Γενί Σαφάκ: Το «Γιαβούζ» βγαίνει πάλι για έρευνες - Ποια είναι η νέα ρότα του πλοίου
Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα, με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις στο Τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, ετοιμάζεται να βγει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες το «Γιαβούζ».
Πιο συγκεκριμένα, η «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της αναφέρει πως το «Γιαβούζ» θα επιστρέψει αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του.
Αυτή την φορά, η νέα ρότα του, θα είναι νοτίως της Καρπασίας.
Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωμένες πηγές, οι οποίες αναφέρουν, ότι δεν έχουν καμιά σχέση τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο σχετικά με την παρουσία του «Γιαβούζ» στη Μερσίνα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, ότι η επιστροφή του «Γιαβούζ» είχε καθοριστεί από τότε που βγήκε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του και πως αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε.
Επιπλέον, χαρακτηρίζουν αστείο τον ισχυρισμό ότι το «Γιαβούζ» επέστρεψε στην Τουρκία λόγω ανεπάρκειας, προσθέτοντας ότι θα γίνουν οι εργασίες συντήρησης του πλοίου, επιδιορθώσεις, θα ολοκληρωθεί ο απαραίτητος εφοδιασμός και αλλαγή του προσωπικού και θα επιστρέψει στη θάλασσα με βάση τη νέα του ρότα.
Σε ερώτηση εάν το Γιαβούζ θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο, οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι “η νέα ρότα θα είναι πιο νότια από την περιοχή που είχε δραστηριοποιηθεί προηγουμένως. Η Τουρκία στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει σε εκείνη την περιοχή”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η γεώτρηση Karpaz-1 του Γιαβούζ στον Κόλπο της Αμμοχώστου έφτασε σε σημαντικό βάθος και έκανε αξιόλογη εργασία.
Η απάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου στην Τουρκία
Η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.
Παράλληλα υπογραμμίζεται πως "η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο".
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών "δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη επισημαίνεται πως "το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003".
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ηχηρό μήνυμα του υπουργού Άμυνας: Όποιος διανοηθεί να μας επιτεθεί, θα το πληρώσει ακριβά
Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; «Ύποπτες» κινήσεις του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων