Τα «τσαλιμάκια» του Ερντογάν δεν περνάνε – Τι φοβάται η Τουρκία για τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους τη Δευτέρα καθώς βλέπει να γέρνει σε βάρος της Τουρκίας το κλίμα στους κόλπους της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες είναι υπέρ της συμπερίληψης κάποιων μέτρων κατά της Τουρκίας για την προκλητικότητα που δείχνει τους τελευταίους μήνες απέναντι σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ (την Ελλάδα) και αυτό που μένει να φανεί είναι η έκτασή τους.
Ήδη εντός των κόλπων της ΕΕ έχουν διαμορφωθεί στρατόπεδα τα οποία έδωσαν το πρώτο τους στίγμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας.
Υπέρ της σκληρής γραμμής στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται ότι τάσσονται Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία. Υπέρ των κυρώσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή, εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, και η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής.
Στον αντίποδα αντιστάσεις στη λήψη σοβαρών μέτρων εξακολουθεί να τάσσεται η Γερμανία μαζί με Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα.
Σύμφωνα με την Tagesspiegel Ελλάδα και Κύπρος απαιτούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, θα πλήξουν την τουριστική βιομηχανία, μία από τις πιο σημαντικές πηγές συναλλάγματος της χώρας.
Πιθανές θεωρούνται επίσης κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών. Για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία, η επιβολή σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική».
«Χαστούκι» από Μπορέλ
Ενδεικτικές του κλίματος που φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής οπότε και αποφασίστηκε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να πάρει αναβολή για την σύνοδο των 27 του Δεκεμβρίου είναι οι δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει» σημείωσε ο κ. Μπορέλ μετά το ΣΕΥ της Δευτέρα επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική.
Το ίδιο κλίμα περιέγραψε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος στη δική του δήλωση σημείωσε αρχικά ότι «διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».
«Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Έξαλλος ο Ερντογάν
Το κλίμα αυτό προφανώς έχει φτάσει και στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάζει τους λεκτικούς τόνους αφήνοντας πίσω του την «προβιά» των καλών κινήσεων με την απόσυρση του Oruc Reis από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Αθήνα είναι αυτή που απειλεί και εισβάλλει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν την Δευτέρα επανερχόμενος στην τακτική της διαστρέβλωσης της αλήθειας από την Τουρκία.
Είναι προφανές πως διάθεση για αποκλιμάκωση δεν έχει η Άγκυρα και αυτό το γνωρίζει καλά η Αθήνα που προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος
Παράλληλα επιχείρησε να φανεί για άλλη μια φορά ότι είναι η Τουρκία που θέλει τον διάλογο «εξαφανίζοντας» όλα όσα έχει κάνει τους τελευταίους μήνες η χώρα του. «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Το μήνυμα Μητσοτάκη, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς και τα νούμερα που δεν πέφτουν