Τουρκία: Από τις προκλήσεις στη διπλωματία – Τα «αγκάθια» που τινάζουν στον αέρα τις διερευνητικές
Ολοταχώς προς την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου κινούνται Αθήνα και Άγκυρα μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο ίδιος ο ίδιος ο Ερντογάν δυναμιτίζουν και πάλι το κλίμα εξαπολύοντας πυρά κατά της Ελλάδας στις συναντήσεις που είχαν με τους πρέσβεις της ΕΕ. Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί η επιμονή του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών περί προγραμματισμένου ραντεβού με τον Νίκο Δένδια, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να το διαψεύδει.
Η διαδικασία για τις διερευνητικές επαφές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να έχει μπει στις ράγες, εντούτοις υπάρχουν διάφορα «αγκάθια» που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν, κι αυτό είναι κάτι που η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά προσερχόμενη στο διάλογο.
Πρώτον, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο διάλογος αφορά μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Δηλαδή ό,τι και να λέει η Άγκυρα για αποστρατικοποίηση νησιών, αμφισβητούμενες περιοχές κλπ η Ελλάδα δεν προτίθεται να μπει σε τέτοιου είδους συζήτηση.
Δεύτερο «αγκάθι» είναι το νέο πρόσωπο της Άγκυρας στις διερευνητικές, σε σχέση με το 2016 οπότε είχαν διακοπεί, καθώς σήμερα αντιλαμβάνεται το ρόλο της γεωπολιτικά και στην περιοχή με όρους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Περαιτέρω, η κυβέρνηση έχει συνυπολογίσει το ενδεχόμενο για προσχηματική διπλωματική στροφή της Τουρκίας, τόσο γιατί φοβάται κυρώσεις από την ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.
Τέταρτο «αγκάθι» είναι τι θα γίνει αν οι διερευνητικές οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Μπορεί την Τρίτη (12/1) Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ταγίπ Ερντογάν να θέλησαν να δείξουν στους ευρωπαίους πρέσβεις, και όχι στο εσωτερικό κοινό, το νέο διαλλακτικό πρόσωπο της Άγκυρας, εντούτοις σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι το Ορούτς Ρέις θα ξαναβγεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για αποστρατικοποίηση νησιών και… παραβίαση εναερίου χώρου από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, το –κρατικό- τούρκικο πρακτορείο Ανατολή εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να ανοίξει ολόκληρη η «βεντάλια» θεμάτων που θέτει στις διερευνητικές, δηλαδή χωρικά ύδατα, αποστρατικοποίηση και αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών, περιοχές έρευνας και διάσωσης, έκταση εναερίου χώρου κλπ…
Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει ότι υπάρχει συμφωνία για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, γεγονός που διαψεύδει η ελληνική πλευρά. «Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθορίσουμε την ημερομηνία της συνάντησης μας» υποστηρίζει.
Απαντώντας ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Νέα λίστα κυρώσεων από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία - ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα οι μόνες διαφορές