: Ο Μέγας προστάτης της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη γιορτή σήμερα για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Δεν γιορτάζεται μόνο η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, μεγαλομάρτυρα και πολιούχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.

Άγιος Δημήτριος: Ο Μέγας προστάτης της Θεσσαλονίκης
2'

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μαγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου( 284- 305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος ο οποίος εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Έκλεκτο μέλος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος ο οποίος προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφτασε μέχρι τον βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετες του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλης και τον διόρισε στρατηγό της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αυθέντη όλης της Ελλάδας.

Ο Άγιος Δημήτριος, ως Χριστιανός κατηχούσε και δίδασκε τους Θεσσαλονικείς με ζήλο το έργο του Θεού και τους οδηγουσε προς το Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν το πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός διέταξε να τον φέρουν ενώπιον του. Ο Άγιος Δημήτριος ομολόγησε με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή όπου υπέστη πολλά βασανιστήρια.

Δείτε το βίντεο του Newsbomb.gr από τον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη που προκαλεί δέος. - Η λάρνακα όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων στο στάδιο που διοργάνωναν οι βασιλείς, διασκεδάζοντας με τους φόνους των ανθρώπων ένας μαθητής του Αγίου Δημητρίου ο Νέστορας, θέλοντας να δείξει τη δύναμη του αληθινού Θεού πηγε στο Λουτρό που ήταν κλεισμένος ο Άγιος πήρε την ευλογία του και την ευχή του και βγήκε στο στάδιο και με την επίκληση Θεέ Δημητρίου βοήθει μοι νίκησε τον γιγαντόσωμο και ανίκητο Λυαίο. Το γεγονος προκάλεσε οργή στον βασιλιά και πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε και να φονεύσουν τον Άγιο Δημήτριο. Οι στρατιώτες τον ελόγχευσαν μέχρι θανάτου.

Κάποιοι Χριστιανοί μπήκαν κρυφά στο λουτρό και ενταφίασαν το λείψανο στο μέρος που μαρτύρησε.

Ο μαθητής του Λούπος, με το δαχτυλίδι και τον μανδύα που πήρε από τον Άγιο κατά την ώρα του μαρτυρίου, ενεργούσε θαύματα πολλά ώσπου το έμαθε ο βασιλιάς και τον αποκεφάλισε.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413) στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια.

Στο χωρο αυτό βρισκόταν το στάδιο όπου γινόταν μονομαχικοί αγώνες. Ολοκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος Δημήτριος διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του Ναού.

Η είσοδος της κρύπτης βρίσκεται δίπλα από τον δεξιό πεσσό του ιερού βήματος και οδηγεί στο χώρο εκείνο που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος.

Στη μέση περίπου του Ναού δημιουργήθηκε η πίστη ότι βρισκόταν το Πανάγιο λείψανο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου. Σε μαρμάρινο κιβώριο βρίσκεται η περικαλλής αργυρά λάρνακα με τα Χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, τα οποία αποτελούν πηγή ευλογίας, θαυμάτων και ευεργεσιών.

Το φρεάρ αποτέλεσε τον πρώτο τάφο του Αγίου Δημητρίου, διότι μέσα σε αυτό ερρίφθη το σώμα του Αγίου για να μην καταστραφεί και εξαφανιστεί από ειδωλολάτρες. Ανα τους αιώνες αναβλύζει συνεχώς αγίασμα.

Ο Άγιος Δημήτριος στις πηγές αποκαλείται και μυροβλύτης γιατί ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του, το οποίο ελάμβαναν οι πιστοί μέσα σε φιαλίδια κατασκευασμένα από γυαλί, πηλό ή μολύβι τα λεγόμενα κουτρούβια.

Η κάμερα του Newsbomb.gr βρέθηκε πρόσφατα στην κρύπτη του Ναού, στο σημείο όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα περίπου μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου, τελείται από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης η τελετή του αγίου μύρου.

Μετά τον καθαγιασμό του ελαίου που βρίσκεται μπροστά των ιερών λειψάνων του Αγίου, ανοίγεται η λάρνακα και συλλέγεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη και τους ιερείς το μύρο που υπάρχει ήδη στα τοιχώματα μέσα και έξω από την λάρνακα. Στη συνέχεια μεταφέρεται και πάλι στο Κιβώριο, οπου παραμένει όλο το χρόνο για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Το μύρο τελειώνει κάθε χρόνο λίγες ημέρες πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Η ευλογία του μύρου του Αγίου Δημητρίου είναι εμφανής σε όσους προστρέχουν στη χάρη του μεγαλομάρτυρος.

Καθημερινά οι ιερείς και οι συνεργάτες του Ναού γίνονται μάρτυρες των θαυμαστών επεμβάσεων και θεραπειών που επιτελούνται με το άγιο μύρο σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: 28 Οκτωβρίου 1940: Η εμφάνιση της Παναγίας στο ελληνοϊταλικό μέτωπο




Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή