Το ρεπορτάζ εστιάζει στο γεγονός ότι μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από άλλες χώρες, παριστάνουν τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ για να περάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μετανάστες που αποφάσισαν να αφήσουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Σύροι που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή των συνόρων πιστεύουν ότι οι ελπίδες τους να βρουν άσυλο στην ΕΕ υπονομεύονται από χιλιάδες άλλους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από σχετικά ασφαλείς πατρίδες. «Όντας πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τους Αφγανούς και Πακιστανούς στα σύνορα, οι Σύροι που έχουν διαφύγει από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους λένε ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην ίδια περιοχή επωφελούνται από τις περιστάσεις για οικονομικούς λόγους, παριστάνοντας τους πρόσφυγες από τη Συρία», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
«Με εκνευρίζει όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν» λέει η 20χρονη Γεχια Ρεις από το Χαλέπι της Συρίας. «Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο Σύροι τότε ίσως να είχαμε ελπίδες να περάσουμε» προσθέτει.
Ένας άλλος Σύρος σημειώνει «Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Εμείς φεύγουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όμως αυτοί γιατί βρίσκονται εδώ;»
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η δήλωση ενός Μαροκινού, ο οποίου αναφέρει ότι οι ηγέτες στη χώρα του είναι τόσο διεφθαρμένοι που έπρεπε να μεταναστεύσει για να έχει ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. «Αν με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέρω να φτάσω στην Ευρώπη θα πω ότι είμαι από τη Συρία, αλλιώς θα με στείλουν πίσω», συμπληρώνει ο Μαροκινός, με τους συμπατριώτες του να νεύουν καταφατικά, δείχνονταν τη συμφωνία τους.
Από το τη νύχτα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, επικρατεί ηρεμία στα σύνορα. Μετά τις ρίψεις χημικών, από την τουρκική πλευρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο τελωνείο των Καστανεών και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόκλησης φθορών σε διάφορα σημεία του φράχτη, οι ώρες από τα μεσάνυχτα έως και το πρωί της Κυριακής, κυλούν ήρεμα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να παραμένουν παρατεταγμένες και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα απ’ άκρη σ’ άκρη των συνόρων του Έβρου.
Ο απροσδιόριστος αριθμός των συγκεντρωμένων από την τουρκική πλευρά παραμένει και να περιμένει σε διάφορα σημεία εντός του εδάφους της γείτονας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Άνδρας ανάρρωσε από τον ιό αλλά πέθανε - Ανησυχία στους επιστήμονες