Σύνοδος Κορυφής: Όχι μόνο δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα αλλά την πλήρωσαν και από πάνω

Η πληρωμή της εκκρεμούς «δόσης» από την ΕΕ προς την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε σε ένα τεταμένο πλαίσιο

Σύνοδος Κορυφής: Όχι μόνο δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα αλλά την πλήρωσαν και από πάνω
3'

Η Σύνοδος Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου όχι μόνο δεν επικύρωσε την επιβολή των προσυμφωνηθέντων κυρώσεων προς την Τουρκία, με τις «ευλογίες» πάντα της Γερμανίας και των κρατών-δορυφόρων της, αλλά αντιθέτως έδωσε το «πράσινοι» για την αποπληρωμή του ποσού που είχε συμφωνηθεί κατά το 2016 για την συμφωνία που αφορούσε το προσφυγικό, την οποία μάλιστα η Άγκυρα δεν τήρησε ποτέ.

Το σύμφωνο μετανάστευσης που είχε προσυπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, προέβλεπε την καταβολή του συνόλου των 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα και το ποσό αυτό είχε αποπληρωθεί κατά 4,7 δισ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα είχε εργαλειοποιήσει το προσφυγικό εκβιάζοντας πολιτικά την Ένωση.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal της εφημερίδας Le Figaro, η πληρωμή της εκκρεμούς «δόσης» από την ΕΕ προς την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε σε ένα τεταμένο πλαίσιο, την ίδια ώρα που οι 27 «αποφάσιζαν» για τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι ήθελε να ανοίξει μια «νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016.

Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εξίσου ευάλωτη στο ζήτημα της μετανάστευσης έναντι της Τουρκίας. Τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ενρτογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του.

Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το ισχύον πλαίσιο απορρίπτεται από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία βλέπουν σε αυτήν την ουσιαστικά μουσουλμανική μετανάστευση, μία απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη χριστιανική του ταυτότητα, τονίζει ο Edouard de Mareschal, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη στάση της Ουγγαρίας και στην καταδίκη της από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ως προς το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που παρουσίασε η Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο υποτίθεται, ότι θα βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο, εκτιμά, ότι το πνεύμα του κειμένου θυμίζει έντονα ένα προηγούμενο σύμφωνο με το ίδιο όνομα, το οποίο υπεγράφη το 2008, το οποίο είχε ήδη υποσχεθεί ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και αποτελεσματικών μετακινήσεων.

Κατά την άποψή του, η Ευρώπη ολισθαίνει και έχει ήδη ανοίξει ένα νέο μεταναστευτικό μέτωπο στη νότια Ευρώπη, στις Καναρίους Νήσους, εξ ου και η αλλαγή πολιτικής ως προς το μεταναστευτικό της Ισπανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξοπλιστικά: Αναβάθμιση των C-27 και της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης - Πότε έρχονται τα 1.000 M1117

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή