Τι συνέβη με το Οruc Reis:Πώς και γιατί το τουρκικό ερευνητικό έμεινε 10 ώρες στην υφαλοκρηπίδα μας

Η «εισβολή», ο... καιρός και τα ποντισμένα καλώδια για έρευνες - Πώς απάντησε η Αθήνα στην τουρκική πρόκληση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων 

Τι συνέβη με το Οruc Reis:Πώς και γιατί το τουρκικό ερευνητικό έμεινε 10 ώρες στην υφαλοκρηπίδα μας
6'

«Συναγερμός» σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων, στο ελληνικό Πεντάγωνο, όταν έλαβαν την πληροφορία ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» -που έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου- πήρε ξαφνικά κατεύθυνση δυτική, κινούμενο ολοταχώς προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, που κινούνταν περίπου 128 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο και 292 από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, από την πρώτη στιγμή ακολουθούσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που έστελνε ζωντανά εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Δείτε στην gallery την πορεία του «Oruc Reis»:

Οι άνδρες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησαν πολλές φορές να επικοινωνήσουν με το «Oruc Reis» καλώντας τον κυβερνήτη να απαντήσει για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί και εάν πραγματοποιούν έρευνες. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το τουρκικό ερευνητικό εξέπεμψε μία και μόνη απάντηση, λέγοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας με τον κυβερνήτη του «Oruc Reis» να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Από το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό ωκεανογραφικό άλλαξε ρώτα και κινείται ανατολικά, ωστόσο με πολύ χαμηλή ταχύτητα 5 με 6 κόμβους. Συνεπώς, το «Oruc Reis» θα χρειαστεί έως και 12 ώρες για να βγει από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο Μαξίμου ο Παναγιωτόπουλος

Πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό, κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι το τουρκικό ερευνητικό κινείται με κατεύθυνση εκτός της ελληνικής περιοχής ευθύνης του FIR.

Η συνάντηση με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κωνσταντίνο Φλώρο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν προγραμματισμένη και είχε οριστεί για να ενημερωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις υποχρεώσεις της χώρας στον στρατιωτικό τομέα που απορρέουν από τις διμερείς και πολυμερείς αμυντικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.

Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα

Η Αθήνα από το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το περιστατικό. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στον ρ/σ «Αlpha 989» χαρακτήρισε το γεγονός «συγκυριακό» και διαβεβαίωσε ότι δεν προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία, καθώς το «Oruc Reis» δεν συνοδευόταν από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξαν ερευνητικές εργασίες, και άρα «το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής». Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός της δηλωθείσας περιοχής της παράνομης NAVTEX που είχαν ανακοινώσει οι αρχές γείτονος και καθώς δεν ήταν σε λειτουργία τα ερευνητικά όργανά του, αποφασίστηκε να αντιμετωπισθεί ως «αβλαβής διέλευση», καθώς το πλοίο επιχειρούσε να επιστρέψει στην αρχική περιοχή όπου κινούνταν.

Από την πρώτη στιγμή, πηγές του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσαν στο Newsbomb.gr την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Βρίσκεται όντως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού. Παρασύρθηκε δυτικά με αποτέλεσμα να εισέλθει στη δική μας υφαλοκρηπίδα».

Τα καλώδια και η μικρή ταχύτητα

Δύο καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εμφανίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να είχε απλώσει το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί -προς ώρας και επισήμως- η δραστηριότητα του στην περιοχή.

Το «Oruc Reis» εμφανίζεται επίσης να είχε μαζέψει τις ηχοβολιστικές συσκευές του, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτό που προβλημάτισε την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι δίπλα στο τουρκικό πλοίο έπλεαν και δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη βρισκόταν σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το τουρκικό ωκεανογραφικό και η δεύτερη φέρεται να είχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων τη δραστηριότητα του «Oruc Reis».

Το γεγονός πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για σεισμικές έρευνες, κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει η Ελλάδα, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να φτάσει στα άκρα.

Παράλληλα, το τουρκικό ωκεανογραφικό από το απόγευμα της Παρασκευής κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα 5 με 6 κόμβους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί έως και δώδεκα ώρες για να βγει από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δυναμική απάντηση από το Πολεμικό Ναυτικό

Μετά την «εισβολή του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ερώτημα είναι αν όντως το Oruc Reis παρασύρθηκε από τους ανέμους, μιας και όπως τονίζεται δεν είναι και πολύ γερό σκαρί, ή αν πρόκειται για ακόμα ένα «βρώμικο» παιχνίδι των Τούρκων.

Τι εννοούμε; Ότι για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προσπάθησαν να… μετρήσουν την αντίδραση της Αθήνας. Μπορεί το τουρκικό ερευνητικό να μην συνοδευόταν από πολεμικά πλοία και να προφασίζεται ότι παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να δει τους ρυθμούς αντίδρασης των Ελλήνων. Άλλωστε, η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το σημερινό περιστατικό είναι καίριας σημασίας στο ενεργειακό παιχνίδι, με τον ίδιο το «σουλτάνο» να έχει ήδη προαναγγείλει έρευνες.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως ήταν και πάλι σε ετοιμότητα. Η αντίδραση του Στόλου μας ήταν άμεση, ενώ και οι εντολές από το Πεντάγωνο ήταν συγκεκριμένες, για αποφυγή αφενός της έντασης και αφετέρου επίδειξης ισχύος της χώρας μας στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό έβαλε αμέσως στο στόχαστρο το τουρκικό ερευνητικό, τόσο με τις φρεγάτες που πλέουν στο Αιγαίο όσο και με τα υποβρύχια, διαμηνύοντας στους Τούρκους πως όποια «κουτοπονηριά» και να επιχειρήσουν θα βρουν μπροστά τους τα ελληνικά κανόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», με το Παρίσι να έχει επανειλημμένως τονίσει τη σαφή στήριξή του στην Αθήνα και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.

Δείτε όλες τις τελευταίεςΕιδήσειςαπό την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Εισβολή» του Oruc Reis: Φταίει ο καιρός ή μήπως οι Τούρκοι «μέτρησαν» την αντίδραση της Ελλάδας;

ΓΕΕΘΑ στο Newsbomb.gr: «Αβλαβής» η διέλευση του Oruc Reis – Το παρακολουθούμε

Τουρκικά ΜΜΕ: Ένταση στα Ίμια μεταξύ τουρκικών και ελληνικών σκαφών

Παναγιωτόπουλος: Θα αντιδράσουμε αν η Τουρκία παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή