Νέες φρεγάτες: «Αδειάζει η κλεψύδρα» – Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση

Ποιος θα λύσει το «γρίφο»; Η «ασυναγώνιστη» πρόταση της Ουάσινγκτον και το «αγκάθι» – Ανοίγουν τα χαρτιά οι «μνηστήρες» για την ενδιάμεση λύση.

Νέες φρεγάτες: «Αδειάζει η κλεψύδρα» – Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση
5'

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε για την υπόθεση της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Η επιθετική τακτική της Τουρκίας δεν επιτρέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με πηγές του ΓΕΝ να τονίζουν επανειλημμένα πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους «μνηστήρες» ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα. Πώς θα γίνει αυτό; Με μια συμφωνία Government to Government και αποφεύγοντας τον χρονοβόρο και αβέβαιου αποτελέσματος διεθνή διαγωνισμό.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία. Όπως έχουμε αναφέρει, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων ελληνικών φρεγατών, προτείνοντας πανίσχυρα πλοία, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό.

Η πρόταση των Γάλλων για τις πανίσχυρες Belh@rra καλύπτει καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της Αθήνας, ενώ η γερμανική «σφήνα» για τις φρεγάτες Α200 έβαλε σε σκέψεις την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μιας και οι Γερμανοί μαζί με τις φρεγάτες δίνουν και δύο υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Παράλληλα, το Βερολίνο εξαπέλυσε και επίθεση κατά του Ερντογάν, θέλοντας να δείξει ότι… στηρίζει δήθεν τη Χώρα μας έναντι των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Αυτοί που νομίζαμε πως είχαν μείνει στην πίσω στην «κούρσα» για τη νέα ελληνική φρεγάτα, ήταν οι Αμερικανοί. Ήρθε όμως ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα για να μας θυμίσει πως η Ουάσινγκτον κάθε άλλο παρά έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» για τις φρεγάτες MMSC. «Η πρότασή μας είναι ασυναγώνιστη και δεν αφορά μόνο τις φρεγάτες αλλά ένα πλήρες πακέτο που κανείς ανταγωνιστής δεν έχει να φέρει», ήταν τα λόγια του κ. Πάιατ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με Έλληνες δημοσιογράφους.

Η σιγουριά που εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης είναι ενδεικτική της αυξημένης εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται εδώ και τόσο καιρό οι Αμερικανοί στην υπόθεση των ελληνικών φρεγατών, με σκοπό να απαντήσουν στις αναμφισβήτητα δελεαστικές προτάσεις των Ευρωπαίων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν πρόταση – πακέτο που απαντά στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για υπερσύγχρονα πλοία, με οπλισμό και συστήματα που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν επάνω, εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση και ένα επιπλέον «δώρο».

Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα, στις επαφές που έγιναν με τους Αμερικανούς, έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συμμετοχή της στο αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής της φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων FFGX, με στόχο να αναλάβει την κατασκευή αριθμού πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία. Η συμμετοχή λοιπόν της Ελλάδας σε αυτό το πρόγραμμα και η παράλληλη εμπλοκή των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά στο «χτίσιμο» τριών από τις τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες MMSC τις οποίες προτείνει η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin στο Πολεμικό Ναυτικό, ενδεχομένως να είναι το «κρυφό χαρτί» των Αμερικανών στη διαπραγμάτευση.

Το «αγκάθι» ωστόσο παραμένει και δεν είναι άλλο από την ενδιάμεση λύση, τα πλοία δηλαδή που θα αποδεσμευτούν από τον αμερικανικό στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να φτιαχτούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες. Αυτό, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, θα είναι και το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιμένει στην αποδέσμευση του αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο ελληνικό Πεντάγωνο, «δεν είναι ενδιάμεση λύση, αλλά, η λύση» στις απαιτήσεις του Στόλου, καθώς ικανοποιείται το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για πλοία ικανά να παρέχουν αεράμυνα περιοχής.

Τα «Arleigh Burke» έχουν εκτόπισμα που ξεπερνά τους 9000 τόνους, μήκος 156 μέτρα και πλήρωμα σχεδόν 300 άτομα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο οπλισμός του, ο οποίος είναι βαρύτατος καθώς, διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx» (τα οποία θέλει το Πολεμικό Ναυτικό), πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια ( 160 χλμ), τορπίλες, αλλά και ένα οργανικό ελικόπτερο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ωστόσο, τα Arleigh Burke αποτελούν μία από τις κυριότερες μονάδες κρούσης των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεσμεύσει κανένα πλοίο της. Αντιθέτως, φέρεται να προωθεί τα καταδρομικά Ticonderoga, ένα πλοίο τεραστίων διαστάσεων που σε καμία περίπτωση δεν βολεύει για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ χαρακτηρίζεται και ασύμφορο ως προς τη συντήρησή του, τον ελλιμενισμό και την επάνδρωση, μιας και πρέπει να στελεχωθεί με πλήρωμα άνω των 300 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό θα στείλει εντός των ημερών το περιβόητο Letter of Request προς τις ΗΠΑ, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για τις αμερικανικές φρεγάτες και ζητώντας ξεκάθαρα το αντιτορπιλικό Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, αυτές τις μέρες να περάσει και πάλι την πύλη του ελληνικού Πενταγώνου αντιπροσωπεία Αμερικανών της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ζητήσει επισήμως από τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων «μνηστήρων» να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που προτείνουν. Αν οι Αμερικανοί αποδεσμεύσουν Arleigh Burke τότε θα αποκτήσουν σαφές προβάδισμα. Αν όμως δεν το κάνουν και οι Γάλλοι δώσουν τις φρεγάτες Fremm στον ελληνικό Στόλο μέχρι να φτιαχτούν οι Belh@rra, τότε θα μιλάμε για μια ακόμα σπουδαία συμφωνία με το Παρίσι, ανάλογη με αυτή των Rafale.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή