Κωδικός «Έβρος»: Όλη η αλήθεια για την «τουρκική» κατάληψη και τους επίμαχους χάρτες

Ένταση επικρατεί και πάλι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τους Τούρκους να επιχειρούν με... κουτοπονηριές να δημιουργήσουν σκηνικό πολέμου. 

Κωδικός «Έβρος»: Όλη η αλήθεια για την «τουρκική» κατάληψη και τους επίμαχους χάρτες
the sun
6'

Σε σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στη θέση Μελισσοκομεία, έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Την υπόθεση ανέδειξαν ξένα ΜΜΕ, όπως ανέφερε η Daily Mail «ντουζίνες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μικρή περιοχή στην Ελλάδα, υψώνοντας την τουρκική σημαία». Η βρετανική SUN έκανε λόγο για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος, που αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων» και παρουσίασε χάρτη με την επίμαχη περιοχή.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή που παρουσίασε η Sun ως to επίμαχο σημείο στην περιοχή Μελισσοκομείου Φερών είναι «fake» και είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρει το evrosnews, πως «κατέβασαν» από χάρτη της google.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το evrosnews, «Κι επειδή μιλάμε για μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, με χιλιάδες αναγνώστες, έγινε αναπαραγωγή όσων έγραψε στην χώρα μας κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει έκταση πάνω από 200 χιλιόμετρα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ με το σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί η ένταση, με την παρουσία Τούρκων Στρατοφυλάκων αρχικά και στρατιωτών στη συνέχεια. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:

Το κομμάτι που η αγγλική εφημερίδα και όσοι την αναπαρήγαγαν εμφανίζουν ως το σημείο αμφισβήτησης, βρίσκεται από την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, είναι ελληνικό και πρόκειται για το Κτήμα Μιχαηλίδη, όπως το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της περιοχής. Καλλιεργείται κανονικά κάθε χρόνο από αγρότη που το νοικιάζει απ’ τον ιδιοκτήτη του και μάλιστα ο στρατός τον βοηθάει με πλωτά του μέσα να μεταφέρει τρακτέρ και άλλα μηχανήματα για τον σκοπό αυτό. Όλα μάλιστα γίνονται χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Τούρκους. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική έκταση που μετά την ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου το 1955, επί υπουργού Δημοσίων Έργων του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Μεντερές από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη, αλλά ανήκει στην Ελλάδα».

«Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την επίμαχη έκταση που έχει ξεσπάσει ο “θόρυβος” το τελευταίο διάστημα. Βρίσκεται πιο βόρεια από το Κτήμα Μιχαηλίδη, προς το Σουφλί και πρόκειται για μια μικρή έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα και βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη του ποταμού. Τον χειμώνα που τα νερά είναι πολλά, πλημμυρίζει και δεν φαίνεται καθόλου. Σε αντίθεση με το κτήμα Μιχαηλίδη, αυτό το σημείο δεν καλλιεργείται και έτσι μοιραία εκτός από την βλάστηση φύτρωσαν δέντρα, θάμνοι και έγινε μια μικρή… ζούγκλα. Όταν τον περασμένο Μάρτιο ξέσπασε η γνωστή κρίση, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί χιλιάδες μετανάστες βοηθώντας τους να περάσουν στην Ελλάδα, ο στρατός ξεκίνησε την αποψίλωση στο σημείο αυτό, γιατί εκεί οι διακινητές έκρυβαν όσους ήθελαν να περάσουν τη νύχτα σε ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου», αναφέρεται στο άρθρο.

«Η έκταση είναι ξεκάθαρα ελληνική και οι χάρτες της google που επικαλείται η Τουρκία, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αξιόπιστοι. Γιατί είναι χαρακτηριστικό, ότι εδάφη δείχνει ως ελληνικά εδάφη που ανήκουν στην Τουρκία σε άλλα σημεία της περιοχής αλλά βρίσκονται μετά την ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου. Οι Τούρκοι άλλωστε αποδέχονται πως ανήκει το συγκεκριμένος μέρος στην Ελλάδα, αφού έχουν κατασκευάσει αναχώματα για τις πλημμύρες, πιο μέσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναγνωρίζοντας ότι η έκταση είναι ελληνική.

Οι Τούρκοι είναι στην περιοχή, αλλά όχι σε ελληνικό έδαφος

Όσο για τα δημοσιεύματα της “The Sun” και άλλων ξένων ΜΜΕ που ενδεχομένως την αναπαράγουν, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που βρίσκονταν ή παραμένουν ακόμα στην περιοχή κάνοντας περιπολίες, διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει σκηνές μέσα στο ελληνικό έδαφος και έχουν εγκατασταθεί εκεί. Επειδή τα σύνορα με την Τουρκία είναι χερσαία εκεί, υπήρχε παρουσία της Στρατοφυλακής με σκηνές, από τον Μάρτιο ακόμα που ξέσπασε η γνωστή κρίση και οι ασύμμετρη απειλή με την χρησιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών.

Βρίσκονται λοιπόν στην περιοχή Τούρκοι Στρατοφύλακες και περιμένουν να διευθετηθεί η διαφωνία που υπάρχει, αλλά δεν έχουν “στρατοπεδεύσει” σε ελληνικό έδαφος, όπως σπεύδουν να υιοθετήσουν πολλοί και ούτε φυσικά καμιά κατάληψη ελληνικού εδάφους έχει γίνει.

Τι ακριβώς ισχύει για την περιοχή

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου καθορίσθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα με συντεταγμένες η οριοθέτηση τους και με τα σχετικά πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία υπογράφηκαν από Έλληνα εκπρόσωπο Μινωτάκη, τον Τούρκο και τον Ολλανδό εκπρόσωπο Μπάκερ. Το 1955 έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του όπως προαναφέραμε από την περιοχή των Φερών μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Αυτά τα ζικ-ζακ δηλαδή που υπάρχουν και στην περιοχή για την οποία γίνεται τόσος ντόρος.

Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν. Έτσι δημιουργήθηκαν εδάφη που βρίσκονταν εκατέρωθεν της νέας κοίτης και αποκόπηκαν από το έδαφος της χώρας προέλευσης. Δηλαδή ελληνικά που πλέον είναι από την τουρκική όχθη και τουρκικά από την ελληνική. Για παράδειγμα, στο Πέταλο του Πέπλου είναι 8.000 στρέμματα περίπου, στο επίμαχο Μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρέμματα και στο κτήμα Μόραλη 150 στρέμματα. Αυτά βρίσκονται μετά την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, ενώ πιο κάτω στην περιοχή Μαυράκανθο υπάρχει ένα κομμάτι τουρκικής γης περίπου 360 στρέμματα που βρίσκεται μετά την ελληνική όχθη. Όλες αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται κανονικά από τους ιδιοκτήτες τους ή ενοικιαστές (όπως είπαμε για το Κτήμα Μιχαηλίδη) Έλληνες και Τούρκους, οι οποίοι όπως επισημάναμε μεταφέρουν ακόμη και τρακτέρ και άλλα μηχανήματα απρόσκοπτα. Με πρόχειρα γεφύρια , με πλωτά μέσα (σχεδίες ή μεγάλες βάρκες) και με τη βοήθεια του στρατού».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος - Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή