Εφάπαξ: Διαβάστε πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις
Σύμφωνα με όσα ανέφερε οΤάσος Πετρόπουλος, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, έχουν εκδοθεί 429.000 παροχές κύριων, επικουρικών και εφάπαξ συνταξιοδοτήσεων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 120.000 παροχές.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ, εκτίμησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι εκδόθηκαν πάνω από 17.000 εφάπαξ. Αναφορικά με την επιτάχυνση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ, ο κ. Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τόνισε ότι θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Για τη διαδοχική ασφάλιση, ο ίδιος είπε ότι πλέον το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από ασφαλισμένους και εργοδότες θα μετρά αθροιστικά για τον υπολογισμό συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Αυτό που αλλάζει με τη διαδοχική ασφάλιση είναι ότι όταν γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι εισφορές των ασφαλισμένων που μέχρι τώρα δεν υπολογίζονται. Άρα, θα υπάρχει βελτίωση κυρίως στις χαμηλότερες συντάξεις, όπως είπε.
Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες επεσήμανε ότι «μέχρι τις 13 Μαΐου του 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς καταβολής των συντάξεων», ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι γονείς με ανήλικα παιδιά θα παίρνουν σύνταξη χηρείας μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 24 ετών, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν σπουδάζουν, ενώ μέχρι σήμερα αυτό αφορούσε μόνο παιδιά που σπούδαζαν σε ΑΕΙ. Επιπλέον, όταν το παιδί συμπληρώσει τα 24 και σπουδάζει και ο γονιός έχει ξεπεράσει τα 55, δεν πρόκειται να κοπεί η σύνταξή του. Στόχος, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι «να μην μείνει κανένας άνθρωπος ακάλυπτος», χωρίς εισόδημα.