Έρντογάν: Το «χουνέρι» απ’ την Ελλάδα – Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο σουλτάνος

Πώς οι διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της Αθήνας έθεσαν «εκτός παιχνιδιού» την Τουρκία - Οι συμφωνίες για ΑΟΖ, οι στρατιωτικές συνεργασίες και νίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που ισχυροποίησαν τη Χώρα μας. 

Έρντογάν: Το «χουνέρι» απ’ την Ελλάδα – Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο σουλτάνος
4'

Την ίδια περίοδο που η ελληνική διπλωματία έτρεχε πιο γρήγορα και πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά, δρέποντας θεαματικούς καρπούς, όπως οι δύο τεράστιας σημασίας συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, η Χώρα μας σημείωνε και σε επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας, παρά τις δυσκολίες στις επαφές λόγω κορονοϊού, αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Έτσι, εν μέσω της παρατεταμένης ελληνοτουρκικής κρίσης, χάρη στις άμεσες πρωτοβουλίες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, είδαμε να έρχονται επί του πεδίου της Ανατολικής Μεσογείου και στο θαλάσσιο χώρο των τουρκικών προκλήσεων, αεροναυτικά μέσα πανίσχυρων στρατιωτικά Χωρών, όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 13 Αυγούστου, τρεις μόλις ημέρες μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX για έρευνες σε χώρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έδινε το βροντερό «παρών» στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE» να ασκούνται σε προχωρητικούς ελιγμούς και επιχειρησιακά αντικείμενα πλάι στις δικές μας φρεγάτες, στέλνοντας, σε συνδυασμό με τα δύο γαλλικά Rafale που προσγειώνονταν την ίδια ώρα στην Σούδα, σαφέστατο μήνυμα από κοινού προβολής στρατιωτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

Στις 24 Αυγούστου, την ώρα που η ελληνοτουρκική κρίση βρισκόταν στο απόγειο της έντασης, με ενέργειες και υπό τον συντονισμό των αρμόδιων Κλάδων του ΓΕΕΘΑ, πολεμικά πλοία, υποβρύχια του Στόλου αλλά και ελληνικά F-16 καθώς και ελικόπτερα, συνεκπαιδεύονταν με το αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL.

Δύο ημέρες αργότερα, τα ΗΑΕ έστελναν εννέα πολεμικά αεροσκάφη στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, προκειμένου να συνεκπαιδευτούν με τους Έλληνες πιλότους. Ακολούθησαν πολλές ακόμα ασκήσεις, με σημαντικότερες την τετραμερή «ΕUΝΟΜΙΑ» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, την «STOLEN CERBERUS» με τους Αμερικάνους στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και την τετραμερή «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων και μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξάνδρειας.

Όλες αυτές οι ασκήσεις διεξήχθησαν διαρκουσών των τουρκικών προκλήσεων, λειτουργώντας ως αντίβαρο σταθερότητας και ασφάλειας έναντι της αστάθειας που προωθούσαν με τις έκνομες ενέργειές τους οι Τούρκοι.

Πέραν των ασκήσεων όμως, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών έδινε τις δικές του μάχες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ελληνική στρατιωτική διπλωματία έστρεφε, ορθά, την προσοχή της προς Ανατολάς, σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος. Ειδικά, όσον αφορά την τελευταία και σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Αιγύπτιοι επεφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή και έντονα τιμητική υποδοχή στον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο, σε συνέχεια της θερμής υποδοχής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την επίσημη επίσκεψή του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είχε προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, και πάλι εν μέσω ελληνοτουρκικής έντασης, η επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ σε Σούδα και Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια επίσκεψη που αποτέλεσε τον πρόδρομο της εξαιρετικά σημαντικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο, στην οποία μάλιστα περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος.

Με όλες αυτές τις Χώρες της Μέσης Ανατολής, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία. Αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων. Διέκριναν την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε η Χώρα μας τις τουρκικές προκλήσεις και αυτό ήταν που τις έκανε να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους μαζί μας. Όσο πιο αποφασισμένοι και αξιόπιστοι δείχνουμε και είμαστε, τόσο ισχυρότερες θα είναι οι συμμαχίες που θα οικοδομούνται. Η σημασία τους, άλλωστε, σε ζητήματα όπως οι εμπειρίες από την συνεκπαίδευση του προσωπικού, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνδρομή σε στρατιωτικό υλικό είναι τεράστια.

Φυσικά, δεν περιμένουμε και δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν να πολεμήσει στη θέση μας ή μαζί μας.... Διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, που με τα νέα οπλικά συστήματα που αποκτώνται και το νέο προσωπικό που προσλαμβάνεται, θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες, εκτοξεύοντας τη δυναμική της Χώρας όχι μόνο σε στρατιωτικό, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα ιδιαιτέρως κρίσιμα χρόνια, ενόψει των ελληνοτουρκικών διερευνητικών που έχουν ξεκινήσει...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή