Μαξίμου: Συνεχίζονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Κανονικά ο διάλογος με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση.

Μαξίμου: Συνεχίζονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία
2'

Σε διευκρινήσεις αναφορικά με το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πως τελικά οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας συνεχίζονται κανονικά.

«Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Συνεχίζονται κανονικά αλλά με απροσδιόριστες ημερομηνίες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και ενώ νωρίτερα είχε δοθεί η πληροφορία πως «παγώνει» ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με βάση τις τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να οριστούν οι ημερομηνίες, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οπως σημείωναν μάλιστα, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο διάλογος με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ δεν έχει νόημα μετά και τις προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διαρροή, η οποία μεταδόθηκε και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μια απόφαση που, όπως αναφερόταν, πάρθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Μητσοτάκης: Με ανοιχτά χαρτιά ο διάλογος με Ερντογάν

Κατά την αυριανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δες ΕΔΩ αν θα πάρεις έως και 1000 ευρώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή