Εργασιακά: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Ανατροπές στα Εργασιακά φέρνει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα - Το δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου ορίζει διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. 

Εργασιακά: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο
6'

Ελαστικό ωράριο εργασίας, με δεκάωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή, αλλά με ισόποση μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας θα προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Το εργασιακό νομοσχέδιο μπαίνει στην τελική ευθεία με στόχο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Τηλεργασία

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Το δικαίωμα να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε τηλεργασία, μόλις λήξει το ωράριό του ρυθμίζει με σαφή διάταξη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος της ρύθμισης είναι να εξασφαλιστεί πως ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει μπροστά σε μία οθόνη περισσότερες από 8 ώρες. Σύμφωνα νέα διάταξη, θα ρυθμίσει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε ο τηλεργαζόμενος να μην είναι υποχρεωμένος να εργάζεται εκτός ωραρίου και να είναι καλυμμένος από τον νόμο. «Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης», αναφέρεται ρητά.

8ωρο και υπερωρίες

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει πως επιχειρήσεις - εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες την ημέρα τους εργαζόμενους τους και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.

Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος.

Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη - εργαζομένου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Θα επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Αντί της μείωσης των ωρών επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Υπερωρίες

Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα.

Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία).

Οι ώρες υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης.

Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα η υπερεργασία ανέρχεται σε 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα).

Εργασία τις Κυριακές

Επιπλέον, θα προβλέπεται το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων – όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων – και τις Κυριακές.

Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να παρέχονται και τις Κυριακές (σε αντίθεση με το τι συμβαίνει έως σήμερα).

Απολύσεις

Διάταξη για καταβολή ως και τριπλάσιας αποζημίωσης στις απολύσεις που θεωρούνται ως «καταχρηστικές», εφόσον ο εργαζόμενος δεν προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει μισθούς υπερημερίας ή και υποχρεωτική επαναπρόσληψη, εντάσσεται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Καταχρηστική είναι η απόλυση όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος.

Στις περιπτώσεις των καταχρηστικών απολύσεων η αποζημίωση που θα μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος παραιτούμενος από δικαστική διένεξη θα μπορεί να φτάνει ως και 36 μισθούς, ενώ αν έχει συμπληρώσει τα 17 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ως το 2012, θα έχει έξτρα αποδοχές και από το πριμ της αποζημίωσης, που είναι ένας επιπλέον μισθός με πλαφόν τις 2.000 ευρώ για κάθε έτος από το 17ο και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξημένη αποζημίωση δεν θα αφορά τις απολύσεις που είναι παράνομες και απαγορεύονται διά νόμου, όπως των εγκύων για 18 μήνες μετά τον τοκετό, των εργαζομένων που είναι σε κανονική άδεια, των συνδικαλιστικών στελεχών κα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή