Συνταξιοδοτικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην βγείτε χαμένοι…
Ψυχραιμία συνιστά η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους και μέσω ενός «χρηστικού οδηγού», προτείνει στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι να ξεκαθαριστούν οι βασικές παράμετροι που θα καθορίσουν την συνταξιοδότηση.
Στην επείγουσα δημόσια έκκληση της ΕΝΥΠΕΕΚ, ο πρόεδρος της Αλέξης Μητρόπουλος δεν παραλείπει να στηλιτεύσει «την άκριτη υιοθέτηση από την κυβέρνηση της Αριστεράς ακραίας σκληρότητας νόμων» οι οποίοι επιφυλάσσουν «πολλές δυσάρεστες και συνεχείς εκπλήξεις για τους συνταξιούχους στο μέλλον, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάργηση, όχι μόνον των επικρουρικών, αλλά και των κύριως συντάξεων».
Μέχρι να συμβεί αυτό, η επιστημονική ομάδα της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), συνιστά ψυχραιμία και παραμονή στην εργασία.
Εχουμε και λέμε
Όχι βεβιασμένη απόφαση για τη συνταξιοδότηση:
Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο και τον εφαρμοστικό νόμο που ρυθμίζου το ασφαλιστικό καθεστώς όλων των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κτλ) και του Δημοσίου, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαιώματα μέχρι και 18-9-2015, δεν θίγονται ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμη και αν η αίτηση συνταξιοδότησης υποβλήθηκε μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία και πάλι τα διαιώματα αυτών των ανθρώπων δεν θίγονται.
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ: «Δεν υπάρχει λόγος φυγής προς τη σύνταξη, αφού η βεβιασμένη έξοδος με λίγες ημέρες ασφάλισης και με «ποινή» («πέναλτι») λόγω ηλικίας (έως και 40%!) μπορεί να οδηγήσει σε συντάξεις-«φιλοδωρήματα»!
Χρήση πλασματικών χρόνων:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος υπογράφει τον συμβουλευτικό οδηγό για χιλιάδες ασφαλισμένους: «Οσοι μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα με χρήση χρόνου στρατού, ανεργίας (επιδοτούμενης και μη), τέκνων, σπουδών κτλ., οφείλουν να εξετάσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος 4093/2012, προκειμένου να αποφύγουν τις γενικές διατάξεις συνταξιοδότησης που συνχά προβλέπουν ακόμα και 12.000 ημέρες ασφάλισης (40 χρόνια) για να πάρουν την σύνταξη».
Καλή γνώση του θεσμικού πλαισίου:
Είναι αλήθεια πως το θεσμικό πλαίσιο για το συνταξιοδοτικό, με τις διαρκείς αλλαγές και ανατροπές, προκαλεί «αλαλούμ». Απαιτείται, όμως, «ψυχραιμία» για να μην γίνουν λάθη.
Είναι αναγκαίο οι πολίτες να γνωρίζουν πως υπό την ισχύ του νόμου 4337/2015, όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και συνταξιοδοτήθηκαν από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31 Αυγούστου 2015, διέπονται από το προ του νόμου 3863/2010 καθεστώς!
Ξεκαθαρίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ πως: Οι ρυθμίσεις του άρθρου 14 του ν. 4337/2015, όπως εξηγεί και η σχετική εγκύκλιος, «θεραπεύτηκε» η αναδρομικότητα που είχε δοθεί στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 και δεν επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο μεσοδιάστημα από 1-1-2015 έως 31-8-2015, πριν δηλαδή από τη θέση σε ισχύ του ν. 4336/2015.
Όμως, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν έναρξη συνταξιοδότησης πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αναγκαστικά υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3863/2010. Οπότε ο υπολογισμός της σύνταξης, όποτε και αν αποχωρήσουν από την εργασία τους, θα γίνει με βάσει αυτές τις διατάξεις.
Η επιστημονική ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει πως: «Δεν υφίσταται λόγος άμεσης αποχώρησης από τον εργασιακό βίο, αφού, ούτως ή άλλως, όλοι καταλαμβάνονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης», συμβουλεύει γενικά τους ασφαλισμένους αυτούς «να επιλέξουν την παραμονή στην εργασία και τον μισθό» και υπογραμμίζει πως: «Για όλους αυτούς θα ήταν καλύτερο να κατοχυρώσουν μεν τα δικαιώματά τους, αλλά να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους, αφού οι περιοδικές-τακτικές περικοπές των συντάξεων τούς αναμένουν με κάθε βεβαιότητα».
Γνώση ορθού υπολογισμού βασικής-αναλογικής σύνταξης:
Τάξη στο «χάος» επιχειρεί η ΕΝΥΠΕΚΚ και ενημερώνει πως:
Αναλογική σύνταξη: Αντιστοιχεί στο ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφεξής. Για τα προηγούμενα χρόνια ισχυεί το παλιό σύστημα. Να επισημάνουμε πως πριν από την τρποποίηση που έγινε με τον νόμο 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Με τον νόμο 4337/2015 προστίθενται και οι ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα σύντξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους άρχισε από 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Βασική σύνταξη: Πριν από την τροποποίηση του νόμου 4337/2015 η βασική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015. Μετά, όμως, από την εφαρμογή της ισχύς του, προσέθηκαν και οι ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά η συναξιοδότηση άρχισε από την 1η Σεπτεμβριου 2015.
Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2011;
Αυτοί οι ασφαλισμένοι δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, γεγονός που από μόνο του θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση όλες τις συντάξεις μετά την 1-1-2022.
Και τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους πριν την 1-1-2011;
Οι ασφαλισμένοι αυτοί εισπράττουν: τμήμα σύνταξης για τα έτη προ 1.1.2011 βάσει του παλιού συστήματος και τμήμα σύνταξης για τα έτη μετά την 1.1.2011 βάσει του καινούργιου συστήματος. Αυτό γιατί με τον νόμο 4337/2015 τροποποιείται η διάταξη και πλέον καλύπτει: όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
Με απλά λόγια: Οι μειώσεις στις συντάξεις με την εφαρμογή του νόμου 3863/1010 για όσους κάνουν χρήση τα επόμενα πέντε χρόνια, θα είναι σχετικά μικρές, δηλαδή από 2 έως 5%. Όμως, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2020 και μετά θα γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις.
Ψύχραιμη αναμονή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων:
Πολλοί είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που καταθέτουν αίτηση για σύνταξη χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα το νέο Ασφαλιστικό (αναμένεται έως 15/11/2015), ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα τις ακριβείς διατάξεις του υπολογισμού των νέων.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ θεωρεί ότι βασικό κριτήριο στην επιλογή προς την σύνταξη είναι οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν τις παραπάνω διατάξεις για να μην ανατραπεί αιφνιδιαστικά ο οικογενειακός προγραμματισμός τους, όπως συνέβη την τελευταία πενταετία με τις ξαφνικές μειώσεις να φτάσουν έως και το 40%!.